Archive for október, 2012

Szabadságharcnak álcázott hazaárulás

2012 október 31 8:53 de.146 hozzászólás
Szabadságharcnak álcázott hazaárulás

Népünk géniuszának nagyjai évszázadokon át törekedtek az európai kultúrkörbe tartozás hagyományainak progresszív folytatására. Fennmaradásunk legfontosabb feltételének tartott nemzeti érdekünk volt ez, egyben nemzeti identitásunk megőrzésének biztosítéka. Ezt adta fel hűtlenül „szabadságharcnak” hazudott árulásával, félrevezetett, birkalelkű tömegei vissza-, Ázsiába terelgetésével Magyarország erőfitogtató, hatalom-mániákus miniszterelnöke.

Read more ›

Sandy – Riasztást adott ki a Vöröskereszt Kanada legnépesebb tartományában

2012 október 29 11:04 de.17 hozzászólás
Sandy – Riasztást adott ki a Vöröskereszt Kanada legnépesebb tartományában

A Frankenstorm-nak becézett Sandy elnevezésű hurrikán előreláthatóan ma este, illetve kedd reggel csap le Ontariora, száz kilométeres széllökésekkel és csaknem száz miliméternyi csapadékkal. Az Environment Canada előrejelzése szerint az ítéletidő elsősorban a Hamilton, Niagara és Sarnia régiókban lesz érzékelhető, de Torontóban is orkán-erejú szelek és trópusi esőzés várható. A Vöröskereszt arra szólítja fel délkelet és kelet-Ontario lakosságát, hogy egy 72 óráig tartó esetleges vészhelyzetre készüljenek fel.  

Read more ›

Éljen a szabad, független és tárgyilagos sajtó!

Éljen a szabad, független és tárgyilagos sajtó!

Vasárnap, 2012 oktober 28-án este hat órakor értesültem arról, hála egy budapesti barát email tudósításának, hogy október 23-án a Jobbik ”aktivistái” elégettek egy izraeli zászlót a Dohány utcai Zsinagóga előtt. Néhány zsidót is inzultáltak személyükben. Az izraeli nagykövet, Ilan Mor tiltakozott a Külügyminisztériumnál, amely másnap nyilatkozatban itélte el az atrocitást. A magyar sajtóban egyedül és csak közvetve, a 168óra adott hírt erről az eseményről és a minisztériumi tiltakozás híre is csak a nemzetközi sajtóban jelent meg, Magyarországon egy szó sem.

Read more ›

Orbán vs. Bajnai (1. rész): kelet és nyugat

2012 október 28 9:47 de.92 hozzászólás
Orbán vs. Bajnai (1. rész): kelet és nyugat

Több mint valószínű, hogy Bajnai Gordon lesz Orbán Viktor fideszes miniszterelnök kihívója 2014-ben és ezzel tovább él a 1998-tól tartó de facto kétpártrendszer Magyarországon. Kissé szürreális volt, hogy október 23-án Bajnai és Orbán alig egy kilométerre egymástól, és szinte egy időben mondtak kampánybeszédet, miközben a két beszéd tartalma szöges ellentétben volt egymással. Bajnai középpárti, nyugatbarát és békülékeny volt, Orbán pedig párját ritkitóan támadta a nyugatot, ismét hadat üzent az ellenzéknek és azt a stratégiát választotta, hogy nem a centrumból, hanem a szélsőjobboldal területére helyezkedve vág neki a 2014-es választásnak. Orbán vs. Bajnai című sorozatunk első részében idézeteken keresztül vetjük össze a miniszterelnök és a prospektív miniszterelnök-jelölt […]

Read more ›

Együtt 2014 – A rendszerváltás első lépése – Képriport október 23-ról

2012 október 26 11:19 de.98 hozzászólás
Együtt 2014 – A rendszerváltás első lépése – Képriport október 23-ról

Ami késik, nem múlik. Szerda este érkeztem vissza Kanadába Magyarországról és most jutottam el odáig, hogy feltöltsem a Milla és a Szolidaritás közös tüntetésén készült fotóimat. Élményekben dús egy hetet töltöttem Pesten. Múlt pénteken az Ökopolisz, az LMP pártalapítványa keretein belül tartottam előadást és vettem részt kerekasztal beszélgetésen Magyarország jövőbeni esetleges diaszpórapolitikjáról és az “új hazafiságról.’ Igazán most láttam először, hogy mennyire sokszínű ez az LMP-s társaság. Voltak mérsékelt konzervatív tudósok és közéleti személyek, egykori Fidesz-szavazók – például Elek István mondott bevezetőt – és akkor voltak az urbánus, zöld és liberális értelmiségiek. Az Együtt 2014-féle tüntetés is pontosan ilyen sokszínű volt, melyet […]

Read more ›

Gordon Bajnai: This government has systematically broken the spine of Hungarian democracy, vertebrae by vertebrae

Gordon Bajnai: This government has systematically broken the spine of Hungarian democracy, vertebrae by vertebrae

Gordon Bajnai, Hungary’s former left-centre prime minister (2009-10), staged a comeback on October 23rd, 2012, when he gave a keynote speech at a pro-democracy rally in downtown Budapest and announced the formation of a political alliance entitled Together 2014 (Együtt 2014). The Alliance, which includes an opposition Facebook group called Milla, the Hungarian Solidarity Movement and Bajnai’s Patriotism and Progress Public Policy Foundation, aims to foster cooperation among all those political parties and civic groups that oppose Prime Minister Viktor Orbán authoritarian regime. Bajnai, someone often perceived more as a sober, competent–though slightly technocratic–caretaker prime minister and a policy wonk, […]

Read more ›

A másik mintaváros

2012 október 25 5:18 du.20 hozzászólás
A másik mintaváros

Az meglehetősen közismert országszerte, hogy a Fidesz kormányzás állatorvosi mintalova Esztergom, a csőddel küzdő, vagyonából kiforgatott város, melynek volt képe, alkalmasínt bátorsága, hogy független polgármestert válasszon magának. De meg is kapták érte a büntetésüket a kormánytól, úgy, hogy azóta is a fal adja a másikat. De van ám a Fidesznek egy másik mintavárosa is, Hódmezővásárhely, a nagyhatalmú és gátlástalan Lázár János városa. Olvasóink bizonyára emlékeznek arra a korábbi cikkünkre, melyben egyszer már foglalkoztunk a különös esetekkel, melyek ott történnek. Úgy tűnik, hogy cikkünk nem volt teljesen hiábavaló, mert mint megtudtuk, már keresik, sőt fel is jelentették az ismeretlen “árulót,” aki […]

Read more ›

Független sirámok – Válasz Bede-Fazekas Zsoltnak

2012 október 24 4:50 du.64 hozzászólás
Független sirámok – Válasz Bede-Fazekas Zsoltnak

Szokatlan helyről, a torontoi ”Független Magyar Rádió”-tól kaptunk súlyos dorgálást. Bede-Fazekas Zsoltot a rádió szerkesztőjét, de nevezzük nevén a gyermeket, ő a tulajdonos is egyben, évtizede ismerem és mi több, egykor barátok is voltunk és mindenben segítetettem neki a rádiója sikeréhez. 2002-ben hónapokon át tudósítottam rendszeresen a választási kampányról, Budapestről. Ez rendben is volt, amig a választás elötti napon a tudosításomban arra a közlésre vetemedtem, hogy a Fidesz vesztésre áll, legjobb esetben is csak kisebbségi kormányra futja majd nekik. Ettől Bede-Fazekas úgy megsértődött, hogy a tudósítást nem közölte. Már akkor ennyire ”független” volt az ő rádiója és azóta csak még […]

Read more ›

1956 – a kulisszák mögött

2012 október 23 6:30 de.100 hozzászólás
1956 – a kulisszák mögött

56 évvel az események után az igazság felderítése a történészekre vár, akik a szemtanúk vallomásai mellett régi újságok, levéltári források és az azóta nyilvánosságra hozott történelmi dokumentumok tanulmányozásával kibogozhatják az események kronológiai sorrendjéből azok valódi jelentőségét – kurzuselvárástól függetlenül. Egy történésznek detektívnek is kell lennie, aki képes látszólag olyan aprónak tűnő adatokból is következtetni, amelyek első látásra nem feltétlenül kapcsolódnak az említett eseményhez.

Read more ›

Kegyelemdöfés a demokrácia szívébe

2012 október 17 5:49 de.48 hozzászólás
Kegyelemdöfés a demokrácia szívébe

Magyarország (úgyis mondhatnánk: Orbán Viktor) parlamentje hamarosan megszavazza a választási eljárásról szóló törvény újabb rendelkezését, az ún.”előzetes feliratkozást”, a választópolgárok regisztrációs kötelességét. Ezzel megadja a több sebből vérző magyar demokráciának a kegyelemdöfést. Mert az általános, titkos, egyenlő választójog – bárhol a világon – a demokrácia szíve. Nálunk megszűnik dobogni. Mondjuk ki: bevégeztetett.

Read more ›

Ferlinghetti, a gyermekek és a diktátor

2012 október 13 11:48 de.40 hozzászólás
Ferlinghetti, a gyermekek és a diktátor

Lawrence Ferlinghetti amerikai költő emberi jogi aggályok miatt visszautasította a Magyar PEN Club Janus Pannonius-nagydíját és a vele járó 50 ezer eurót. – Döntését azzal indokolta, hogy a díjra pénzt adó Orbán-kormány politikája a tekintéyelvűség felé tolódik.

Read more ›

Juharlevél – “Az elmúlt nyolc év…”

2012 október 12 9:46 de.71 hozzászólás
Juharlevél – “Az elmúlt nyolc év…”

Bocsika, ha szabad bátorkodnom, de az iránt érdeklődnék, hogy te, Picinypofám, mit méltóztattál tenni az elmúlt nyolc év alatt? – Tudod, amiről annyit beszéltél az elmúlt két évben. Nem bosszantásból kérdezem, nem azért, hogy ki gyere a sodrodból. Pusztán kíváncsiság részemről, tudásvágy. Érdeklődés szintjén, ha szabad bátorkodnom. 

Read more ›

A Fidesz keményen fellép az IMF ellen, és csak 200 millió forintba kerül

2012 október 10 9:58 de.36 hozzászólás
A Fidesz keményen fellép az IMF ellen, és csak 200 millió forintba kerül

Órákon belül közröhej lett a magyarországi Miniszterelnökség legújabb IMF-ellenes kirohanásából, mely eléggé vicces propaganda kampány nem csak a Magyar Nemzetben és a budapesti Magyar Hírlapban, hanem a baloldali Népszabadságban és – horribile dictu! – még a Népszavában is megjelent. A reklámok 200 millió forintba kerültek és a Fidesz mindegyikbe jelzi, hogy mi mindenben fog harcolni a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) ellen. A kormányszlogen: “nem engedunk az IMF-nek!”

Read more ›

Juharlevél – Félni, és félni hagyni

2012 október 9 9:25 de.106 hozzászólás
Juharlevél – Félni, és félni hagyni

Vesztettek már, ők is tudják. Ezért ez a fejetlenség, a kapkodás. A pükhendiség és az álarca mögül kikandikáló rettenet, az erő látszatát sugárzó félelem. Kiült a félelem az arcukra, s egyre többen olvasnak ezekből a jelekből. Félni, és félni hagyni – ez az ideológiájuk, és az elvetett mag mostanra termőre fordult. Az elvtársak félnek. 

Read more ›

Az MSZP pirruszi győzelme Sopronban

2012 október 8 11:05 de.24 hozzászólás
Az MSZP pirruszi győzelme Sopronban

Egy hét leforgása alatt kétszer buktatta meg vidéken a Magyar Szocialista Párt a saját szavazóbázisától is látványosan leszakadt Fideszt. Múlt héten Dunaföldváron bukott el a Fidesz polgármester-jelöltje, tegnap este pedig a soproni időközi önkormányzati választáson győzte le az MSZP-s Varga Gyula Táp Lászlóné fideszes ellenfelét. Az MSZP győzelme fölényes volt. A legnagyobb demokratikus ellenzéki párt jelöltje a szavazatok 46 százalékét gyűjtötte be. Ezzel szemben távoli második helyen végzett a fideszes jelölt (33,5% százalék), miközben a jobbikos Gőbl György 13,9 százalékos eredményt ért el. Mégis pirruszinak gondolom az MSZP győzelmét, és nem csak azért mert még így is Fidesz-többségű Sopron önkormányzati […]

Read more ›
This site is protected by Comment SPAM Wiper.