Négy ingatlan közül választhat a székház nélkül maradt torontói Magyar Ház

2012 május 12 5:45 du.14 hozzászólás

Immár lassan fél éve, hogy eladták a 840 St. Clair Avenue West alatti Kanadai Magyar Kultúrközpont (HCCC) épületét, Kanada legnagyobb magyar házát. Az elmúlt hetek során időnként fellobbantak a türelmetlenség lángjai, véget ért a tavaly tavasszal megválasztott Szőcs Klári-elnökség mézeshetei. Ha egyáltalán voltak ilyenek. A vezetőség azonban talált négy lehetséges ingatlant, melyek mind egy, vagy több szempontból megfelelhetnek az HCCC mai igényeinek. A megvásárolható ingatlanok közt van két protestáns templom, köztük az egyik egy 1930-ban épült anglikán egyházközségként működött. Az 1930-ban épült, aztán 1957-ben megnagyított templom a Magyar Ház elnöksége által kijelölt lehetséges ingatlanok közül a leginkább központi fekvésű és talán a legesztétikusabb objektum. A Blackthorn Avenue-n található templomot 1,7 millió dollárért árulják, 15 ezer négyzetláb (1,400 nm) az ingatlan mérete és összesen 40 személygépkocsi parkolhat a templom melletti önkormányzati parkolóban. A templom a St. Clair Avenue West-en futó villamostól néhány perc séta távolságra található, így a kocsival nem rendelkező magyarok számára is könnyen elérhető lenne, amennyiben ide költözik az HCCC.

A HCCC-vezetőség által megfontolt másik ingatlan szintén egy bezárt templom, mely a Browns Line/Lakeshore környékén található és amiért 2,3 millió dollárt kérnek. A szürke kőből épült templom bőséges irodahelyiségekkel, tantermekkel és egy modern, jól felszerelt konyhával rendelkezik. Minimális átalakítást igényelne, a Magyar Ház három hónap alatt be is költözhetne. Ugyanakkor a templom nem rendelkezik parkolóval és ez volt az előző, tavaly eladott HCCC székház egyik nagy hiányossága.

A két templomon kívül van még két lehetséges, ipari jellegű ingatlan North Yorkban. Az egyiknek 1,9 milló dollár a kikiálltási ára, azonban az átalakítás költsége 3 millió dollárra tehető. A másik ingatlan 2,9 millió dollár és 2 millió dollárba kerülne annak fejlesztése. Tehát egyértelmű, hogy az eddig felvázolt opciók közül a leggazdaságosabb megoldás valamelyik bezárt templom felvásárlása. Ez még azzal az előnnyel is járhat,  hogy egy építészetileg reprezentáns épületbe költözhetne az otthon nélkül maradt magyar kultúrközpont.

Merjük remélni, hogy most már egyre közelebbre kerül a torontói magyarság ahhoz a pillanathoz, amikor egy új – az előzőhöz képest befogadóbb, békülékenyebb és szabadelvűbb – vezetőség bejelentheti, hogy egy új és fiskálisan fenntartható otthont talált a közösség számára. Már csak azért is fontos lenne pontot tenni az évek óta tartó bizonytalanság végére, mert látszik, hogy a türelem fogy, a marakodás jelei, a bekiabálásokkal megzavart közgyűlések és a rossz indulatú, alaptalan cikkek – legutóbb a nyomtatott formában megjelenő Kanadai Magyarságban publikáló Török Erzsébet tollából – ismét a felszínre kerültek. A Magyarság 2012 április 14-ei számában a HCCC-vezetők előtt aligha ismeretlen szerző többek között azt a nonszenszt sugalta, hogy a Szőcs Klári elnökség azért hagyhatta a régi, lebontásra váró Magyar Ház épületén egy rossz állapotban lévő, kifakult magyar nemzeti lobogót, hogy ezzel a látvánnyal kínozza a helyi magyarokat. Ez a feltételezés Bede-Fazekas Zsolt torontói magyar rádiósnak is sok volt, pedig ő az előző, Szőcs Klárival szemben álló vezetőséghez tartozott.

Mindenesetre nagy szüksége lenne a HCCC-elnökségnek és tagságának egy olyan sikerélményre, mely végre lezárja a leépítéssel, lepusztulással, kizárásokkal és időnként szélsőséges politikával fémjelzett periódust. Ezt viszont csak egy új, mindenki előtt nyított ház megvásárlásával oldhatják meg.

14 hozzászólás

 • A torontoi tagsag nagy szavazati arannyal valasztotta meg a vezetoseget. Nem a bekiabalok akik kepviselik a tagsagot. Valamennyien megdobbenve olvastuk a “cikket” ami kiverte a biztositekot Torontoban is.

 • Kar hogy biztositekot verte csak ki Torontoban.Inkabb a cikk irojanak a szemet kellene kiverni. Meddig turik a canadai magyarok,hogy ilyen ember kepviselje az ottani magyarokat. En szemelyszerint szegyelnem es hatarozottan eltavolodnak tole.

 • Jimbó, csak úgy sűt belöled a jóindulat. De, csak hogy tudd, az átok nem fog és visszaszáll a kivánóra. Ne lepődj meg, ha a közeljővöben megvakulsz.

 • DRÁGA KANADAI MAGYAR HONFITÁRSAINK KITARTÁST !
  IMÁDKOZZUNK EGYÜTT !
  http://www.youtube.com/watch?v=dJZfrCAadx0&feature=related

 • Göllner András

  Christopher, köszönet az érdekes, tárgyilagos, a torontói magyar közösségi élet fellendülése iránt tanusított pozitív hozzáállásodért. Jó lenne több ilyen tényekre alapozott híreket olvasni több, kanadai magyar közössség életéről a KMH-ban. Ez a cikk is egyértelműen bizonyítja, mennyire alaptalan az a boszorkányüldözés amely téged és egy párunkat, mérhetetlenül igazságtalanul, a kanadai magyar közösségek bomlasztóiként gyaláz. (itt most, többek közt, Bede Fazekas Zsolt torontói magyar rádiós gusztustalan áskálódására gondolok, de a különféle petíciók, melyekben magyarellenesnek, közösségbomlasztóknak vagyunk titulálva, szintén ezt a hazug, és igazságtalan boszorkányüldőzést ilusztrálják).

 • AZ BESZÉL AKINEK A HÁZA ÉG !

 • Jávorszky, ha a tied ég, menj el hazulról, mert még a végén rád döl, és mi lesz velünk itt télvíz idején, vagy a nyári kánikulában nélküled? Bár van egy sanda gyanum, hogy igen jól meglennénk nélküled.

 • Puchert János

  “AZ BESZÉL AKINEK A HÁZA ÉG ”
  Jávorszky ezt kinek üzented, vagy már olyan állapotban vagy, hogy magadban beszélsz

 • kopacsi május 13.2012.11:10 DU.
  puchert jános május 14.2012. 12:37 DE:
  Talán a magyar MIATYÁNK – tól lettetek rosszul?- mely linket itt, fent küldtem -május 13.2012.12:01 DU.-i dátummal. Mert az előbbi imát amit 2 napja küldtem már eltüntettétek, egy másik oldalon.
  FELTÁMADT JÉZUS A KRISZTUS !

 • Libás Mihály

  ha feltamad javorszky, te fereg, lesujt rad teljesen megerdemelten!

 • És gondolod, hogy pont engem fog bántalmazni? Legjobb hívét és barátját? Na ne mán!

 • Arról már nem is beszélek, hogy szegről végről mégis csak rokonok lennénk Vele valahol.

 • Remélem hogy a vásárláshoz az ott élő és a kormány támogatók mélyen a zsebbükbe nyulnak és kéregetnek az ó-haza kormányától!Hiszen itt az emberek /szegény/ éheznek!Ezt ők is be fogják látni bizzok benne és saját erőből lábra állnak!

 • kovács éva, most mondd el magyarul is, hogy mit akartál mondani.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.