Archiválja az Országos Széchényi Könyvtár Elektronikus Periodika Archívuma
Archived by National Széchényi Library Electronic Periodicals Archive & Database

Kanadai Magyar Hírlap

Vége az 52 napja tartó fővárosi közlekedési sztrájknak

Posted in Ontario by Christopher Adam on január 30, 2009
Vége az 52 napja tartó fővárosi közlekedési sztrájknak

Vége az 52 napja tartó fővárosi közlekedési sztrájknak

Véget ért az 52 napja tartó tömegközlekedési sztrájk Ottawában. De azok az ottawaiak akik abban reménykednek, hogy hamarosan ismét búszra szállhatnak nagyot fognak csalódni. A sztrájk január 29-én ért véget, miután Larry O’Brien, a kanadai főváros polgármestere és André Cornellier szakszervezeti vezető kénytelen volt megállapodni a tömegközlekedés helyreállitásáról. A hét elején jelentette be Rona Ambrose kanadai munkaügyi miniszter, hogy amennyiben nem születik megállapodás az 52 napos sztrájk rendezéséről, közbe lép a federális kormány is visszaküldi a 2,300 sztrájkoló buszvezetőt munkába.

A sztrájk végetérhetett, de senki nem számitson arra, hogy a közeljövőben újra indulnak a városi buszok. Az OC Transpo nevű ottawai közlekedési vállalat vezetője, Alain Mercier, bejelentette: valószinű, hogy csak 14 hét múlva áll teljesen vissza a fővárosi tömegközlekedési rendszer. A első buszjáratok pedig legkorábban egy hét elteltével indulhatnak el ismét. Tehát február 6 előtt biztosan nem járnak buszok Ottawa utcáin és a O-Train nevű külvárosi vasút sem fog üzemelni. De lehet, hogy csak a tavasszal működik ismét a teljes hálózat.

Az 52 napos sztrájk megbénitotta a kanadai fővárost és botrányos állapotakat teremtett. Az Ottawa Citizen napilap például arról számolt be a múlt héten, hogy a 60 éves Anna Kraisingerova napi 12 órát volt kénytelen sétálni, csak azért, hogy ne veszitse el minimálbért fizető munkahelyét a sztrájk idején. Kraisingerova egy élelmiszer-áruházban dolgozik, mely 18 kilométeres távolságra van lakásától. A brutális januári hidegekben (amikor többször minusz 20 foknál is hidegebb volt a nappali hőmérséklet) és sorozatos hóviharokban sétált munkába a nyugdijas korú alkalmazott. Kraisingerovának az volt a szerencséje, hogy az egyik nap amikor minusz 25 fok volt kint, észrevette az útszélén Noella Emard, egy ottawai lakos, aki éppen gyermekét vette fel iskolából. Emard elmondása szerint egy “kis európai asszonyt” látott az útszélén. Megálltak kocsijukkal és kiderült, hogy Kraisingerova éppen munkából jött, de annyira hideg volt, hogy kénytelen volt visszafordulnia abban a reményben, hogy majd a munkahelyén tölti az éjszakát. Ettől kezdve Emard több alkalommal felvette a cseh származású ottawait, aki 12 éve emigrált Kanadába.

A sztrájk tanulsága az, hogy ki kéne alakitani egy minimális szolgáltatási szabályt, mely még akár munkabeszüntetés alatt is biztositaná, hogy legalább kora reggel és kora este a fő útvonalakon járnának a buszok. A jelenlegi 52 napos sztrájk volt a leghosszabb Ottawa történelmében. Az ottawai önkormányzat elfogadta a szakszervezet 9 százalékos béremelési követelését, de elutasitotta azon kérelmét, hogy a búszvezetők és ne pedig a közlekedési vállalat döntsön a vezetők napi menetrendjeiről.

Kanadai Magyar Hirlap

The Lublin Cold War history conference in photos

Posted in English Articles by Christopher Adam on január 27, 2009
The organizers of an academic conference on Eastern European émigrés and the Cold War, held in Lublin, Poland on November 13-15, 2008, were good enough to mail out a DVD of photos taken during the three day international symposium. Entitled “Secret Weapon, or Victims of the Cold War?” and organized by Dr. Slawomir Lukasiewicz, of Poland’s Instytut Pamięci Narodowej (Institute of National Remembrance), the conference brought together academics from all former Soviet bloc countries, as well as American, Canadian and Western European scholars with an interest in the relationship between political émigrés and the region’s former communist regimes. Included below are a handful of photos taken during the conference, with a focus on the syposium’s Hungarian and Canadian presenters.
The Hungarian Panel

The Hungarian Panel

Left to Right: Christopher Adam, Magdolna Baráth, Krzysztof Persak, Ferenc Cseresnyés, András Fejérdy
Christopher Adam

Christopher Adam

Tamás Fejérdy

András Fejérdy

Ferenc Cseresnyés

Ferenc Cseresnyés

Magdolna Baráth

Magdolna Baráth

Slawomir Lukasiewicz

Slawomir Lukasiewicz

Chris Kostov

Chris Kostov

Jan Raska

Jan Raska

"Willkommen in der DDR!" -- A relic from the past, during the East German panel

"Willkommen in der DDR!" -- A relic from the past, during the East German panel

Chris Kostov, Christopher Adam and Jan Raska in Lublin

Chris Kostov, Christopher Adam and Jan Raska in Lublin

Christopher Adam and Chris Kostov in Lublin

Christopher Adam and Chris Kostov in Lublin

Canadian Hungarian Journal, with photos provided by the Instytut Pamięci Narodowej

A Fidesz győzött a ferencvárosi választáson de a kispártok is nyertek

Posted in Magyarország by Christopher Adam on január 26, 2009

A Fideszes Bácskai János győzött a budapesti Ferencvárosban megtartott időközi országgyűlési választáson. Ferencváros eddig kormánypárti oldalon állt, de a jobboldali ellenzéki párt fölényesen győzött a Magyar Szocialista Párt (MSZP) jelöltje ellen. Ez mindenképpen a jelenlegi országos politikai valóságokat tükrözi–és különösen a Gyurcsány Ferenc vezette szocialista kormány népszerűtlenségét– nem pedig Bánsághi Tamás szocialista jelölt egyéni szereplését.  A ferencvárosi választás két ok miatt fontos és érdekes, még számunkra is a távoli Kanadában. Elsősorban, indikációt ad a pártok erőviszonyairól a június 7-én esedékes Európai Parlamenti (EP) voksolás előtt. Ezen kivül azt is jelzi, hogy a parlamenten kivüli kispártok kezdenek erősödni, mig a két parlamenti kispárt (a jobbközép MDF és a liberális SZDSZ) rendkivül nehéz helyzetben találhatja magát az EP szavazáson, mivel most úgy tűnik, hogy 2004-es sikereses szereplésük után valószinüleg kiesnek az Európai Parlamentből.

Két kispárt különösen jól szerepelt, nevezetesen a radikálisan  jobboldali Jobbik Magyarországért Mozgalom és a liberális Humanista Párt. A Jobbik 7,5 százalékos szereplésével elvileg átlepte az öt százalékos parlamenti küszöböt, persze ennek nincsen sok jelentősége ebben az esetben, hiszen itt most a Kanada szerte ismert “first past the post” elv került alkalmazásra. De ha a Jobbik hasonló eredményt ér el a júniusi EP választáson, akkor legalább egy mandátumot szerezhet az Európai Parlamentben. Egy sikereses EP szereplés pedig elősegitheti azt, hogy a Jobbik elérje valódi célját: az 5 százalékos küszöb átlépése a 2010-es magyar Országgyűlési választásokon. Egy nehézséggel azonban mindenképpen számolhat a Jobbik. A ferencvárosi időközi választáson csupán 25 százalék körüli volt a részvételi arány, de ez szinte biztosan magasabb lesz az EP választáson és úgy szintén a magyar parlamenti választáson. A radikális, vagy éppen szélsőséges pártok pedig általában akkor szerepelnek jobban, ha alacsony a részvétel.

A Humanista Párt szereplése leginkább meglepő, hiszen a médiával, anyagi háttérrel és országosan ismert politikusokkal nem rendelkező párt 3,9 százalékos eredményért ért el Ferencvárosban. Bár ez nem lesz elég ahhoz, hogy az európai vagy éppen a magyarországi parlamenti küszöböt átlépje a párt, a sikeres eredmény lendületet adhat a következő humanista választási kampányhoz és a média érdeklődése is mindenképpen növekedni fog az emberi jogok és megkülönböztetés ellen harcoló párt iránt. Az is segit, hogy a Humanista Párt vezetője, Várady Tibor, a tévés vitákban is megállja a helyét, legalábbis ez derült ki a ferencvárosi választás előtti televiziós szerepléséből.

A Humanista Párttal ellentétben, a Munkáspártnak nincs sok oka az ünnepre, hiszen 0,8 százalékos eredménye még arra sem lenne elég egy országos választáson, hogy állami támogatáshoz jusson a kommunista párt.

Az eredmények:

  Fidesz Bácskai János 60,46%
  MSZP Bánsághi Tamás 27,51%
  Jobbik Szegedi Csanád   7,58%
  Humanista Párt Várady Tibor   3,88%
  Munkáspárt Paulik Péter   0,78%

 

Kanadai Magyar Hirlap

 

Szociális bolthálózat jött létre Magyarországon

Posted in Magyarország by Christopher Adam on január 24, 2009
Szociális bolthálózat jött létre Magyarországon

Szociális bolthálózat jött létre Magyarországon

Szociális bolthálózatot hozott létre Magyarországon a Magosz, a Fideszhez közeli szakszervezet. Kanadai szemszögből talán az a legérdekesebb, hogy ez a szociálisan érzékeny kezdeményezés éppen a jobboldaltól származik, annak ellenére, hogy az ehhez hasonló projektek Észak Amerikában inkább a baloldalra és a szociáldemokrata erőkre jellemzők. Jelzi a magyar politika különös helyzetét az is, hogy pont Bánsághi Tamás szocialista politikus volt az aki egy televiziós műsorban utalt arra, hogy nem kéne annyira beavatkozni a szabadpiac működésébe, hogy politikai erők zöldséget és gyűmölcsöt kezdenek árulni. A szociális boltokban kimondottan magyar termékeket árulnak, és ezzel nem csak a nehéz gazdasági helyzetben élő családokon segitenek a diszkontos áruval, hanem a magyar termelőkön és cégeken is, akiket egyre jobban elnyomnak a nagy multinacionális vállalatok.

Az első szociális bolt Ferencvárosban jött létre, ahol éppen időközi országgyűlési választások vannak. Bácskai János, a Fidesz ferencvárosi jelöltje is jelen volt amikor megnyilt az első szociális bolt, melyet Korona ABC-ként ismerhet meg a helyi lakosság. A budapesti Balázs Béla utca 7/B alatt lévő Korona ABC valójában nem új üzletivállalkozás, de annyi azonban változott, hogy ezentúl külön pulton árulnak magyar zöldséget és gyűmölcsöt, diszkontos áron. A magyar trikolorral és a “szociális bolthálózat” felirattak jelzi a bolt, hogy a Magosz kezdeményezéshez tartozik. Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója elmondta, hogy a közeljövében Zuglóban is nyitnak egy hasonló boltot.

Hegedűs Zsuzsa szociológus média interjúkon és cikkeket keresztül már számtalanszor felhivta a figyelmet a társadalmi problémákra és különösen a szegénységre. Ezért nem is nagy meglepetés, hogy ő is jelen volt az első szociális bolt felavatásán.  ”Ez nem nacionalizmus, ez a patriotizmus, hogy amiben lehet, fogjunk össze. Ha nem erősödik meg ez a képesség, hogy fogjunk össze, és mi magunk találjunk ki olyan megoldásokat, amelyek egyszerre hozzák helyzetbe a kisvállalkozókat és a magyar termelőket, és biztosítják a lakosság egy, uszkve kétharmada számára, hogy mégiscsak emberi módon tudjon létezni, akkor nincs kiút a válságból”–mondta Hegedűs.

Kanadai Magyar Hirlap

Russian state buys stake in Malév Hungarian Airlines

Posted in English Articles by Christopher Adam on január 24, 2009
Russian state buys stake in Malév

Russian state buys stake in Malév

The on-going saga of Hungary’s troubled flag carrier, Malév, entered another chapter, with news that the Russian state has indirectly purchased a stake in the badly indebted airline. Vnyesekonombank, a state-owned Russian financial institution, is reportedly preparing to take control of a 49 percent stake in AirBridge Zrt., the company which owns Malév Hungarian Airlines. In order to ensure that Malév retains its status as Hungary’s national airline and, by extension, does not have to forfeit its European Union operating license, Magdolna Költő and Kálmán Kiss–two Hungarian businesspeople–will together control 51 percent of the company’s shares. János Veres, Hungary’s finance minister, met with Russian Deputy Prime Minister Victor Zubor and confirmed that the airline’s new structure will safeguard its Hungarian national status. The new arrangement became necessary after Boris Abramovich, the Russian businessman who purchased Malév in 2007 following its privatization by Hungary’s Socialist government, failed to satisfy most conditions of the agreement and was removed from AirBridge Zrt’s executive.

Despite the assurances, there is no doubt that Russian state interests will now dominate Malév. According to the terms of the new deal, the Hungarian flag carrier will strike a partnership with Aeroflot, Russia’s state-owned national airline. Malév is struggling under the weight of a debt, which has now reportedly reached 20 billion forints. The Hungarian flag carrier owes Budapest Airport Zrt nearly 10 billion forints and since the airline was unable to service its debt in a timely manner, the company had to cede its 15 percent stake in one of its smaller firms, Malév-Lufthansa Technik Kft, and hand ownership over to Budapest Airport’s operator. Additionally, Malév also owes 600 million forints (€2.2 million) to Malév Vagyonkezelő Kft, a Hungarian state-owned company which controls the Malév trademark and owns a gas pipe line running between Budapest’s Ferihegy Airport and the town of Százhalombatta, as well as a Boeing 767-200 aircraft.

Malév currently operates a fleet of 27 aircraft, including 18 Boeing 737 planes, and a handful of smaller, regional aircraft. The airline flies to 50 destinations from its base at Budapest Ferihegy Airport, including regular flights to Tel Aviv (Israel), Beirut (Lebanon) and Damascus (Syria).

Canadian Hungarian Journal

Canadian Hungarian Artists Collective screens films in Montreal

Posted in English Articles by Christopher Adam on január 23, 2009

The Canadian Hungarian Artists’ Collective (CHAC) is organizing a film screening and pot luck dinner on February 18th, 2009 at the Youth Centre located next to Our Lady of Hungary Church, in Montreal. The event will focus on a handful of short films, including Peter Horvath’s “Tenderly Yours” and “The Boulevard,” as well as Clarissa Schmidt Inglis’ “Stories of Life.” All three films were produced in 2008. Two other, slightly longer documentary films will also be screened, both of which were produced by Sofie Fekete, a Québec-based artist of Hungarian origins, and a long-time CHAC member. These films include “Tantramar 07,” as well as “Bolondos Two.”

While CHAC is not charging any entry fees, the suggested donation is $5. The pot luck dinner will begin at 6.30 and will be followed by the screenings at 7.30. The Youth Centre is located at 90, rue Guizot Ouest. Those who rely on public transit can take Bus 55, which stops at the corner of Guizot and Boulevard St. Laurent, or the orange metro line to the Jarry station, located a 10 minute walk from the Our Lady of Hungary Church and Youth Centre.

Canadian Hungarian Journal

A Kanadai Magyar Művészek Közössége filmvetitést tart Montreálban

Posted in Magyarság by Christopher Adam on január 23, 2009

A Kanadai Magyar Művészek Közössége (Canadian Hungarian Artists’ Collective) filmvetitést tart 2009 február 18-án a montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség melletti Ifjúsági Otthonban. Többnyire kisfilmek kerülnek bemutatásra, mint például Peter Horvath “Tenderly Yours” és “The Boulevard” cimű alkotásai, valamint Clarissa Schmidt Inglis “Stories of Life” cimű 11 perces filmje. Ezen kivül Sofie Fekete québeci magyar származású művész bemutatja a CHAC 2007-es nyári szimpóziumáról készült 30 perces dokumentumfilmjét, valamint a ”Bolondos Two” cimű filmalkotását,  melyben a CHAC tagjai énekelnek. A rendezvény pot-luck vacsorával kezdődik este 6.30-kor, a filmvetités pedig este 7.30-kor veszi kezdetét. Belépődij nincs, de az ajánlott adomány $5.

Az Ifjúsági Otthon a 90 rue Guizot Ouest alatt található, közel a Jarry metróállomáshoz és a St. Laurent saroknál megálló 55-ös buszhoz.

Kanadai Magyar Hirlap

Ukrainian Canadian organization wants KGB agents out of Canada

Posted in English Articles by Christopher Adam on január 23, 2009

The Ukrainian Canadian Civil Liberties Association is ramping up its campaign to get all NKVD, KGB and other Communist secret police veterans out of Canada. 

UCCLA’s “No KGB In Canada!” involves thousands of its supporters mailing in pre-printed postcards to Prime Minister Stephen Harper, the Honourable Jason Kenney (Minister of Immigration and Citizenship) and the Honourable Peter Van Loan (Minister of Public Safety). The cards share a common message: “Veterans of Soviet secret police formations like the NKVD, SMERSH and KGB should not be allowed to enter Canada nor to remain here. No exceptions. Denaturalize and Deport them all, immediately.”

UCCLA’s chairman, Dr. Lubomyr Luciuk, explained: “For years we have alerted the Government of Canada, the RCMP and others to the illegal presence in our country of veterans of the Soviet secret police. We don’t know how many there are but some openly boasted about their participation in torture and mass murder. 

“While we have always championed the principle that any person found in Canada alleged to be a war criminal should be tried in a criminal court, politics is the art of the possible. Since the federal government insists upon using denaturalization and deportation for dealing with persons who should not be in Canada, we call upon Ottawa to apply its preferred standard in every case, without exceptions. There should be no KGB men in Canada, not now, not ever. Indeed Canada should not be a haven for anyone who admits that they were involved in war crimes, regardless of their ethnic, racial or religious heritage, their ideological convictions, or the period or place where they committed or enabled such crimes against humanity. Justice cannot be selective,” Dr. Luciuk observed.

Your comments are welcome in English, French, or Hungarian. Please use the form below to post your thoughts and include your name in the “név” field, an e-mail address (which will not be published) and click on “hozzászólás küldése” to send.

75 éves a Montreáli Magyar Iskola

Posted in Magyarság by Christopher Adam on január 22, 2009

montreali_magyar_iskola2008 február 1-én ünnepli fennállásának 75-ik évfordulóját a Montreáli Magyar Iskola, a helyi magyar közösség egyik legrégebben működő és a napjainkban is rendkivül aktiv szervezete. Az évfordulós ünnep az iskola hagyományos támogatói ebéd keretein belül kerül megrendezésre. A magyaros ebédet szines zenei és kulturális program követi a diákok és tanárok szervezésében. A támogató ebéd–mely minden év februárjában kerül megrendezésre–nem csak a tanárok, diákok és a szülők részére van, hiszen bárkit szeretettel várnak aki érdeklődik a montreáli magyar közösség iránt és aki szivesen támogatná a szorványságban lévő magyar oktatást.

Műsor: Farsangi lakodalmas játék az iskola tanulóinak előadásában, közreműködik a Gyöngyös Bokréta néptánccsoport és a Gyanta együttes. Helyszín: a Magyarok Nagyasszonya Egyházközség Mindszenty-terme (90 Guizot Ouest, Montréal) Jegyek elővételben kaphatók Tóth Jutkánál ( 514-321-1174 ) és Török Tündénél (514-486-7620). A jegyek ára felnőtteknek $15 és gyermekeknek $7. A menü: Tyúkhúsleves, töltött káposzta, sült csirke burgonyával és salátával, torta és kávé. Üditőket és szeszes italokat külön lehet vásárolni a diszteremben lévő bárból.

Az Egyházközség a montreáli tömegközlekedéssel is könnyen megközelithető. A narancssárga metró vonalon lévő Jarry állomásnál lehet leszállni és innen pedig összesen 10 perc sétára van a templom. A kék metró vonalon található De Castelnau állomásnál is le lehet szállni és innen pedig az 55-ös busszal lehet megközeliteni a templomot. Az 55-ös busz a boulevard St. Laurent és a rue Guizot saroknál áll meg.

Kanadai Magyar Hirlap 

Bokréta hosts Hungarian folklore dance workshop in Montreal

Posted in Magyarság by Christopher Adam on január 21, 2009

The Hungarian folklore ensemble Bokréta is preparing for the 2009 Hungarian Winter Workshop (Eleki Népi Buli) in Montréal, on February 13-14-15, 2009. The event will feature the music and dances of the village of Elek (Aletea) in Hungary, including performances by Gémesi Zoli, Gázsa, Hrúz Szabolcs (Dűvő) and our own Magyar Öcsi and Medve (also known as Krasznai Attila from Gyanta). A cafeteria and a low-priced bar will be open during the workshop. Please note that all proceeds from the bar will go towards the guests’ expenses. The event’s organizers ask that you do not bring you own beer. The registration fee for the workshop stands at C$100.00 or US$85.00 and the Sunday night concert and Táncház at the Kola Note is priced at C$15.00 or US$12.00. Full reimbursements are offered in the event of a cancellation, minus a C$5.00 cheque fee. The workshop will take place in the Montreal Island municipality of Lachine, at the College Sainte-Anne de Lachine (70, 15E Avenue). The Kola Note concert, which includes live folk music from Hungary and Romania, will be held at 5240 avenue du Parc, in Montreal.

For more information on this event, please visit Bokréta’s website.

kola_note_bokreta1

Budapest Airport prepares for strike

Posted in English Articles by Christopher Adam on január 19, 2009
Budapest Ferihegy Terminal 1

Budapest Ferihegy Terminal 1

Hochtief, the company that operates Budapest’s Ferihegy International Airport, is now dealing with a strike, which started this afternoon. The announcement of a renewed walk-out on the part of airport workers caught Budapest Airport off-guard and it is impossible to tell how the strike– started today at 4:00PM local time– will affect air travel. What is known, however, is that airport officials have already shut down Terminal 1, transferring all flights to Terminal 2B. Passengers who arrive to T-1 later this evening will be transported to T-2B by shuttle bus. According to the two unions involved–the Légiközlekedési Egyesült and the Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete–Budapest Airport did not offer any concessions and it merely used delay tactics during wage and scheduling negotiations.

Airport workers last took to the picket lines in December 2008, but Budapest Airport was able to limit delays and flight cancellations by calling in security guards from Greece to help with the screening of passengers. Apparently not expecting for the suspended strike to resume, the airport’s operators sent the Greek replacement workers home late last week. Hungarian unionized workers are furious over the airport’s plans to reduce salaries by as much as 15 percent and to cut down on the annual leave offered to workers.

The strike began at 4:00pm and it will affect flights operating from Ferihegy Terminals 1, 2A and 2B. Domokos Szollár, Budapest Airport’s spokesperson, told journalists that the operator is only now trying to determine which flights and routes will be most heavily affected by the strike. Interestingly, Malév Hungarian Airlines’ spokesperson, Krisztina Németh, found out about the strike from online journalists who contacted her asking for the national carrier’s reaction. Malév was forced to cancel dozens of flights late last year, during the initial strike, but Németh could not say how the current walk-out would affect the airline’s operations this week. Németh did, however, indicate that the carrier has 25 flights departing after 4:00pm this afternoon and that Malév would try to ensure that all of them are operational. Delays, however, are expected and Németh is urging passengers to arrive at the airport 2.5 hours before their scheduled departure.

Most discount airlines use Ferihegy Terminal 1, including carriers such as Wizz Air, easyJet, Ryanair and Jet2.com. All full-service flights departing to destinations within the Schengen Zone use Terminal 2A, while other international flights–including those to the United Kingdom–depart from Terminal 2B.

Canadian Hungarian Journal

A montreáli magyar plébános visszatekintése

Posted in Magyarság by Christopher Adam on január 17, 2009

Szinte hihetetlen, hogy ismét egy év végére értünk. Úgy tűnik, mint ha tegnap mondtuk volna azt, hogy egy nagy év eltt állunk. Említettük azt, hogy a 2008-as év vízválasztó év lesz. Erősen hittünk abban, hogy ez az év eldönti azt, hogy tudunk-e tovább élni, vagy lassú elhalálozásunkat elfogadjuk, és felkészülünk az elkerülhetetlen templomzárást. Természetesen, az utóbbi változatot nem akartuk megélni. Ezért sokat tettünk annak érdekében, hogy ezt a tragédiát és szégyent elkerüljük.

Mint tudják, az Egyházközség keretében belül nagyon sok rendezvényt szervez(t)ünk. A 2008-as év sem volt kivétel. Rengeteg lehetséget biztosítottunk a találkozás örömének. De észlelni lehetett, hogy ezekből a rendezvényekől, valami hiányzott; a lélek. Valamiért, valamilyen oknál fogva, a lényeg, a substantia hiányzott a közösség életébl, pedig egy közösség, főleg egy Egyházközség, nem csupán egy több emberből álló tömeg, hanem élő nép. A II. Vatikáni Zsinat a következképpen határozza meg a közösség lényegét: „Isten az embereket nem arra teremtette, hogy magányosan éljenek, hanem arra, hogy közösséget alkossanak, ugyan így jónak látta azt is, hogy ne külön-külön szentelje meg és üdvözítse az embereket, bármin kölcsönös kapcsolatuktól függetlenül, hanem néppé tegye ket, néppé, amely igazságban elismeri és szentül szolgál
neki…Ezt a közösségi jelleget Jézus Krisztus tette tökéletessé és teljessé. A
megtestesült Ige maga is részt akar venni az emberi együttélésben.”Bármit is
teszünk mint közösség muszáj, hogy Krisztus legyen a központban, hiszen
minden közösség alkotója, és részt akar venni a közösség építésében. Az elmúlt évben, a hangsúlyt ezért helyeztük vissza Krisztusra.

Természetesen, nem jelentette azt, hogy nem szórakoztunk, hiszen kereszténynek lenni nem jelenti azt, hogy besavanyodottnak kell lenni, hanem arra emlékeztettük magunkat, hogy miért is tesszük mindazt, amit teszünk; Krisztusért. Isten kegyelméből, újra megtaláltuk Krisztust, és ez a közösségen látszik. Erősödni kezdünk, mind lélekszámban, mind lelkiekben és egy emelkedő pályán haladunk. Ezért merjük kimondani, hogy Egyházközségünket a lélegeztet-gépről le tudjuk kötni, és önállóan is életképes.

Megállni nem szabad, és muszáj elrehaladnunk. A 2009-es év más formában lesz mérföldkőév. Fel kell vállalni az összmagyarság felemelkedésének felelségét, és lélekben segíteni a megtört magyarságon, mind az anyaországban, mind a leszakított területeken. Nekünk meg kell tennünk az els lépéséket, hogy erkölcsileg és szellemileg, a magyarok újra megtalálják önmagukat, Jézus Krisztusban, ahogyan azt Szent István királyunk ránk hagyta. Ez a mi küldetésünk és felelsségünk. Készüljünk fel tehát, hiszen Isten számít ránk.

Szeretnénk megköszönni mindazok munkáját, akik hittek abban, hogy van jövnk és érdemes ezért a közösségért harcolni és dolgozni. Továbbá, köszönjük mindazok adományát, akik támogatatták a plébánia tataroztatását. Az Önök segítségével, sokat haladtunk a hiányunk pótlásában, de még számítunk az Önök nagylelkségén, hiszen hiány még van. Kérjük az Önök lelki és anyagi támogatását a jövben is, hiszen csakis együtt tudjuk biztosítani azt, hogy az unokáinknak is lesz magyar otthonuk.

Androvich Tamás a Montreáli Magyarok Nagyasszonya Egyházközség plébánosa

Bálint napi mulatságot rendez az Első Magyar Református Egyház

Posted in Magyarság by Christopher Adam on január 17, 2009

Bálint Napi mulatságot rendez a montreáli Első Magyar Református Egyház 2009 február 14-én, este 6-tól hajnal 1-ig. A vacsorá és tánc alatt élő zenével várja a vendégeket Juhász Gyula, akit leginkább a montreáli Hungaria Klubból ismerhetünk. A felnőtt jegyek 30 dollárba kerülnek és magába foglalják a vacsora árát. Bort azonban mindenki hozhat magával, így ezt nem kell a helyszinen külön megvásárolni. Az alábbi információt az egyház küldte el lapunknak.

2009valentine_montreal1

Kanadai Magyar Hírlap

Jelentős deficit várható Kanadában

Posted in Konzervatív by Christopher Adam on január 16, 2009

Több mint 40 millárd dollár is lehet az államháztartási hiány Kanadában, ha a parlament elfogadja Stephen Harper konzervativ miniszterelnök kormányának legújabb költségvetését. Harper szerint „precendens-nélküli” lépések lesznek a büdzsébe, annak reményében, hogy ez enyhiti az országot nehézségeit a nemzetközi gazdasági válság ideje alatt. „Ez lesz a legnagyobb költségvetés hosszú ideje óta és nagy, átfogó lépéseket fogunk tenni. Valószinű, hogy akár öt évig is szükség lesz hasonló lépésekre”-mondta Harper.

A CTV kanadai televizió szerint az államháztartási hiány meghaladhatja a 40 milliárd dollárt is. Utoljára 1993-ban volt ekkora deficitünk. Harper kormányának azonban nincsen sok választása-kénytelen költekezni és erre azért is szükség van, mert jelentős infrastrukturális befektetés nékül, a balközép ellenzék szinte biztosan leszavazza a kisebbségi kormányt. Michael Ignatieff, az új liberális vezető elmondta, hogy megvárja a költségvetést mielött döntést hoz a kormány megbuktatásáról.

 Kanadai Magyar Hirlap

Több mint egy hónapja tart a fővárosi közlekedési sztrájk

Posted in Ontario by Christopher Adam on január 11, 2009

oc_transpo_fovarosImmár több mint egy hónapja nincsen semmilyen tömegközlekedés Ottawában, miután december 10-én az Amalgamated Transit Union (ATU) nevű szakszervezet 2,300 búszvezetői beszüntették a munkát. A jelenlegi tömegközlekedési sztrájk a leghosszabb Ottawa történelmében és továbbra sem született egyezmény a bérek emelése és a buszvezetők napi munkaórák körül. Január 9-én Rona Ambrose kanadai munkaügyi miniszter arra kötelezte a szakszevezet vezetőit, hogy szavazzanak az ottawai önkormányzat javaslatáról és a sztrájk beszüntetéséről. A tagság 64 százaléka azonban a fővárost megbénitó sztrájk folytatása mellett voksolt. Larry O’Brien polgármester szerint a közeljövőben sincs sok esély a megállapodásra, különösen az önkormányzat számára negativ eredmény megszületése után. “Ez a szavazás bebiztonsitotta azt, hogy az ottawai lakosságnak továbbra is kellemetlenséget okoz a tömegközlekedés hiánya és, hogy az ATU tagjai korlátlan ideig folytatják a munkabeszüntetést”-mondta O’Brien polgármester. A sztrájk jelentős anyagi károkat okozott az ünnepek alatt a belvárosi (és különösen a Rideau Centre bevásárlóközpont) üzlet-tujadonosoknak. A Rideau Centre-ben körülbelül 40 százalékkal kevesebb bevásárló volt Karácsony előtt mint az előző évben, mivel sokan városi busszal utaznak oda.

A legújabb közvélemény-felmérések szerint az ottawai lakosság többsége Larry O’Brien polgármester és a Városháza oldalán áll. A Harris/Decima felmérés azt mutatja, hogy a lakosság 89 százaléka szerint az önkormányzatnak van igaza ebben a vitában és 70 százalék pedig elégedetlen a szakszervezet magatartásával. Az egy hónapot is meghaladó sztrájk az ottawai lakosság több mint 70 százalékát negativan érintette, és ezek különösen diákok a Carleton és Ottawai egyetemekről, valamint az Algonquin Főiskolából, és olyan állami dolgozók akik az elővárosokból járnak be naponta dolgozni a belvárosi kormánynegyedbe.  Mivel nincsen federális, vagy helyi törvény mely arra kötelezné a szakszervezeteket és az önkormányzatokat, hogy még sztrájk esetén is nyújtsanak minimális szolgáltatást közlekedési téren (például kora reggel és kora este), egyáltalán nem közlekednek busz járatok és az O-Train nevű elővárosi vonat sem üzemel.

Kanadai Magyar Hírlap