Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Svájci bank a csőd szélén

Újabb bankot értek el az amerikai pénzügyi krízis utórezgései. A svájci UBS bank a héten bejelentette, hogy 10 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a másodlagos jelzálogpiaci befektetések miatt. A hírre zuhant a svájci frank árfolyama.

Egyre több európai bankról derül ki, hogy súlyosan érintett az amerikai hitelválságban. Az amerikai másodlagos jelzálogpiac összeomlása globalizált világunkban országhatárokat átlépve érezteti hatását. Az alapproblémát az jelenti, hogy az utóbbi években a szűkösebb jövedelemmel rendelkező ügyfelek is nagy összegű hitelekhez jutottak. Mivel azonban az amerikai gazdaság nem növekedett a várakozásoknak megfelelően, így ez a réteg is egyre nagyobb méretekben vált fizetésképtelenné. Az üzletben részt vállaló pénzintézetek pedig egyre nagyobb, már-már kezelhetetlen nagyságú veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. Eddig 66 milliárd dollár leírandó veszteséget jelentettek be bankok és brókercégek, és több tízezer alkalmazott veszítette el az állását. Szakértők azonban úgy vélik: lesznek még meglepetések, ugyanis több bank igyekszik leplezni a veszteségeit, illetve „házon belül” megoldani a problémákat.
A Citigroup, a világ legnagyobb pénzintézete bevallotta, hogy előreláthatóan 8-11 milliárd dolláros veszteséggel kénytelen szembenézni. A Merill Lynch 10, a Goldman Sachs 4, a Morgan Stanley pedig közel 2 milliárdos leírást hajt végre. Az európai nagybankok sem maradnak ki, a brit óriás, a HSBC, a Deutsche Bank, a Royal bank of Scotland is érintett a válságban. A legújabb hírek szerint a svájci bankrendszert is elérte a hullám. Az UBS legfrissebb jelentésében közölte, hogy az idei harmadik negyedévben közel félmilliárd eurós veszteséget halmozott fel a válság miatt, éves szinten pedig 4 milliárd svájci frankjuk bánja az „amerikai mutatványt”. A bankvezetés már most közölte: még az idén elbocsátanak 1500 dolgozót.
Az UBS kötvénykibocsátással, illetve a Citigroup példáját követve befektetők bevonásával igyekszik orvosolni a helyzetet. Az amerikai óriás, a Citigroup 7,5 milliárd dollár erejéig befektetőre talált a közel-keleti Abu Dhabi Investment Authority részéről. Az UBS által kibocsátott kötvényekből 11 milliárd frankot egy szingapúri, 2 milliárdot pedig egy közel-keleti befektető vásárolt fel. További tűzoltás gyanánt a közeljövőben több tízmillió saját részvény eladását tervezik. A bejelentésre megállt a bank értékpapírjainak, illetve a svájci frank árfolyamának az esése.