Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Átment az egészségügyi reform, marad a koalíció
Hosszas vitát követően, az ellenzék tiltakozása mellett a Parlament elfogadta az egészségügyi rendszer finanszírozásának reformjáról szóló törvényt. Kormánypárti képviselők szerint nemcsak szakmai, hanem politikai tétje is volt a döntésnek, ha ugyanis nem szavazták volna meg a koalíciós pártok az előterjesztést, akkor nagy valószínűséggel felbomlott volna a kormánykoalíció.

Bojkott a nemzet-biztonsági vonalon
A napokban NBH-igazgatónak kinevezett Laborc Sándor KGB-s iskolája miatt a Fidesz és a KDNP képviselői a jövőben nem vesznek részt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésein - jelentette be a bizottság KDNP-s elnöke. Tóth Károly MSZP-s képviselő szerint Laborc szakmai alkalmasságát senki sem vonta kétségbe, sőt a Fidesz-kormány idején is vezetőként foglalkoztatták. Szilvásy György miniszter közleménye szerint „az NBH alkotmányosan működik, és nem a pártpolitikai célok képviselete a feladata”.

Rálőttek Hiller házára
A miniszter házának ablakán lőttek be éles lőszerrel. Senki sem sérült meg, a BRFK nyomoz. Pár nappal korábban Kóka János épülő házára Molotov-koktélt dobtak, amit a biztonsági őr eloltott. Kedden egy MSZP-irodára dobtak Molotov-koktélt. Ez utóbbival egy főiskolás fiatalt és egy informatikai cég vezetőjét gyanúsítják.

Lendvai közepest adott saját maguknak
Az MSZP baloldali politikát folytatott, de nem segítette kellőképpen eligazodni az embereket a változásokban - indokolta Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője, hogy miért adott közepest a kormány munkájára. Az egészségbiztosítási törvényről szólva azt mondta, az év egyik legfontosabb jogszabálya volt. Hozzátette, nem okoz csúszást a törvény esetében, ha Sólyom László köztársasági elnök esetleg előzetes normakontrollt kér a jogszabályról az Alkotmánybíróságtól.