A kanadai pénzügyminiszter szerint lehet, hogy véget kell vetni az eurónak

2012 május 17 8:17 de.17 hozzászólás

“Eljött annak az ideje, hogy Európa végre bátorságot mutasson: vagy további pénzügyi segítséget nyújt az unió az euro zóna gyengébb tagállamainak, vagy eltávolodnak az euró övezet koncepciójától és kijelentik,  hogy ez egy sikertelen kisérlet volt”–mondta Jim Flaherty, Kanada pénzügyminisztere a CTV hírtelevíziónak.

“Amennyiben Görögország szavazói (ismét) elutasítják a megszorításokból álló megállapodást, akkor egy határozott álláspont mellett törnek lándzsát. És szerintem ez azt jelenti, hogy az euro övezeten belül valamilyen átalakításra biztosan szükség lesz. Azt nem tudhatjuk, hogy ez hogyan fog kinézni, az viszont valószínű, hogy rendetlen és káotikus lesz”–folytatta Flaherty, ezuttal a CBC közszolgálati televíziónak adott interjújában.

A pénzügyminiszter szerint nem biztos, hogy az olasz és spanyol kormányok eléggé bátrak lesznek ahhoz, hogy mélyen népszerűtlen gazdasági reformokba és megszorításokba kezdjenek. Flaherty elmondta, hogy egy-egy tagállam nemzeti adossága már kimondottan veszélyes szintre emelkedett.

“Kanadában is megérezhetjük az európai bankrendszer válságát. Kanadai bankjaink erősek, de nem immunisak”–mondta Flaherty. “Számomra úgy tunik,  hogy ha életben akarják tartani az euro zónát, akkor meg kell, hogy védjék szomszédaikat”–tette hozzá a pénzügyminiszter, aki szerint fordulóponthoz érkezett a közös európai fizetőeszköz, hiszen a gazdagabb, északi országokon múlik, hogy felbomlik-e az övezet.

A konzervatív pénzügyminiszter elmondta, hogy a kanadai bankok azért erősek, mert a bankszektort érintő állami szabályozásának hosszú hagyományai vannak, valamint azért is mert a kormány költségvetési szigora biztosítja a gazdaság stabilitását. Flaherty hozzátette, hogy a több mint 400 oldalas költségvetési törvényben évi 15,2 milliárd dolláros megszorítás szerepel.

Görögország 2012 június 17-én tart ismét országos választást, melynek győztese az Alexis Tsiprasz által vezetett radikálisan baloldali Sziriza mozgalom lehet. A Sziriza nem támogatja az Európai Unió által követelt megszorítást — melynek ellenében segélyt kap a félig-meddig csődbement ország — ugyanakkor az euró övezeten belül szeretne maradni. Ennek esélye azonban egyre csökken, különösen ha bank pánikká alakul át a folyamatos, ámde most még kontrollált tőkekiáramlás a görög bankokból. Hétfő óta több mint 800 millió eurót vettek ki görög állampolgárok az ország bankjaiból.

17 hozzászólás

 • Igen, “ez egy sikertelen kisérlet volt”.

 • Nem jött be. Ennyi.
  És egyre inkább nem fog. Várható volt.

 • Örülök, mert már teljesen felhasználtam a papírpénzt a MONOPOLY játékomban és a hamarosan utcán söpörhetö Euró szépen pótolja majd a rongyá tépázott MONOPOLY pénzt.

 • Örülsz?
  Pontosan minek is?

 • gybodnarjr, szerintem játszogass azzal, amivel eddig is tetted, az mindig kéznél van. Ugye érted?:)

 • Dakota: tíz betűt sem tud pontosan lemásolni és csak trágárságokat ír. Jellemző!

 • Jól van Jr:) Nyugodj meg szépen:)

 • Gybognar jr! Akkor mit szolsz a hibasmisihez??? Az tan szivgarda szoveg???
  Erdekes,hogy azt nen veszed eszre!!!
  Vagy akar cicamic vagy tuske??? Azoktol tanulnak a kocsisok.

 • JUMBO: Nem szokásom, hogy trágárságokkal, disznóságokkal tűzdelt személyi támadásokat vitapontnak vegyek, amikor egy értelmesen megírt cikk tartalmáról kellene véleményt, vagy kiegészítést mondani.
  Amíg itt irkálgatunk, fontos információkat is lehetne keresni, találni és széles körben szétosztani, ami a gyorsan épülő egyéni diktatúra ellen használható. Minél előbb meg kellene győzni egyre több embert, hogy a Viktátor és gonosz, bosszúálló rablóbandája ne ragadja ki Magyarországot Európából és ne állítsa fel mint egy feudális, hűbéri rendszerhez hasonlító fasiszta Fidesztáni hercegséget.
  Káromkodással és csúfolódó személyeskedésekkel még sehol sem szüntettek meg diktatúrát.

 • Kedves JUMBO:A szivem szerint szóllaltál meg.Akik az Euró bukásának örülnének,nem látják Amerikát,ely 51 államával a viléág legerősebb hatalma.Európa is az lehetne,ha nem lenne széthuzás,ha mindenki az Unió mmegerősitésén dolgozna és nem arra sanditanának,hogy hogyan lehetne kijönni belőle.Tudomásul kellene venni Európa minden politikusának és választó polgárának,hogy globalizáció van és ezt Európának is tudomásul kellene venni.Ha nem ezt teszik,Ázsia messze lehagy bennünket.Európa,ez az öreg kontinens sereghajtó lesz a földrészek sorában.Egyébbként JUMBÓ jól látja azt is,hogy a Mmagyar politikai hatalom,a vezérrel az élen ki akar farolni abból a közösségből,ahová régóta vágyakozik Magyarország.Nagy hiba lesz,ha ez bekövetkezik.

 • Kedves stefan berecz! Nem egeszen ertem a hozzam irtakat,mivel ezen a lapon nem nyilatkoztam ilyen iranyuan.
  Az Euro-rol van ugyan van velemenyem,de errol semmit nem mondtam. Mindenesetre koszonom,hogy nem hordott le mindennek, ami itt szokasban van.
  Az euro-val kapcsolatban csak annyit,hogy en sem talalnam elonyosnek a kilepest,de ahhoz szeretnem,ha azEuro politikusok abba hagynak ketmerces politikajukat es hagynak a nemzeteket csinalni a SAJAT dolgukat a szabalyokokon belul. Eddig ezt nemigen tapasztalhato. A kenyszer politika sosem vezetett jora.Hogy a jelenlegi kormany milyen banasmodot kapjon Brusszelbol? Hat azt itt nem lehet megtargyalni..Sajnos.

 • Kedves Gybognarjr! Teljesen egyetertek Onnel,csak nem ertem miert engem figyelmeztet erre??? Nem szokasom a tragarkodas,meg valaszkent sem. Ahogy mondja lehet kersgelni,vizsgalodni,amit Onnek is javaslok,akkor ra fog jonni,hogy mast kellen figyelmeztetni. Most nem mondok neveket(MEG A FANTOM NEVEKET SEM),de konnyen kikutathato,kik tragarkodnak,de foleg kik kezdik.

 • Hogy a fenti cikkel is foglakozva legyen: nem tudom elkepzelni,hogy a canadai miniszter ilyenszeruen beleszolhatna
  azeuoropai ugyekbe. Lehet,hogy a cikk tevesen tajekoztatja az olvasot,vagy esetleg a szerzo mindjart kommental is.
  (ezt eppen megszoktuk mar).

 • Furcsany Kredenc

  23 európai állam közös pénzéről beszélünk, 332 millió ember használja az EU-ban és 175 millió az Únión kívül, ebből 150 millióan Afrikában. Mennyire kell aljasnak/idiótának lenni ahhoz, hogy azt kívánja valaki ezek az emberek veszítsék el megtakarításaikat és söpörjék az eurót az utcán? No comment.

 • Klara Bencsics

  A miniszter NEM szól bele az EU politikájába, csak éppen megalápitja, ha Európa bajban van (prdig nagy bajban van!), akkor azt Canada is megérzi,persze az USA is! Ha valaki hallgatja az amerikai vagy kanadai híreket, nem kell hozzá doktorátus, hogy megértse miről van szó! A globális bankrendszer, mindenhová kihat.

 • JIMBO: Én a kérdésedre válalszoltam csak, (Gybognar jr! Akkor mit szolsz a hibasmisihez??? Az tan szivgarda szoveg???) nem állítottam, hogy Te trágárságokat írnál.
  Igen mint látod észreveszem azokat, akik káromkodnak és írásuk, véleményük tartalma ebben merül ki csak. Nincs szándékomban hasonló szintre ereszkedni. Valami oknál fogva nem esik jól magyarul káromkodni még akkor sem, ha indulataim elragadnak, talán, mert már 40 éve áttértem az Angol káromkodásra, de azt is ritkán teszem meg és még ritkábban írásban.

 • Mindket komment megertve

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.