Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Nem ígérnek sokat, de azt általánosan
A Fidesz új programja

A konszolidáció reményét, béremeléseket és egy jelentős adócsökkentés ígéretét tartalmazza a Fidesz új, Erős Magyarország nevet viselő pártprogramja. Mivel kevés ígéretet számszerűsítettek, így valójában nem lehet pontosan kiszámolni, hogy mennyivel dobná meg a költségvetés kiadási oldalát, ha mindent szó szerint be is tartanának.

Navracsics Tibor frakcióvezető által jegyzett dokumentumban a Fidesz definiálja önmagát, miszerint „az új jobboldal nemzeti, demokrata, versenypárti és szociális”. A középutas pozicionálásban az elmúlt hónapok kommunikációjához képest új a kapitalista versenypárti elem. Mégis a program leginkább szociális jellegében erős, inkább szociáldemokratának lehetne nevezni, mintsem jobboldalinak, hiszen fenntartja az állami ingyenességet a felsőoktatásban, a közszféra több területén béremelést ígér, az egészségügyet állami rendszerben képzeli el, miként a vasutat is állami tulajdonban kívánják tartani.
Egy pártprogramban különösen szórakoztató a politikai közhelyek számbavétele, mint például, hogy „a gazdaságpolitikánk végső célja, hogy növeljük a polgárok jólétét”, „olyan államot kívánunk, amely képes megvédeni és támogatni polgárait”, „megalkuvás nélkül és határozottan kell fellépni a fekete- és a szürkegazdaság, valamint a korrupció ellen”. A politika iránt érdeklődök még azt is megtudhatják, hogy - az élelmiszer-biztonság területén - „közös érdekünk, hogy jó minőségű élelmiszer kerüljön az asztalra”.
Jelen tervezetben a választás előtt íródott Fidesz-programhoz képest nincsenek olyan nagy ígéretek, mint például a 14. havi nyugdíj bevezetése. Mégis több tucatra tehető azon kicsi és nem számszerűsíthető ígéretek száma, melyek az állam kiadását növelnék vagy a bevételeit csökkentenék. Ilyen az Új Széchenyi Terv; a bölcsődei és óvodai intézmények férőhely- számának bővítése; program indulna az elkerülő utak építésére, és új Intercity vonatokat vásárolnának a MÁV-nak; fejlesztenék az Idősek Otthona hálózatot; béremelés történne a szociális munkát végzők, a védőnők és óvónők körében. Nagyobb fizetésre számíthatnának még az orvosok, az ápolók és a szakszemélyzet is.
Emellett a szociális célú lakásépítés áfájának kulcsát a jelenlegi 20 százalékról az Európai Unió által megengedett legalacsonyabb szintre, 5 százalékra csökkentenék. A szociális lakásépítéshez, valamint a lakásfelújításokhoz kapcsolódó szolgáltatások áfája is a jelenlegi 20 százalékról 5 százalékra csökkenne. Támogatnák az energiatakarékos építési technológiák, valamint a környezetbarát fűtési rendszerek széles körben történő alkalmazását. Helyreállítanák a gyermekek után járó, megszüntetett adókedvezményeket. Központi támogatással ösztönöznék az önkormányzatokat a születendő gyermekek részére biztosítható megtakarítási kötvények kibocsátására. Létrehoznák a Szent-Györgyi Albert Ösztöndíj Alapot a külföldön élő magyar származású kutatók hazacsábítására.
Az állam kiadását csökkentő tételekkel is találkozhattunk, így a nyugdíjkorhatár emelésével és a bürokrácia csökkentésével, a munkaadók által fizetett balesetbiztosítás bevezetésével, ami a jelenlegi egészségügyi kasszát is tehermentesíthetné.
A Fidesz programja nemcsak elutasítja a kormány jelenlegi intézkedéseit, hanem több területen „plagizál”, miközben persze átalakítja a szocialista megoldási módot. Az egyik ilyen a feketegazdaság elleni küzdelem, melyben a kormány „mindent büntetünk” álláspontjánál emberbarátibb megoldást javasolnak. A gazdaság kifehérítése legfontosabb eszközének az adók csökkentését tartják. A vagyonvizsgálati eljárást pedig a bíróság kontrollja alá helyeznék, hogy elkerülhetővé váljon „az a most kialakuló gyakorlat, hogy az adóhatóság sajátos, adott esetben politikai motivációk alapján indít vagyonosodási vizsgálatokat”.
Természetesen a program tartalmazza a vizitdíj, a korházi napidíj és a tandíj eltörlését, bár arra nem ad választ, hogy az egészségügyi és az oktatási rendszer egyre több adóforintot felemésztő finanszírozására milyen megoldások léteznek. Progresszív, nyugatos reformokról nincs tehát szó az anyagban, inkább a közállapotok konszolidációjára, forradalommentes napokra lehet számítani végigolvasása után.
A program egyházpolitikai blokkja leszögezi, hogy a gazdasági szervezetként ténykedő vallási csoportok nem élvezhetik az egyházi státuszt, és nem részesülhetnek majd az egyházak hitéleti tevékenysége után járó támogatásokból és kedvezményekből.