Az egyesült ellenzék megszorongatta a Fideszt Baján

2013 szeptember 23 12:05 de.31 hozzászólás

Baján, a 3-as számú választókerületben voksoltak a helyiek időközi önkormányzati választáson, ahol a fideszes Kovács Csaba a Magyar Szocialista Párt, az Együtt és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjével szállt harcba. Összesen 61 voks választotta el a fideszes jelöltet Teket Melindától. A kormánypárti képviselő-jelölt 467, az baloldali ellenzéki pedig 406 szavazatot kapott. Öt szavazókörből háromban a baloldali jelölt győzött. Mindez relatívan magas (azaz 32 százalékos) részvétel mellett történt.

Teket Melinda és Bajnai Gordon

Teket Melinda és Bajnai Gordon

 

Ennek ellenére a Fidesz hivatalos közleményben a következő tanulságot vonta le az eredményből: “Sem együtt, sem külön-külön nem kérnek a választók a bukott baloldalból. (…) A Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy közös jelölt elbukott. Ez egyértelmű üzenet a baloldalnak, az emberek nem kérnek ugyanazokból, akik egyszer már tönkretették Magyarországot.” Ha a Fidesz ezt elhiteti a még meglévő keménymagjával, akkor elképesztően keserű összeesküvési elméletek törnek majd a felszínre ha esetleg 2014 nem a Fidesz-KDNP elvárásai szerint alakul. 2002-ben hasonló mitószokat állítottak fel, hasonlóképpen lebecsülték az MSZP beágyazottságát és ennek eredménye bukás, aztán a hisztériát súrroló utcai kampány, tömeggyűlések és a giccses és kétségbeesett propaganda-dalok

Persze a demokratikus ellenzéknek sem szabad túl sokat levonnia az eredményből. Mégis időközi önkormányzati választásról van szó és ilyenkor hagyományosan előtörnek a kormányban csalódott protesztszavazók. De a Fidesszel ellentétben, az MSZP nagyobb realitás érzékkel mérte fel a kialakult helyzetet és eredményt. “Nagyon kicsi hiányzott! Legközelebb meglesz! Köszönjük minden szervezőnek, aktivistának és a jelöltünknek is!”–mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. “Nem volt könnyű ilyen ellenszélben, a folyamatos lejárató kampány közepette helyt állni, de Melindának sikerült! Köszönjük neki is, és minden aktivistánknak! Jövő tavasszal még többen leszünk, és együtt sikerülni fog!”–tette hozzá az Együtt 2014. “A Demokratikus Koalíció szerint a bajai időközi választás szoros eredménye ismét igazolja a DK következetes álláspontját: teljes ellenzéki összefogás esetén van esély a Fidesz-rezsim elzavarására”–jegyezte meg Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

A bajai választásból az ellenzék számára levonható tanulság az, hogy a Gyurcsánnyal való riogatás 2010-hez képest mindenképpen vesztett hatóerejéből. És ebből az is következhet, hogy talán mégis érdemes megegyzni a DK-val az egyéni jelöltekről és mindenhol csupán egy, mindegyik párt által felvállalt közös politikust indítani a jövő tavaszi országgyűlési választásokon. Itt nem csak szimpla matematikáról van szó – tehát arról, hogy a DK külön indulása billegő körzetekből elszívhat két-három százaléknyi kulcsfontosságú voksot a közös MSZP-Együtt jelöttől – hanem arról is, hogy a baloldalon mozgósító és lelkesítő ereje lehet annak, ha a demokratikus összefogás egyetlen egy jelöltet állít szembe a Nemzeti Együttműködési Rendszer (NER) képviselőjével.

Lehet, hogy az egykori Fidesz szavazókat – akik mára inkább távolságból figyelik a politikát és manapság inkább bizonytalanok – nem lehet szavazásra bírni egészen gyermeteg lejárató kampányokkal. Ilyen volt az, amikor a bajai ellenzéki jelöltet utcai drogárusítással próbálta összemosni  a Fidesz. Az általuk felvázolt kapcsolat pedig igazi nonszensz, ugyanis Teket Melindát azzal próbálta a NER lejáratni, hogy Bajnai Gordon – aki mellette kampányolt Baján – Juhász Péterrel szövetkezik, aki pedig a drogliberalizáció híve volt. “Ez Bajnaiék programja? Minél több drogos fiatal? Reméljük a homoszexualitást nem akarják kötelezővé tenni!″–szerepel a homofób Jobbegyenes.com című kormánypárti honlapon.

De még ennél lejjebb is süllyedt Magyarország kereszténykonzervatív kormánya a bajai kampány során. Rámentek Teket Melinda Facebook oldalára és személyes fényképeket mentettek le, melyek segítségével mindenféle durva, szexuális inszinuációval illették az ellenzék jelöltjét. “Abszolút biztosítottnak tűnik a baloldali érzelmű kisemberek vágyainak a beteljesülése! Egyetértünk azzal, amit magáról állít: Tényleg vissza tudná adni a képviselet értelmét! Pláne, ha még ennél is közvetlenebbül és nyitottabban látná el a képviselői munkáját!”–írta a jobbegyenes, szexuális szolgáltatásokra utalva.

Bár elgondolkoztató (és elszomorító), hogy így kampányol Magyarországon a kereszténydemokrata oldal, az mindenképpen optimizmusra ad okot, hogy még egy inkább jobboldali választókerületben sincs az e féle primitív kampánynak különösebb vonzereje.

31 hozzászólás

 • Feljelentés? Majd jönnek a Fidesz ügyvédek, oszt jónapot! Tragikus, hogy még arra sem képes a három baloldali párt, hogy megnyerje a nép többségét, egy kis településen, ahol kevesebb, mint 1000 ember szavazott. Ez a jele annak, mi lesz 2014-ben. Kevés ember fog szavazni, okkal, a széthúzó, program nélküli, üres ígéreteket hajtogató, tehetetlen baloldali jelöltekre, a Fidesz/KDNP pedig tele buszokkal hordja majd a fillérekkel megvesztegetett szavazókat, bárkit, mert akkor kivételt tesznek és nem különböztetik meg a cigányokat, magyarokat, zsidókat, akár az ördög is megfelel nekik, csak rájuk szavazzon!!!
  Az pedig, hogy szavazatokat vett a Fidesz nem csak róluk mond ítéletet, a vásárló nem elég, eladónak is kell lennie! Becsületes emberek nem adják el szavazatukat.

 • Magyarok és nem magyarok!
  A Gyurcsànnyal,Bajnaival és most Mesterhàzyékkal valo “riogatàst”
  fenn kell tartani! Amit elkövettek az orszàg-gazdasàga -a nép-
  érdeke ellen kormànyzàsuk alatt,annak nem szabad megismétlödnie!
  Most kerültünk le/3 ÉV ORBÀN KORMÀNY UTÀN/ az eredménytelenségük okozta TULDEFICIT ELJÀRÀS
  szégyen listàjàrol-mert egyetlen évben sem tudtàk teljesiteni az elöirt 3 %-ot/6-7 %-ot”teljesitettek”,2006-ban-az “elkurtuk nemis
  kicsit,nem kormànyoztunk,hazudtunk stb.évében 9,4 %-ot,pedig elidegenitették a MALÉV nyereséges részeit,megàsva annak sirjàt. Igy halmoztàk az ADOSSÀGUNKAT.2009-ben minusz 6,8% gazdasàgi vissza esés,ezzel Bajnai szintén alulmulta a környezö konkurenseinket.
  Most kifizettük a nem kormànyzàsuk 2008-as VÉSZKÖLCSÖNÉT 2012-töl.
  Az inflàcio leszoritva,IGY 2 FELTÉTELE AZ EU BEVEZETÉSÉNEK MEG VAN, A 3.:60 % ADOSSÀG.
  Megoldottak valamit a régota meglévö problémàinkbol?
  MALÉV,MÀV,VOLÀN,BKV,3-as METRO,EGÉSZSÉGÜGY,OKTATÀSÜGY,BUDAPEST ÉS A TÖBBI
  ÖNKORMÀNYZATOK ADOSSÀGA,DEVIZAHITELESEK-2007-ben figyelmeztetve lett a kormàny és Simor SVÀJCBOL a CHF-bani eladosodàsra,pl.:
  1980:1 CHF =11 Ft,1995:1 CHF=67 Ft-.
  Tettek valamit a DEVIZAHITELEK tovàbbi terjedése ellen 2007-ben?
  A propagandistàik-pàrtkatonàik,kedvezményezetteik-feledtetni akarjàk az orszàg -a népünk-elleni szerncsétlenkedésüket,és
  ujbol a husos-fazekuk mellé akarnak telepedni.

 • Dénes ERÖS
  Minek iszol ha nem bírod?

 • Az önkormányzati választást nem szabad összekeverni a kormány választással.
  Országos szinten színt választ az ember. Pártszínt. Helyi szinten inkább az a fontos, tudjon “írni, olvasni”.

  Helyi szinten az a fontosabb, ki tud többet tenni a településért. Teszem azt egy bank szakember, vagy egy állatorvos. Vagyis regionális szinten sokkal fontosabb a jelölt személye, és függetlenebb a pártszíntől, mint országos szinten.

 • Dénes ERÖS
  2013 szeptember 23
  5:14 de.
  Felesleges másolni, mivel sokszor válaszoltunk, én a magam részéről automatice átugrom a innentől a kommentjeit. Értelmetlen mindig ugyanazt a sokszor megcáfolt dolgokat olvasgatni.

 • Nem látom mi van abban “megszorongatás”, hogy Fidesz győzőtt kis százalékkal, 3 ellenzéki párt ellen.
  Szeintem csak arra mutat, hogy felaprozódik a szavazatok száma. Sokszor a jelőlt személye sokat számít. Ennyi.

 • A legnagyobb baj az, hogy a letargiából nehéz felrázni az embereket 34% ment el választani miért nem ment el a többi 66%, ők mindennel megvannak elégedve?

 • Figyelő
  2013 szeptember 23
  11:46 de.
  Átugrotta azt a részt, hogy tradicionális fidesz központ. Ha az előző önkormányzati választásnál 2.5x nagyobb volt a szimpátia, akkor a durván 50 % az ellenzékre még akkor is elgondolkodtatónak kell lenni, ha adott esetben a jelölt nagyobb lehetőségei döntik el a végső sorrendet.

  Ha az előző választást vesszük alapul, a szavazatok elaprózódásának éppen az ellenzéknél kellett volna nagyobb hatást kifejteni. Már csak azon okból is, hogy több ellenzéki párt indult. Vagyis hibás a logikája.
  A 2,5 x nagyobb kormánypárti szavazók arányának csökkenése arra mutat, hogy nő az elégedetlenkedők száma. Ez a viszonyok alapján nem is meglepő

 • Puchert János
  2013 szeptember 23
  12:51 du.
  Szerintem nem letargia. Kell néhány generció, hogy megértse a magyar a demokráciát, hiszen eddig nem volt része benne.
  Évtízedekig nem volt választék akire szavazhattak volna. Egy párt rendszer uralkodott, 1945 óta-1990-ig.
  Ez éppen olyan visszamaradotság, mint a pénztakarék. Hány ember gyűjt pénzt a bankba későbbi időkre? Nyugaton, mindenki probálja a kis pénzét bankba tenni.
  És választ ha kell, szó nélkül.

 • Figyelő
  2013 szeptember 23
  1:40 du.
  Valahogy mindig összeakadunk a véleménykülönbség kapcsán. 🙂
  A közömbösség a személyes egzisztencia vagy lehetőségek változásának hiányában keresendő.
  Teljesen mindegy jobb, vagy baloldal. A kormány a kisemberekre csak plusz terheket rak. Talán a bal kevesebbet, valamint töredékét síbolják el a közvagyonnak. De alapból a lakosságnak csak nehezebb és nehezebb, mindegy az ország irányvonala. Ebben keresse a közömbösséget.

 • Don Ovuz
  2013 szeptember 23
  2:20 du.
  Nagyon rossz példát hozott. Ahol a kisember rosszúl jár, az ellen tiltakozik és szavaz, hogy jobb legyen!
  Talán, mégse olyan rossz a Fidesz uralma alatt a kisembernek, mint ahogy egyesek lefestik?!

 • Baján az öt szavazókörből 3-ban a baloldal győzött,ez van!
  Egy önkormányzati(jelen esetben)vagy polgármesteri időközi
  szavazást nem szabad összekeverni a 4 évenkénti parlamenti választásokkal,ugyanis egy településen jobban ismerhetik
  a jelölteket,tudhatják mit képes tenni a közösségért és e
  szerint döntenek az emberek,nem a bal vagy a jobboldali
  nézetek alapján.El kéne fogadni,ha a baloldali győzelem jogos,akkor a jobboldali is!és azt is,hogy bár Bajnai bajai
  ott sem….garantált a teljes győzelem!Ennyi!

 • Figyelő
  2013 szeptember 23
  2:32 du.
  Azért eléggé régen itt tartózkodom ahhoz, hogy első kézből informálódjak. Munkám kapcsán napi szinten sok emberrel is találkozom, beszélgetek.
  Már javasoltam egyszer az ide települést önnek is. Nem végleg, de úgy öt-hat év elég lenne a korrekt felméréshez. Az első kézből történő információk mindig mások, mint a különböző érdekekhez simított dolgozatok.

 • A “Mutyi-Fidesz” nem győzött, hanem csalt, jócskán vagyunk, akik a 2010-es választást is csalással megnyertként minősítik.
  Milyen jogon voltak akkor nyitva a választási éjjel 2 óráig is?? – nyíltan beszéltek arról, hogy megfizették a diákokat, fiatalabb szavazó korúakat, hogy szavazzanak a fideszre.
  Nemzetközi csalást kivisgáló bizottságot kellett volna akkor is és most is kérni !!!!!
  Aki FÉL, mint most a Fidesz és Mutyí-Orbán az 500 milliárdos családi vagyonával + az erdélyi és egyéb….., VAN MIT FÉLTENI, LENNE MIRŐL SZÁMOT ADNIA!

 • Ádám Kristóf

  A szerző csak egy jobboldali portált idéz, de azt állítja, hogy azt a “kereszténykonzervatív kormány” és a “kereszténydemokrata oldal” tette. Miért szükséges ez a csúsztatás?

 • Kedvetlen propagandistàk
  Ti àtugornàtok a 8 évüket,mi nem! Mert màig vissza huz a szerencsétlenkedésük a régi-uj SZÀJAKROBATÀITOKNAK.
  JozanuL,vagy nem csak propagandàt tudtok teljesiteni.
  Tupirizzàtok fel: TULDEFICIT ELJÀRÀS 2004-es EU tagsàgunk ota.
  2008-ban mégis VÉSZKÖLCSÖN.A friss pénz ellenére Bajnai minusz 6,8 %
  szintén gyengébben teljesitett mint a környezö vetélytàrsak,pedig a
  VÉSZKÖLCSÖNÜK TÖRLESZTÉS-ét csak 2012-töl kellett elkezdeni.
  2013-ban A TULDEFICIT ELJÀRÀS 3 év-utàn eltörölve,3 év jobb teljesitése a hàzi feladatnak/mert csak3 % körüli ujdeficit,nem 6-7 %,mint a”szakértöisködöknél”,2006-ban 9,4 %.
  Az inflàcio megfékezve,ha nem adositottàk volna el a 2002-es 53%
  utàn 82 % -ra az ADOSSÀGOT megvàlaszthatnànk az EU bevezetésének az idöpontjàt/60 % adossàggal belehet,mert a 3 % ujadossàgot 3 éve tartani tudTuk és az inflàcio 2 % alatti/.
  Idàig kellett volna a SZÀJHÖSEITEKNEK 8 év alatt-VELETEK együtt- eljutni.
  Ezen ràgodjatok,tudom nehéz eredménytelenséget eredménnyé tupirozni,de a PROPAGANDISTÀKNAK ez a kiadott feladat.
  Szegény 2007 ota cserben hagyott DEVIZAHITELESEK,tüntessetek és
  kérjétek szàmon Simor-Gyurcsàny-Bajnai és a többi érzéktelenségét
  az adossàg csapdàjàba kerülésetek miatt!
  “8 elszalasztott év MAGYARORSZÀG szàmàra” a belga KBC TULAJDONÀBAN LÉVÖ K & H BANK vezérigazgatoja RIK SCHEERRLINCK.
  2006-07:
  MAGYARORSZÀG 2,7 % NÖVEKEDÉS
  LENGYELORSZÀG 5,5 %
  CSEHORSZÀG 6,6 %
  SZLOVÀKIA 8,5 %
  Jozanul nem hiszem,hogy értelmes ellenérvet tudtok felhozni,igyatok!

 • Dénes ERÖS
  2013 szeptember 24
  7:28 de.
  ismeri a dakota indián és a lova esetét?
  baktat hazafelé a dakota, megbotlik a lova. azt morrantja a dakota: egy! poroszkálnak tovább. megint megbotlik a lova. erre a dakota: kettő! léptetnek tovább, harmadszor is megbotlik a lova. erre a dakota szó nélkül lelövi.
  szóval, déneske: egy!

  javaslom, olvassa el a moderálási szabályzatot. kisded rögeszmés esszéje ugyanis nem tartozik a cikk témájához, mi több, még csak nem is vélemény. csöndes fideszes propaganda, megtetézve némi pimaszsággal.

  moderálja magát, hogy ne kellejen moderálnunk.

 • Kedves Dénes a maga modorával biztos,hogy nincs semmi baj,
  a baj csak az,hogy ha valakinek netán más véleménye van( és
  mint jelen esetben tényekkel,számokkal alátámasztva!)
  az bizony modortalanság…..mondják többen, akik a jó modort
  hírből sem ismerik,meg ugye moderációs kifogással azért
  nem igazán törölhetnek minden hozzászólást,ugye?…..bár itt ez is előfordulhat (mint velem is amikor szépen eltüntették a
  moderációs cikkhez fűzött hozzászólásom…..)
  Szerintem egyszerűbb lenne,ha kijelentenék a “demokraták”..
  hogy ellenvéleménynek helye nincs!Még lehet,hogy ez is bekövetkezik……..

 • Lélfai Szilárd

  Dénes ERÖS

  „A kutatások tanúsága szerint az ember egy bizonyos fokozat után nem képes az intelligenciát, mint olyat felismerni. Csak azt ismeri fel intelligenciának, ami belefér önnön viselkedési keretébe. …..
  …. egy magasabb intelligenciában, egy magasabb rendű szellemiségben csak a káoszt érzékeli, mert nem tudja megfejteni annak gondolatmenetét. Egy ilyen intelligencia döntései érthetetlenek számára, mert olyan paramétereken alapulnak, amelyek felülmúlják intellektuális feldolgozó képességét.”
  Frank Schatzing

  Ezeknek Te magyarázhatsz, elmondhatsz valamit százszor, ők csak a káoszt érzékelik, az intelligenciájuk erre elegendő!
  Az ille intelmét pedig jobb ha megszívleled, mert kimoderál, neki mindenhez joga van, és ezt még a titkos, nagy példaképe dakota mondásával is alátámasztotta! 🙂

 • Ja és azt sem szabad elfelejteni,hogy ha a baloldali
  ellenzék netán veszít a jobboldallal szemben az csak csalás lehet,fordítva dicsőség!
  Hát ez vicces és magáért beszél!

 • Ja Ille tanár úr Bali80-at elfelejtette figyelmeztetni
  amikor azt írta Dénesnek,”minek iszol ha nem bírod?”
  Tehát hol van a tárgyilagosság?Sehol!Ejnye ejnye…..
  Egyik fél részéről sem trágár a dolog,amibe a moderátor bele
  köthetne csak célzás,szurka…,amit vissza is lehet utasítani főleg ha jogos,persze nem minden esetben!
  Szegény jó szándékú és értelmes Figyelő ezt nem érti….de
  a régebbi edzettebb ….hozzászólók sajnos igan

 • istóczi győző

  Ille István
  Könnyebb beszólogatni a magas lóról, mint szembeszállni a tényekkel? Tudom, tudom….csúnya, gonosz rasszista mindenki…

 • istóczi győző
  2013 szeptember 24
  4:38 du.
  Miféle tényekkel, jótestvér?

 • Noszticzius Judit

  MSZP,E-PM, DK és Liberálisok EGYÜTT megerősödnek és legyőzik a Fidesz-KDNP-t és Jobbikot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • istóczi győző
  2013 szeptember 24
  4:38 du.
  a tényekkel nincs miért szembeszállni, mert azok TÉNYEK.

 • Lélfai Szilárd
  2013 szeptember 24
  2:52 du.: Miből gondolja, hogy maga a magasabb intelligencia? Isten mondta magának, vagy az Orbán? Maga itt a legnagyképűbb alak, már ez is jelzi, hogy nem magas az intelligenciája. Az pedig, hogy az egész baloldal maga szerint hülye, erős bizonyíték, hogy esélye sincs elérni azt a magasabb intelligenciát. Ezt ugyan nem Frank Schatzing mondta, de azért igaz. Bár ha jól emlékszem, maga olyan intelligens, hogy nem érdekli az én véleményem. Még annyit. Ha maga és a “Dénes ERÖS” intelligens, én már nem is akarok az lenni.

 • istóczi győző: No akkor vallj színt. Te miért tartozol a rasszisták szép népéhez? Miért tőlünk akarod megtudni lelki betegséged okait?

 • Minden demokratikus ellenzéknek össdze kell fogni ha az Orbán rezsimet leszeretnénk váltani!Látható igy is nagyon nehéz lesz,hiszen ott csalnak ahol tudnak!

 • Gyengélkedö propagandistàk
  Ugye szeretnétek egyedül maradni?
  “Minden vélemény szàmit”.A hazug hazugsàgot sejt màsoknàl,a tolvaj,
  tolvajt kiàlt.
  Marcsi,Szilàrd és Gyözö köszönöm,hogy Ti is itt vagytok.

 • Kedves Dénes Erős!Itt aki hazug hazugságokat sejtett másoknál,a tolvaj,tolvajt kiált az éppen ön,Marcsi,Szilárd és Győző!Önök azok akik elszeretnék hitettni a hazugságaikat igaznak!

Leave a Reply


This site is protected by Comment SPAM Wiper.