Szívás és nyalás

2013 május 27 9:55 de.28 hozzászólás

Mielőtt bárki félreértené: a cigire és a fagyira gondolok. Az egyiket szívni, a másikat nyalni szokták.

Atvitt értelemben…

Szív egy csomó kisboltos. Ma például egy csepeli emlegette keresetlen szavakkal a kormányt, amikor beugrottunk cigiért. Már egyetlen dobozzal se volt neki, mert hiába felel meg minden feltételnek, “jóindulatúan” figyelmeztették, hogy meg se próbáljon pályázni. Amíg három százalék volt a haszonkulcs, azért tartott dohányárut, hogy az is legyen. Most, hogy tetemes haszna lehetne rajta, nem árulhatja, mert ellenzéki.

Nemzeti dohányfagyi

Nemzeti dohányfagyi

A boltosokkal szívnak a vevők. Június elsejével megszűnik az is, hogy az utolsó szál cigivel a kezünkben lecsoszogunk a szomszédba. Lehet, hogy öt buszmegállónyira kell elmenni, és ha valakinek nincs bérlete, akkor két jegyet vagy némi plusz benzint is be kell kalkulálni, az időről nem is beszélve.

Fontos megjegyezni: a vevők politikai hovatartozástól függetlenül szívnak. Olyan ugyanis – egyelőre – nincs, hogy a kisboltos köteles elmenni a Nemzeti Dohányboltba, ha kormánypárti vevője rá akar gyújtani. Így sikerül megszívatni azokat is, akik egyébként lelkesen nyalnak.

Végiggondoltam a témát abból a szemszögből is, hogy Magyarországon az emberek jelentős része réges-rég annyira megundorodott a politikától, hogy nemcsak szavazni nem jár, az eseményeket se figyeli. Biztos akad köztük trafikos és dohányos egyaránt.

Az apolitikus trafikosok és kisboltosok már tudják, és egy részük bizonyára már politizál. Úgy vélem, nem a jelenleg regnáló kormány mellett.

Az apolitikus vevők egy része valószínűleg július 1-jén döbbennek rá, mit tett vele a trafikkormány. Jó magyar szokás szerint először elmondja mindennek a kisboltost, majd drámai mozdulattal körbemutat és közli, hogy ide se jön többet, és azzal a bősz elhatározással, hogy örökre teszi, kimegy az üzletből. Miután bejárta a környéket, az utolsó helyen kér két vonaljegyet, de ott azt sose árultak. Ekkor már nikotinéhségtől (is) őrjöngő delikvensünk visszakullog az örökre otthagyott boltba, és végre végighallgatja a tulajdonost, aki elmondja, miért nem lehet többé nála – és az egész környéken – dohányárut kapni.

Ha a tulaj dohányzik, a sajátjából megkínálja régi vevőjét, kiállnak az üzlet elé, és azt teszik, amit eddig soha: mély, baráti egyetértésben próbálják túllicitálni egymást a trafikkormány szidalmazásában, majd lehiggadva megesküdnek, hogy jövőre elmennek szavazni, mert ezeknek takarodniuk kell.

Az esküt követően az immár nyugodt vevő elbuszozik a Nemzeti Dohányboltba, ahol az egyenbútort nézegetve eltűnődik, vajon hányas nyelvcsapásokkal és hol nyalt a tulaj ahhoz, hogy mindez az övé lehessen.

Ezen a ponton ismét feltör a nikotinéhség és a düh. Pláne, hogy előtte két gyerek áll, és delikvensünkben feldereng, mit mondott erről a kisboltosa. Látniuk se lenne szabad a cigit, de miközben az egyik az üdítőjét, másik a fagyiját fizeti ki, egyfolytában azt bámulják.

Az üdítő szénsavas, és a gyerek a hűtőtől a pénztárig rázta. Miközben fagyiját fizető társára vár, kibontja, tetőtől talpig végigzuhanyozva vele hősünket. Riadtan a szája elé kapja a kezét, kiütve ezzel társa kezéből az épp kibontott fagyit. A kóla és a csoki jól mutat együtt a sárga pólón, de ezt emberünk nem így látja.

Már nem akar rágyújtani. Üres kézzel fordul ki a Nemzetiből és politizál.

Politikája egyszerű: nem hajlandó szívni, mert nem gazdagítja tovább a trafikkormányt. Nyalni se hajlandó, kvázi kihúzza valahogy még egy évig, aztán elmegy szavazni. Bárkire, csak rájuk nem.

Hidassy Tóth Katalin / a KMH vendégszerzője

28 hozzászólás

 • Együttérzésem, valóban bosszantó, hogy nem kapni cigit a szokott helyen. Itt is(Kanadában) már évek óta beszüntették a cigi árulást, füszeres és vegyes boltokban.Sőt, a trafikban sem látni, csak lezárt szekrény mögött tartják, hogy a fiatalabb generációt meg ne “rontsák”
  A nyugati világot ez elérte végül is, a PC (politicaly correct) dohány üldőzés.A cigidobozokon, rémísztő képeket tettek haldokló betegekről,hogy elmenjen a kedve valakinek is rászokni.
  Látom, magyarok sem maradnak le erről a tendenciáról, ami NEM a “trafikmutyi” miatt van, hanem mert ez a trend a mai világban.

 • hehehe
  a felmérések szerint 3,5 millió dohányos él magyarországon.
  ugyan, közülük hányan fognak a fityeszre szavazni?

 • Vajda B. Attila

  Kristóf, ilyen harmatgyenge vendégszerzőkkel az on-line újságodat járatod le. Állits már fel valami mércét !!

 • Puchert János

  Köszönöm Katalin jó az írás de én nem dohányzom és fagyit is csak diétást nyalhatok remélem az nem fognak árulni a Nemzeti Dohányboltban

 • sokal egészségesebb fagylaltot nyalogatni mint cigaretâzni.

 • Kedves Figyelő, most figyelj! Hazánkban minden a Fidesz klientúrát építő, hatalmának bebetonozásáról szól..

  “A politikus azt mondta, a szerencsejáték, a földbérleti pályázatok, a trafikkoncessziók elosztása is azt bizonyítják, hogy a “Fidesz mára úgy működik, mint egy maffia, (…) mint a Cosa Nostra vagy Camorra Olaszországban”. Szerinte az egyetlen különbség, hogy külföldön a szervezett alvilág próbál beépülni a politikába, míg Magyarországon “a politika vált szervezett bűnözéssé, a Fidesz vált egy szervezett bűnözői csoporttá”. A felépítés is nagyban hasonlít a külföldi bűnszervezetekhez, mert a szervezet tetején “a főnökök főnöke, a capo di tutti capi, azaz Orbán Viktor áll”. Szavai szerint az ő munkáját “kisebb donok, mint például Simicska Lajos, Pintér Sándor” és különböző tanácsadók, mint például Habony Árpád vagy Nyerges Zsolt segítik – mondta az ellenzéki politikus.”
  http://www.pecsistop.hu/belfold/a-fidesz-mara-ugy-mukodik-mint-a-cosa-nostra-vagy-camorra/1150360/?&utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_campaign=2013-05-27

 • Figyelő: Csak a lényegét nem láttad meg a cikknek. Ügyes vagy!

 • Vajda B. Attila
  2013 május 27
  11:11 de.
  ilyen harmatgyenge hozzászólással – no téma, csak személyeskedés – meg magát.
  az jobb?

 • Komlói Török Gábor

  Gondolom az elozo kormany hatalmi klientaturajanak bebetonozasakor is elovetted lantodat, mert az sem volt semmi! Tevednenk?

 • És a pofátlanság teteje, h még hülyének is nézik, akit lehet!
  http://www.facebook.com/photo.php
  Az ostoba feltöltő teszi a megjegyzést, h “Bizony, már régen is volt ilyen.”
  Csakhogy az “állami” a sorsjegyre vonatkozik, nem a dohányboltra!
  (sajnos az oldalt közben törölték!) Vajon miért is? 🙂
  http://www.hir24.hu/belfold/2013/05/27/orban-babat-a-trafikokba-szettrollkodjak-a-nemzeti-dohanybolt-oldalat/~~fokusz
  Nyugodtan ki lehet jelenteni, h Don Orbán és maffiája politikai hulla!
  Egyenlőre!

 • Figyelő
  2013 május 27
  10:21 de.

  “Itt is(Kanadában) már évek óta beszüntették a cigi árulást, füszeres és vegyes boltokban”

  Lemaradtam valamiről?

 • Kapni cigit az IGA-ban?( Általános élelmiszer üzlet)
  Kapni drugstoreban? Nem, nem …. sarki üzletben(corner store) igen és trafikban. Azelőtt mindenütt volt!
  B.C.-ben másképp van? Lehet, Quebecben így van.

 • Kedves Komloi Török Gábor!
  Tudja minden olvasó mennyi és milyen blogok jelennek meg Orbán ellen. Ismerjük, nem újság ha idehozza.

 • Ezek irasok huen tukrozik az “utolsoszalmaszalbakapaszkodast”. Mert ez az, a javabol. Nagyot csalodnak, ha ezzel a “platformmal” nyerne a baloldal.

 • Ami a legszebb az egeszben, hogy szinte a vilagon igy probaljak a dohanyzast visszaszoritani. Eleg kis sikerrel. Az arak egekig emelese hathatosabb, de meg az sem hozza meg az “igazi” eredmenyt. Ez a “szalmaszal” nagyon gyenge.

 • Nagyon jó és szellemes az irás.Sajnos ez ma Magyarország.Az ember még trafikba se mehet a kormány engedéje nélkül.

 • Bár -ternészetesen kellö önuralommal,és titkos mazohista vágyaim kiélésére-bele-belenézek a KMH cikkeibe,azt azért bösz “nyilas-nacionalista-stb” söpredék létemre/ezek a tuloldal szavai/ el kelle/ett/ ismernem,bizonyos szinvonalat mégiscsak képviseltek.

  Ugy látszik,jön az uborkaszezon,vagy szerzöhiány van,hogy ilyen szinvionaltalan,bárgyú,agit.prop-izü cikkecske legyen olvasható,ilyen szinten még a jobboldali Népszava,azaz ,a Kuruc.info se szárnyal.

  Ha millionyi dohányos engedelmesen pária módján,kijáratiok elött sunnyogva,egyik naprol a másikra elfogadta adohányzás szabályozását,akkor ugyan miért lázonganának beszerzés miatt?

  A szavazásra történö utalás pedig összetett agyi tevékenységre utalo jeleket feltételez-ennek szavazóink jelentös része nincs birtokában.

  Mondom én,a sültparaszt jobber,aki nyitott szemmel jár,és képtelen felfogni,hogy a magát baloldalinak,haladonak,ejropeernek,mondó belpesti enetellektuellek miért gondolkodnak realisztikusan,miért nem veszik észre az irracionalitás jelentöségét,miért akarnak mindent hideg tárgyilagossággal,mérnöki asztalon mmegfejteni?

 • Avi ben Giora

  Angliáról kellene példát venni de az angolokat nagyon nen szeretik Európában. Mindenütt van cigi. Texcoban, nagy superekben csupán nincs ugynevezett jóllátható helyen. Azt külön kérni kell a kassánál. Két szempontból is jónak tartom. Nincs lenyulás veszélye és valóban csak kérésre ad igy ha esetleg junior akar venni bagot és nem mult el 18 akkor nem szolgálják ki. A szeszes italokkal is megpróbálták de ez nem jött be. Mert a töménynél még hagyján mert elég horibilis áron adnak egy üveg nedüt és fiatalok arra sajnálják(legalább is Angliában)viszont sör és amolyan gyengébb likörpancs az fogy rendesen. Tudom ez túl egyszerű és átlátható mindenki számára nem lehet külön dohányra szert tenni, de nem lenne jobb?

 • kiss pál
  2013 május 28
  8:31 de.
  “…titkos mazohista vágyaim kiélésére…”
  javaslom, forduljon orvoshoz. ma már egész jól gyógyítják a mazochizmust.
  de, ha mégsem gyógyulna, javaslom, a KMH helyett használjon kalapácsot. garantálom, hogy amikor mellé üt, el is fog élvezni 😀
  nyilas-nacionalista söpredéknek nevezte volna ezeken az oldlakon valaki?
  ejnye! micsoda impertinencia! kizárt dolog, hogy ma magyarországon ilyen létezzen!

 • Na ez se semmi:
  http://index.hu/belfold/2013/05/29/a_ferenciek_teren_adott_helyet_trafiknak_az_v._kerulet/

  És hogy miért is nem csodálkozom már el ezen az nem kérdés, az viszont igen, hogy miért hordanak az emberek szemellenzőt és használnak füldugót.

 • Figyelő
  2013 május 27
  9:58 du.
  Fogalmam sem volt eleddig, hogy mi az az IGA. Nálunk ilyen nincs. Viszont minden élelmiszerboltban, drogstore-ban, sarki kisboltban, seven-eleven , mac’s, egyéb helyeken, igen. Még a likőr árusító helyeken is.
  Igaz, itt is fiókból, vagy függönnyel elzárt szekrényekből árulják, nincs kint szabadprédának. Ontarióban hasonló a helyzet, bár ott a Shoppers Drog-ban nem árulnak cigit.
  Egy különlegesség: Itt az egyik gyógyszertárban gyomorkeserűként árulják az Unikumot. (Nem vicc !!!)
  Ontarióban valami húsz dollár körül van a két és féldecis butelka ára, itt egy félliteres tizenhét dollár.
  Igaz, a nyakára rá van ragasztva egy cédulka: csak gyógyszertárban forgalmazható, egészségügyi célokra..
  Valszeg a vörös kereszt miatt..
  A röhely benne az, hogy ha ilyet veszel, a teenagertől sem kérnek ID-t… Mert gyógyszerként, gyomorkeserűnek…

 • Judit Noszticzius

  Sem-sem elfogadjunk a dohány szaporodásért !!!!!!!!!!!!!!!!
  Igen,elfogadjunk a sokfélei fagyalt szaporodásért!!!!!!!!!!!!!! Kell leváltjani a Fidesz-kormányt !!!!!!!!!!!!!!

 • Ez már vajon hányadik cikk a dohányról illetőleg a trafikról
  valaki számolja már meg (bár több dologgal nem értettem egyet és sajnos én is dohányzom)azért ez már túlzás!

 • Boda Marcsi
  2013 május 31
  5:14 du.
  hogy ez hányadik? ne is számolja, lesz még több is. lehet, hogy direkt a maga bosszantására.
  amúgy tudja, mi a túlzás?
  ahogy gyulai zsoltika hülyének nézi az embereket!
  nem is tudott arról, hogy a sógora és a sógornője trafikokat kapott, sőt, nem is tett semmit az érdekükben!

 • Boda Marcsi
  2013 május 31
  5:14 du.
  Olvass!

  “Már öt trafiknál tart Gyulay Zsolt családja
  Gyulay Zsolt vezérigazgatónak nemcsak a sógora, hanem a sógornője is nyert trafikot a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. pályázatán – tudta meg a Blikk.
  Két dohányboltot Győrben, kettőt pedig Mosonmagyaróváron nyithat Józsa-Gyurics Tünde, aki Gyulay Zsolt feleségén keresztül áll rokoni kapcsolatban az NDN vezérigazgatójával. A Blikk szerint Józsa-Gyurics Tünde sohasem dolgozott a dohányszakmában, eddig hiteltanácsadással foglalkozott.
  A Blikk sikertelenül igyekezett megtudakolni Gyulay Zsolttól, hogy tudott-e sógornője pályázatáról, illetve nem érzi-e furcsának, hogy rokonai összesen már öt koncessziót vittek el. Korábban napvilágra került, hogy testvérének férje, Solymár László két trafikot is nyert Óbudán.”…
  Most már érted? 🙂

 • Gere Gábor!
  Eddig is értettem,nem vagyok hülye és szerencsére más újságot is olvasok,most állt a bál,új pályázatot is kiírtak,
  több régi trafikos is megkapta az engedélyt.
  Nem vagyok egy párttal sem elfogult(tagja sem!!!),majd kivizsgálják!
  Nekem csak az a bajom,hogy egy témán csámcsognak többször
  ezen az oldalon,holott az ellenzéknek sokkal több botránya
  volt a múltban és ma is,csak ugye erről egy balliberális
  lap nem ír,persze itt nem is várom.
  Különben szép számmal nyertek volt szocialista kötődésű pályázok is.
  Nekem nem ez a központi kérdés,bár engem is érint mert sajnos dohányzom.
  Ennyi!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.