Archive for július, 2012

Frank Tibor kanadai állampolgár nyílt levele Áder János államfőnek

2012 július 26 9:32 de.58 hozzászólás

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Örülök, hogy elment Izraelbe, a Wallenberg-évfordulóra. Szóvá kell tennem azonban, hogy a hírügynökségek szerint Ön ezen az évfordulón azt mondta, hogy „a magyar állam nem védte meg a zsidókat, hanem tétlenül szemlélte a zsidók elszállítását”. Gondolom, hogy vagy a hírügynökség írta el, vagy Ön volt egy pillanatra figyelmetlen. Engedje meg, hogy mint az Ön honfitársa, innen a tengeren túlról elmondjam, miért sért engem – és gondolom sok más honfitársamat – a fenti megfogalmazás. Az én édesapám egész családját elvitték a lágerbe, és közülük egyedül ő jött vissza. Megölték két testvéremet és az édesanyjukat, édesapám első feleségét. […]

Read more ›

Hazaárulás vagy hazaszeretet

2012 július 24 9:08 de.143 hozzászólás
Hazaárulás vagy hazaszeretet

„Kik támadják hazánkat és miért?” Úgy bizony, jogos a kérdés. Csak épp a válasz aljas, tényhamisító, félrevezető, amit e kérdésre a félfasiszta diktatúrát építgető magyar kormány és szolgalelkei adnak. A tényszerű válasz más: hazánkat, a nemzetet és jövőjét, a népet és boldogulását maga a kormányzat támadja – két éve már – önös, hatalmi érdekeitől vezérelve. Egyértelmű: hazánk és népe demokráciában akar élni, nem diktatúrában; nem egy maroknyi kisebbség által visszaálmodott horthysta, úri társadalom elnyomó viszonyai közepette. Hazánkat azok támadják, akik hatalmuk megtartása végett önkényuralmat teremtő intézkedéseikkel céltudatosan rombolták le a demokratikus jogállam intézményei fék-ellensúly-rendszerének működését; akik „nemzeti” érzületűnek hazudva magukat […]

Read more ›

Beszámoló a náci gyilkos “Csatáry bácsi” lakása előtt tartott flashmobról

2012 július 18 7:18 de.156 hozzászólás
Beszámoló a náci gyilkos “Csatáry bácsi” lakása előtt tartott flashmobról

Szerzőnk is csatlakozott az éppen néhány órája letartóztatott Csatáry László szadista háborús bűnős lakása előtt tartott flashmob-ban. Fellépése miatt egy közismerten szélsőjobboldali online lap támadta meg és személyes adataival is visszaélt a neonáci újság. Az alábbi írásában számol be Garai-Édler Eszter a spontán demonstrációról.

Read more ›

Gondolatok a baloldaliságról és a demokráciáról

2012 július 16 10:56 de.5 hozzászólás
Gondolatok a baloldaliságról és a demokráciáról

A magyarországi baloldali és liberális ellenzék válaszút elé került: képesek lesznek-e társadalomképüket, világnézetüket megosztó nézetkülönbségeiken felülemelkedni, és akcióegységet szervezni – vagy hosszú időre elbúcsúzhatnak az alakuló jobboldali-szélsőjobboldali szövetség demokratikus (parlamenti úton) történő megváltoztatásának lehetőségétől.

Read more ›

An open letter to Senator Ben Cardin on Hungary’s descent into autocracy

2012 július 14 10:40 de.23 hozzászólás
An open letter to Senator Ben Cardin on Hungary’s descent into autocracy

On behalf of the Canadian Hungarian Democratic Charter, a non-partisan civil rights organization committed to the defense of democratic governance in Hungary, I wanted to publicly congratulate you on your courageous Senate statement on Hungary. Your factually flawless, and eminently reasonable position gladdens the hearts and spirits of those who are working, at considerable risk to themselves and to their families, to defend democracy in Hungary, and to uphold principles that lie at the base of the North Atlantic Alliance.

Read more ›

LMP-tüntetés a Közgépnél és a nemzeti érzelmű, kereszténydemokrata szadomazó

2012 július 12 2:42 du.18 hozzászólás
LMP-tüntetés a Közgépnél és a nemzeti érzelmű, kereszténydemokrata szadomazó

A Lehet Más a Politika akkor a legautentikusabb, legőszintébb és legszimpatikusabb amikor polgári engedetlenséggel lép fel az igazságtalansággal, a visszaélésekkel és korrupcióval szemben. A Fidesz-közeli Közgép bejáratánál történt tüntetés – LMP-s parlamenti képviselők és aktivisták szabályosan a bejárathoz láncolták magukat, és ott is maradtak,  ameddig a rendőrség el nem vitte őket – egy fajta Dávid és Góliát-narratívával ér fel. Hiszen a legkisebb parlamenti párt, a korrupcióval tényleg nem vádolható, jelentős részben idealista egyetemistákból és fiatal értelmiségiekből álló zöld alakulat emelte fel hangját a Fidesz mindenható oligarcháival szemben. 2010 óta több mint 70 milliárd forintnyi állami pénz került Fidesz-közeli cégekhez, elsősorban a Simicska Lajos vezetette Közgéphez.

Read more ›

Diktatúrák joga az újkori Magyarországon

2012 július 11 1:47 du.19 hozzászólás
Diktatúrák joga az újkori Magyarországon

Ha egy közösség a hazugság zsákutcájába szorul, annak első következménye, hogy nem talál realista és lényeglátó embereket, akikre a maga vezetését bízhatja – mondta valaha máig ható érvénnyel Bibó István. Napjaink magyar társadalma a két éve kormányzó (magát korábban liberális, ma már konzervatív jobboldali pártként meghatározó) politikai alakulat hazugságainak zsákutcájába szorult. Csoda-e, hogy nem találja azokat, akikre vezetését bízhatná? A hazugságok zsákutcáját e politikai alakulat (bűnös vezetése) huszonkét éve – az ún. rendszerváltozás óta – építgeti. Mostanra ütött az óránk: felépítette.

Read more ›

Budapest Pride 2012 – Hazafelé ránk rontottak a nácik

2012 július 10 7:06 de.49 hozzászólás
Budapest Pride 2012 – Hazafelé ránk rontottak a nácik

Csodálatos nap volt, de a legvégét valaki, valamiért megint nagyon durván elrontotta! Végül nem jutottunk el a Kossuth térig (az eredeti végállomás helyszínére), mert Zagyva Gyulával (jobbikos, országgyűlési képviselő) az élen ellentüntetők csaptak össze a rendőrökkel. Így a menet utolsó állomása az Alkotmány utca volt.

Read more ›

It’s time to boycott the Orbán regime

2012 július 2 6:34 de.33 hozzászólás
It’s time to boycott the Orbán regime

Hungarian Prime Minister Viktor Orbán’s government and his right-wing Fidesz supermajority has been consistently in the limelight during its more than two years in power, throughout Europe and even in North America, usually due to its belligerence, authoritarianism and—most recently—it’s attempt to sanitize a dark episode in Hungarian history, namely Regent Miklós Horthy’s fascistic interwar regime. The Canadian Hungarian Journal sat down in Budapest with two leading Hungarian intellecuals and civil rights activists, both of whom are outspoken participants in the country’s fledgling democratic resistance. Dénes Lajos Nagy is a physicist and a university professor, as well as the former chair […]

Read more ›
This site is protected by Comment SPAM Wiper.