Archive for december, 2011

Toronto unortodox polgármestere balhéval kezdheti az új esztendőt

2011 december 31 3:38 du.0 comments
Toronto unortodox polgármestere balhéval kezdheti az új esztendőt

Az év utolsó napján üzente Rob Ford torontói polgármester Floridából a legnépesebb kanadai város lakosságának, hogy a helyi sajtó eltúlozta azokat a riportokat, melyek szerint karácsonykor ismét ellátogatott a rendőrség a polgármesteri rezidenciára, miután veszekedés tört ki a 42 éves Ford és felesége között. A Toronto Star című napilap szerint Renata Ford édesanyja hívta ki karácsony-napján a rendőröket, miután a város jobboldali polgármestere úgy próbált a repülőtérre távozni gyermekeikkel együtt, hogy azt a felesége ellenezte. A Star forrásai úgy tudják, hogy a torontói polgármester ittas volt és Renata nem akart vele Floridába elutazni.

Read more ›

A harmadik Magyar Köztársaság utolsó napja

A harmadik Magyar Köztársaság utolsó napja

Éjfélkor szűnik meg az 1989. október 23-án kikiáltott III. Magyar Köztársaság, miután január 1-től hatályba lép a Fidesz alkotmánya és többek között megszűnik az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatal (OITH). Úgy tűnik azonban, hogy a kormánypárt már ezeket az utolsó órákat sem tudta kivárni, amikor Szabó Erika – a választásokért és a közigazgatásért felelős államtitkár – pénteken jogtalanul kinyittatta a megszűnés küszöbén álló OITH budapesti irodáit és néhány közalkalamzottal együtt effektíve behatolt a bírósági igazgatási szerv központjába. Matheidesz Ilona – at OITH hivatali vezetője – levélben értesítette Navracsics Tibor minisztert a jogtalan lépésről és kérte, hogy vizsgálják ki az esetet.

Read more ›

Művészportré Pénzes Matild énekes, parapszichológussal

12:02 de.0 comments
Művészportré Pénzes Matild énekes, parapszichológussal

Az énekesnő ismét egy újabb zenekart alapított „AMatild” néven. Az Imago Mundi zenekart, nyolc éve Veress Gábor Csaba gitáros –zeneszerzővel hívta életre. Az együttes 2006. decemberében debütált „Másik valóság” című maxi lemezével. A két alapító tag Matild és Gábor 2007 tavaszán Dél-Indiába utazott, ahol számos zenei tapasztalatot szerezve, az indiai hangzást beépítették zenéjükbe. 2010 decemberében megalakult az Amatild zenekar, melyet ugyan csak Veress Gábor Csaba gitáros – zeneszerzővel hívott életre az előadóművész. Azóta folyamatosan születnek a dalok, szövegek. Az énekesnő nemcsak a színpadon érzi jól magát. Parapszichológusként, gyógyítással is foglalkozik. A szokatlan kettőségről, Tamás István a Kanadai Magyar Hírlap, valamint […]

Read more ›

A torontói Magyar Ház elkezdte tartózásainak kifizetését

2011 december 30 8:35 du.1 comment
A torontói Magyar Ház elkezdte tartózásainak kifizetését

Miután a Szőcs Klári-vezette Kanadai Magyar Kultúrközpont (HCCC) eladta és e hónapban kiköltözött a 37 éven keresztül magyar tulajdonban lévő St. Clair utcai székházból, a tavasszal megválasztott elnökség elkezdte az előző vezetők által felhalmozott szignifikáns tartózások részleges kifizetését. Az 5,5 millió dolláros vételárból így máris leomlott több mint 428 ezer dollár, melyet banki tartózások rendezésére használt fel a HCCC vezetősége és a kultúrközpont jelentése szerint, még így is marad kifizetendő összeg. “Rengeteg még a kifizetetlen számla, de csak gondos mérlegelés után fizetünk ki bármit is”–nyilatkozta a HCCC elnöksége.

Read more ›

Ki fogják siklatni Orbán gyorsvonatát

Ki fogják siklatni Orbán gyorsvonatát

Egyelőre nem lehet tudni, hogy végül kik döntik be Orbán Viktor miniszterelnökségét. Lehet, hogy éppen az MTVA előtt 20 napja éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka, vagy a tévé székház előtt egy jó erős rúgással kordont döntő 65 éves Lendvai Ildikó? Esetleg azok a civilek és ellenzéki politikusok akik 2012 január 2-án úgy köszöntik be az új esztendőt, hogy az Állami Operaházba tervezett, 13 millió forintba kerülő fideszes-alkotmányt ünneplő produkció idején utcán tüntetnek a rendszer ellen? Vagy talán az IMF-EU páros, illetve Hillary Clinton amerikai külügyminiszter üti be az utolsó szöget Orbán politikai koporsójába, amikor a magyar kormányfő elvárásai ellenére, nem folytat semmilyen tárgyalást január elején […]

Read more ›

Elhunyt Romváry Zsuzsa

2011 december 29 3:06 du.4 hozzászólás
Elhunyt Romváry Zsuzsa

2011 december 28-án hunyt el Montreálban Romváry Zsuzsa kanadai magyar szerző. Romváry Zsuzsa (született Sólyom) 86 éves volt és a St. Margaret’s idősek otthonában töltötte élete utolsó időszakát. Gyászolja fia, Janko, menye, Mona, valamint unókái Nadia és Mark, illetve hozzátartozói Jolika, Esther és Gregory.  2011. december 31-én 11 órakor temetik az 5301 Decarie Boulevard alatti Kane & Fetterly ravatalozó kápolnájából. Virágok helyett arra kérik Romváry Zsuzsa barátait és ismerőseit, hogy az Alzheimer’s Society-hez küldjék be adományaikat. Romváry Zsuzsa 1992-ben írta a Zsuzsa Not Zsazsa–Balance with a Smile című könyvét. A memoár-jellegű írásban Susan Romvary az 1956-os forradalom utáni Magyarországról való menekülésének történetét és a kanadai társadalomba való integrációját írta le.

Read more ›

Thürmer Munkáspártja is gyászolja a halott észak-koreai diktátort

Thürmer Munkáspártja is gyászolja a halott észak-koreai diktátort

Thürmer Gyula Munkáspártja is felsorakozott azzal az igencsak szűk és különös nemzetközi klubbal együtt, mely Kim Dzsong Il halála és két napig terjedő temetése alkalmából gyászba borult. Ehhez a társasághoz a kanadai Marxista-Leninista Párt (CPC-ML) is csatlakozott és a kanadai KB főtitkára, Sandra L. Smith, “mély szomorúságáról” írt, valamint az “anti-imperialista világ” nagy vesztességéről. Thürmerék azonban túl teljesítettek és még koszorút is küldtek Phenjanba a Kedves Vezér búcsúztatása alkalmából.

Read more ›

Képíró-dosszié a Kanadai Magyar Hírlapban

2011 december 28 7:02 du.2 hozzászólás
Képíró-dosszié a Kanadai Magyar Hírlapban

Szemenyei-Kiss Tamás budapesti újságíró küldte el lapunknak a Képíró Sándorról készült hat részes esszé-sorozatát, mely a KMH Tanulmányok c. szekcióban olvasható. Képíró Sándor egykori csendőr százados esete nem csak Magyarországon, hanem a nemzetközi sajtóban is címlapra került, hiszen a 97 éves idős ember lehet az utolsó azok közül, akiket második világháborús szerepük miatt állítanak bíróság elé háborús bűnök elkövetése gyanúja révén. Képíró Sándor tárgyalására 2011 májusában került sor a budapesti Fővárosi Bíróságon, a Simon Wiesenthal Központ bejelentése nyomán.

Read more ›

Eddig nyolcan haltak meg a québeci utakon

4:18 du.1 comment

2011. december 28: Karácsony óta nyolcan haltak meg Québec országútjain, jelentette a Sûreté du Québec tartományi rendőrség. A halálos balesetek közül ketten a Montreáltól közvetlenül délre fekvő Montérégie térségben történtek. A legfiatalabb áldozat egy 19 éves nő, aki a Montreáltól 75 kilométerre észak-keletre fekvő St. Liboire község környékén karambolozott és hunyt el kedd reggel. Három tucat gépkocsi karabolozott a 40-es országúton -a montreáli Boulevard des Sources  magasságánál – az idei tél első komoly hóvihar idején. A Sûreté du Québec a 40-es autoroute des Sources szakaszát lezárta és szintén eltorlaszolta a 20-as országút egy részét a Boulevard St-Charles környékén, miután egy teherautó futott be a két irányt kettéválasztó kerítésbe.

Read more ›

Az éhségsztrájkolók kirúgása miatt tiltakoznak

Az éhségsztrájkolók kirúgása miatt tiltakoznak

Az MTVA Kunigunda utcai székháza előtt éhségsztrájkoló újságírókat tegnap délután azonnali hatállyal kirúgta a köztelevízió. A Népszava információi szerint a mai nap folyamán a “magánterületről” való elmozdításukat kezdeményezhetik. Nagy Navarró Balázs elmondása szerint egy számára ismeretlen szemüveges férfi jelent meg nála ma reggel és arra szólították fel, hogy azonnal távozzanak a székház előtti területről. A rejtélyes férfi nem árulta el nevét és azt sem, hogy pontosan ki is küldte. Csak annyit mondott, hogy “a tulajdonos” üzenetét közvetíti.

Read more ›

Hóvihar dél-Ontarioban és Québecben

2011 december 27 8:00 du.0 comments
Hóvihar dél-Ontarioban és Québecben

Toronto és Montreál között, illetve a montreáli szigettől északra fekvő régiokban jelentős mennyiségű csapadékot vár az Environment Canada. Ottawában 10-től 15 centiméter hó hullhat ma éjszaka és szerda reggel között, miközben Montreálban 10, Torontóban 5 centiméteres hólepelre ébredhet a helyi lakosság. Montreálban még szerdán napközben egy extra 4 centiméter havat várnak.

Read more ›

Orbán elhallgattatással válaszol a kritikára

Orbán elhallgattatással válaszol a kritikára

Szapáry György, Magyarország washingtoni nagykövetének Orbán Viktort védő levelét csaknem két hét késéssel közölte a New York Times, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a magyar demokratikus rendszer szisztematikus leépítése ellen tiltakozott újabb, a kormányfőhöz intézett december 23-ai levelében és az egyik legtekintélyesebb brit napilap – a The Guardian – egyenesen letrabantozta Orbánt és kormányát. Eljött az ideje annak, hogy a jobboldali értelmiségiek, a Fidesz holdudvara végre vegye észre, hogy a magyar demokrácia felszámolása ellen felszólalni nem egyenlő valamilyen szoci nemzetellenes hisztivel, hanem mindenki erkölcsi és egyben patriota kötelessége. Clinton december 23-án írt levéléről sokat nem tudunk, azt azonban a Népszabadság kiderítette, hogy az amerikai külügyminiszter aggodalmának adott hangot a magyar demokratikus intézményrendszer […]

Read more ›

Nemzetet fejleszt a piaci kofa

2011 december 26 11:14 de.5 hozzászólás

2011. december 26 – Ismét előkerült rejtélyes szendam bloggerünk, aki most éppen a nemzeti fejlesztési minisztérium élére kinevezett fideszes nádbútor kereskedőt cikizte, de azért nemzeti érzelműen. Szendam betekintést nyújt Serényi Zsuzsanna (aki inkább Németh Lászlóné asszony nevén fut) pályafutásának néhány fontosabb momentumába. A kommunista nádbútoroktól és ócska vietnámi kosaraktól a narancsdiktatúra szívéig. Íme Lászlóné: “Teltek múltak az esztendők, a KGST bedöglésével megszűnt a vietnámi biznisz is, így Zsuzsikának lépnie kellett. Egy jó nagyot … bele a bankvilágba. Miután a Bank Leumi Le Israel és az Austrian Bankers College szaktanfolyamain jelentős tudásra tett szer, 1990-től a Bank Leumi, Budapest osztályvezetője (némi Tel-Aviv-i […]

Read more ›

Az LMP szerint Guantanamo-i kínzás folyik

Az LMP szerint Guantanamo-i kínzás folyik

A Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti ökopárt a hírhedt magyarszági Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) módszereit a Guantanamo-i börtönben alkalmazott kínzáshoz hasonlította azért, ahogyan a köztévé bánt a székháza előtt éhségsztrájkoló újságírókkal. Az LMP karácsonynapján hívta ki a rendőrséget az MTVA székházához, miután az állami hírcentrum vezetősége ugyanazt azt az ordító karácsonyi számot (Jingle Bell Rock) játszotta oriás hangszórókon keresztül napokon át, kizárólag azért, hogy ezzel a sajtószabadság felszámolása ellen tiltakozókat őrjítse.

Read more ›

Olvasói levél: Medicare börtön karácsonykor

2011 december 25 11:11 du.1 comment
Olvasói levél: Medicare börtön karácsonykor

Leírom magyarul az egész Medicare rémálmomat, amelyre a Montreáltól délre fekvő Charles-LeMoyne kórházban került sor.

Read more ›
This site is protected by Comment SPAM Wiper.