Orbán második ciklusa — párthűség minden felett

2012 május 29 11:34 de.15 hozzászólás

Valamennyi tekintélyes magyarországi lapban olvashatunk publicisztikákat a második Orbán-kormány első feléről. 2010 május 29-én választotta ismét miniszterelnökké Orbán Viktort az Országgyűlés, miután magasra emelték a magyar választók azt a pártot, mely ígérte: megszorítás egy szál sé! Persze ezt annak idején is kizárólag a pártkatonák hitték el, a lakosság jelentős része inkább azért szavazott a Fideszre, mert szánalmassá vált az, hogy az érezhetően elfáradt, fásult Magyar Szocialista Párt jövőképpel, közép- és hosszútávú stratégiával, megfontolt policykkel egyáltalán nem rendelkezett. Maximum az egyik napról a másikra történő túlélési reflex maradt meg bennük. De az a Fidesz, melyre az aktív szavazók kétharmada voksolt biztosan nem ugyanaz a párt mely 1998 és 2002 között kormányon volt. Annak idején egy friss és dinamikus konzervatív pártot vezetett Orbán Viktor, mely sikeresen felszámolta és lenyelte az anachronisztikus és aligha szalonképes jobboldal legnagyobb falatát, nevezetesen a kisgazdákat és az MDF jobbszárnyának egy részét. Mára viszont látszik: a Fideszen belül feltámadt ennek a jobboldalnak a szelleme és a régi konzervatív-szabadelvű fideszes gárdát teljesen letarolta. Ki gondolta volna 1990-ben — de még akár 1998-ban is — hogy Magyarország legfiatalosabb, legdinamikusabb pártja a maradi jobboldal militánsait tolja előre? Nehezen elképzelhető, hogy a kilencvenes években éppen a Fidesz lett volna az a párt, melynek egy nyilas író hamvainak szállítása nagyobb prioritás mint egy szomszédos országgal való normális, államközti kapcsolatok fejlesztése. Vagy, hogy éppen a Fidesz lesz az a párt – szemben az MSZP-vel, az LMP-vel és a Jobbikkal – mely lehetetlenné teszi a múlt feltárását az által, hogy keresztülhúzza az ügynökkérdést és állambiztonsági dossziékat vizsgáló bizottság létrehozását, illetve hogy kísérletet tesz az állambiztonsági levéltári anyag széthordására, a kutatás ellehetetlenítésére. De az is meglepő, hogy az anti-korrupciós platformon kampányoló, az MSZP-SZDSZ-t e téren bíráló Fidesz lesz az egyetlen párt mely ellenzi az oligarchákat vizsgáló bizottság felállítását, hiszen akkor kiderülne, hogy az elmúlt két év során milyen anyagi előnyökkel járt a párhűség és hogy a kontrollálhatatlan kétharmad mennyire szisztematikussá tette a korrupciót. És végül ki gondolta volan azt, hogy a kilencvenes években még határozottan etatizmus-ellenes Fidesz lesz az a párt, mely egy centralizált, egyre hatalmasabb, költségesebb és kimondottan autokratikus államapparátust épít fel Magyarországon?

A Fidesz az a párt, mely manapság leginkább életben tartja a kádárizmus szellemét. A jelenlegi kormánypárt modus operandi-ja kísértetiesen hasonlít az MSZMP működésére. A lojalitás, a párthűség állandó bizonyítása paternalista buksisimogatással és előnyökkel jár, ez pedig mindig fontosabb mint az értelem, a szorgalom, a független gondolkodás és a racionális, építő-jellegű tanácsadás. A Fidesz Magyarországa – a Nemzeti Együttműködési Rendszere – a passzívan bólogató, hamisan mosolygó yes-men-ek országa, határon belül és kívül egyaránt.

Mit hozott számunka eddig – itt a diaszpórában – a Fidesz második ciklusa? Az biztos, hogy az MSZP ezen a területen sem alakított ki semmilyen stratégiát. Úgy, ahogyan például a környezetvédelemben is teljesen indifferens volt az előző kormánypárt. Ehhez képest a Fidesz egy tágabb magyar nemzetben gondolkodott, ami önmagában nem csak jogos, hanem üdvözlendő.

Ugyanakkor a nemzet fogalmát határon belül és kívül kisajátította, a kormánypárthoz kötötte és maradi, klerikális, nyugatellenes, kirekesztő és etatista elemekkel definiálta át. A nemzet, az állam és a Párt egy és ugyanaz. Az Ottawában szolgáló magyar nagykövet pedig – más magyar külképviseleteket vezető kollégáihoz képest – ezt a gondolatot maximálisan képviseli és érvényesíti emigrációs tevékenységében. Elég időt töltöttem a Magyar Országos Levéltárban, a Kanadára vonatkozó és kéttucatnyi dobozból álló KÜM TÜK iratok közt, hogy nyilvánvaló legyen számomra: a jelenlegi nagykövet kádárista elődeinek hű örököse. A magyar közösséghez és a politikai pluralizmus felé tanúsított hozzáállása lényegében megegyezik a hetvenes és a nyolcvanas évek elején tapasztalható pártpolitikával. Csupán abban tér el, hogy a Kádár rendszer utolsó éveiben egyre erősebb pragmatizmust tanúsított az ottawai külképviselet. Ahelyett, hogy a szektás, pereskedő, visszatetsző és kontraszelektált kanadai magyar kommunistákra támaszkodott volna a nagykövetség, a szélsőjobboldalon kívül szinte mindenkivel sikeresen felvette a kapcsolatot, keresve azt a lehetőséget, hogy nem nyers pártpolitikai megfontolás mentén javítsák és erősítsék a diaszpóra és Magyarország között lévő viszonyt. A Kádár-rendszer utolsó éveiben éppen a rezsim ottawai nagykövetei céloztak arra, hogy kanadai elvtársaik túlságosan szektások, mindenkit kizárnak a haldokló mozgalomból, akik kérdezni, vagy gondolkodni mernek. Ehhez képest a mai KÜM egy eleve sokszínű közösség narancssárga ködben tapogatózó szekta tagjaira támaszkodik, akik időnként rémesen kínos helyzetekbe sodorják a magyar állam ottawai képviselőit. A nemzeti-nemzetellenes, a hazafi-hazaáruló, a lojális jobboldali-ellenséges liberális dichotómiákkal már évekkel ezelőtt megmérgezték a magyarországi közvéleményt és társadalmat. A diaszpóra és határon túli magyarság esetében azonban visszafordíthatalan károkat okoztak.

Tehát Orbán Viktor egy gazdasági szabadságharcon túli országot kormányoz, amely IMF segélyre szorul. Nemzetgazdasági minisztere középosztályos baby boomról álmodozik, amikor a fiatalok fele éppen a kijáratot keresi és amikor az alig létező középosztályt újabb meg újabb adókkal sújtják. Diaszpóra Tanácsokat hoz létre, amikor a szervezett diaszpóra közösség jövőjét számolják fel kizárásaikkal és kirekesztő pártpolitikájukkal.

15 hozzászólás

 • Jo hogy most van cenzura a lapjuknal, igy most le lehet barmit, siman lehet szapulni mindent es mindenkit…

 • Jó a megállapítás :
  Ugyan lenyelte a szélsőségeseket , de megemészteni már nemtudta őket.
  Olyan ez mint a Tomi és Jerryben , mikor a Tomi lenyeli Jerry karate-egér cimboráját de az annyira ugrál benne hogy a macsek folyton felesik a plafonra 😀 😀

 • Bár le lett volna?

 • Göllner András

  Nagyon tanulságos, és elszomorító, hogy az a generáció, melytől valóban azt vártuk, hogy előre fog bennünket vinni, a felszabadult, a könnyed, a nyitott, a gyűlöletmentes fejlődés irányába – abba az irányba, ahol végre már befejezzük a bűnbakkeresést, múltunk hazug ábrázolását, a kollektív hazugságainkból származó sebeink tépegetését – , ez a generáció, Orbán Viktor generációja, pont úgy viselkedik mint az a generáció, mely a magyarokat a két világháború közt az árokba vezette. Orbánék semmit sem tanultak szomorú történelmünkből, csak azt, hogy hogyan lehet ezt a népet az orránál fogva a vesztébe vezetni. Megbocsájthatatlan, hogy Orbán és Kövér nyilasok, fajgyűlölők sírját koszorúzza, Megbocsájthatatlan, hogy a jelenlegi hatalom semmit sem tesz annak érdekében, hogy a magyar politikai kultúra végre kivesse magából az intolarencia, a gyűlölet reflekszeit. Tudjuk, hogy előbb utóbb vége lesz ennek,. És tudjuk azt is, hogy mekkorát mulasztott a FIDESZ és Orbán azzal, hogy nem álltak a változás, a fejlődés élére. Magyarország előbb utóbb fel fog zárkozni a modern, a nyitott, progresszív társadalmakhoz, ahol a kormánypártokkal szemben álló demokratikus erőkkel udvarias és toleráns módon lehet majd diskurálni, ahol a konzervatív jobb oldal már nem fogja a liberalizmust egy ördögi eszmének tartani, ahol az emberi méltóságot, a másként gondolkodást tiszteletben fogják tartani. Kár, micsoda kár, hogy erre a fejletlenségre megint rá ment több generáció élete.

 • Libás Mihály

  az egyebkent is szegeny magyar nep orban megtollasodasat es a hatarontuliak problemait finanszirozza, az orszag nepere nem jut mar figyelem, se penz, se energia, a veluk nem szimpatizalo bo fel orszag pedig egyenesen uldoztetve, kirekesztve van, menekul ki merre lat…..vajon ki(k) fog(nak) felelni mindezert a felbecsulhetetlen karert? szetverhetik a hazamat, minden kovetkezmeny nelkul?

 • Erre mondja a Himnusz hogy ” Balsors akit régen tép ”
  A ” balsors helyébe mindig be lehet helyettesíteni valakit vagy valamit :
  A török , az osztrák , a német , az orosz , a FIDESZ……holott a hibát magunkban kellene végre keresni.
  ( a tatárt azért nem írtam mert az ellen tényleg nem volt védekezés abban az időben. )

 • Az aktív szavazók kétharmada nem voksolt a Fideszre. Úgy emlékszem, 52% szavazott rá, de ez a parlamenti mandátumokban a mandátumelosztás matematikája miatt már kétharmadot jelentett.

 • Szemenyei-Kiss Tamás

  Christopher Adam írása rendkívül visszafogottan értékeli az első és második Orbán-kormány tevékenységét… bár Kanadából nézve – nem a bőrén érezve a közép-európai (elsőrendűen magyar) viszonyokat – elfogadhatónak mondhatóak a jegyzetben olvasható észrevételek.
  Mint magyar felmenőkkel rendelkező kolléga, a költőt, Ady Endrét, idézve úgy is kezdhette volna:
  “Még magasról nézvést megvolna az ország – Úri bitangok toldozzák-foldozzák
  A föld nem tud futni, csak a földnek népe – Ezer Kinizsi sem térülhet eléje…”

 • “Ugyanakkor a nemzet fogalmát határon belül és kívül kisajátította”…

  A magyar nemzeti öntudat ott van minden igaz hazafi szívében lelkében határon belül és határon túl! Ők azok, akik nem hagyják el soha az anyaországot! A határon kívüli magyarok mindig védeni fogják a HAZÁT!

  “…és határon kívüli magyarság esetében azonban visszafordíthatatlan károkat okoztak.”

  Ha a cikk írója jogot formál arra, hogy ítélkezzen a határon kívüli magyarok helyzetéről, akkor jogomban áll garantálni, hogy semmiféle károkat nem okoztak sem visszavonhatót sem visszavonhatatlant, csak – MEGERŐSÍTÉST!

 • Azóta megalkották a legspécibb választási ( törvényesített csalási ) matematikát :
  Ha MOST akkora többséggel nyernének mint az MSZP 2002-ben , akkor kétharmaduk lenne.
  Hja ilyen a Mindig Igazat Mondó ránkerőltetett ” igazsága ” !

 • Itt nincsenek pártkatonák,csak vállasztópolgárok,akik olyan “pártkatonák” mint bárhol akik elmennek szavazni és reményeik szerint arra a pártra szavaznak akiktöl a sorsuk jobbrafordulását várják. De csodát senki nem tud tenni olyan csődhelyzet után amiben a vállasztások előtt az ország volt. Ezt bizzák a magyar polgárokra és nem kell minket címkézni.

 • Libás Mihály

  Javorszky

  a hatarontuliak problemaja nem lehet fontosabb a hataronbeluliek problemainal, majd akkor lesz jogod Magyarorszagon, mikor nekem Romaniaban! inkabb koltenek arra, hogy a tehetseges fiataljaink visszajojjenek es jovot talaljanak a sajat orszagukban, mint ratok!

 • Földeském mielőtt ítélkezik egy kormányról , sorakoztasson fel tényeket.
  Ha nem tud , hallgasson.

  Különben is azt ígérte nem jön ide többé.
  AZT tartsa be , amihez meg nem ért abba ne ártsa magát bele.

  ( Ja. Épp most jön a hír hogy a Vodafon is emeli a mobil-tarifáit , mert már nemtudja lenyelni a legújabb válságadónak elnevezett sarcot . Ráadásul a legújabb sarc nem lesz kivezetve soha . Holott a Szőkeselmeczy szenátorasszony azt ígérte hogy a mobilszolgáltatók nem háríthatják át azt a felhasználókra. Hazudott egyet. Megszoktuk , nem is csodálkozunk már rajta. Bármit mond a FIDESZ szóvivő ” szenátorasszony ” , eddig mind hazugságnak bizonyult.)

 • A cikkíró ezek szerint nem itt él. 1998 és 2002 között világosan látszott: Orbánnak egyetlen baja van a Kádár-rendszerrel: nem Orbán-rendszernek hívják. Csak akkor még külföldön nem volt feltűnő, hiszen nem tudott tákolmányt készíteni, médiatörvényt hekkelni stb. 8 év alatt szépen kiépítette a személyi kultusz rendszerét a saját pártjában, most terjeszti ki az egész országra. A személyi kultusz rendszere ugyanis nem abból áll, hogy valakinek a képét lengetik mindenütt, hanem abból, hogy a döntések egy személy körül lévő nagyon szűk csoportban születnek, az ellenőrzés minden lehetősége nélkül. Ez van: az igazságszolgáltatás Szájer feleségéé, a média Szalai Annamáriáé, a rendvédelem Pintér Sándoré, a titkosszolgálat Kövéré. Vannak még elfoglalatlan területek, de kevés és jelentéktelen Orbánék számára: pl. honvédelem, kultúra. Az oktatás már nagyobb falat, folyik is a láthatatlan küzdelem, bár azért a fő vonalakban egyet értenek az álszentekkel. A gazdaság láthatóan a torkukon akad, bár Demján úrelvtárs “idejológijai” útmutatása nagyon is kedvükre való. Azt mondta ugyanis az illető, hogy igenis nagyobb szegénység kell, akkor majd az emberek dolgoznak boldogan napi 18 órát is minimálbérért! Egészen elképesztő, miket hallok manapság. Például: AZOrban jó ember, tehetség, okos, csak a beosztottai a hibásak, nem hajtják végre a parancsait! Ezt utoljára vagy 30 éve hallottam, Kádárról. Sajnos nem állt meg Kádárnál, kormányzói babérokra pályázik.
  Selmeczyről meg a legújabb magyar átok jut eszembe: Védjen meg téged a Sel,eczy!

 • TALALOM:
  Én még régebbről hallottam ezt a ” amúgy pedig jó ember…blabla..”
  Hitlerről tartotta ezt a németek nagy hányada. Hogy a Führer egészen biztosan nem tudott a haláltáborokról , az ki van zárva hogy az az áldott jó ember ilyesmiket engedjen…a gonosz beosztottjai ! Azok a voltak a bűnösök !

  A Honvédséget nem foglalták még el ??..Mikor nyugodtan nevezhetnénk ” Hendvédségnek ” ?

  Most hallom a hírt hogy a Nemzeti Tantervben van egy olyan dolog ” környezettanulmány ” örve alatt hogy a tanuló mindent érted ? MINDENT írjon le dolgozatában a szomszédról !
  FIGYELJE MEG !! !!
  Hogy mit csinál , mikor jár haza , Hány kocsija , hány mobilja van neki , kik járnak hozzá , milyen rádiót hallgat , MINDENT !!
  Itt tartunk !! !! !!

Leave a Reply


This site is protected by Comment SPAM Wiper.