Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
Árnyék-üzemmódban

Míg a világ sajtója leginkább - tegyük hozzá joggal - az újdonsült aranylabdás Kaká méltatásával foglalatoskodik, addig egy másik brazil labdazsonglőr éppen az ellentétes ívet befutó pályafutásával hívja fel magára a figyelmet. Nem másról van szó jelen esetben, mint Ronaldinhóról, aki a tőle megszokott cselek és gólok helyett azzal vívja ki az újságok hasábjain való feltűnését, hogy elhagyhatja a Barcelonát a kezdőcsapatból való mellőzése következtében.

Olvasóink talán emlékeznek rá, hogy tavaly ilyenkor is foglalkoztunk Ronaldinhóval, aki már akkor is jó ideje hullámvölgyben volt. Akkor azzal zártunk, hogy mindenki azt kívánja Ronaldinhónak, hogy csak átmeneti szakmai krízisről legyen nála szó és minél hamarabb lábaljon ki belőle, hogy újra elkápráztasson mindenkit azzal a kivételes játékával, amely szinte az egész világon egyedülálló. Nos, talán nem követünk el nagyobb baklövést azzal, ha kimondjuk: több ez egyszerű hullámvölgynél. Gyakorlatilag a tavalyi világbajnokság óta szürke eminenciásként tagja csak a Barcelona csapatának, míg az utóbbi időben már a kezdőcsapatbeli - régebben megkérdőjelezhetetlen - helyét is elveszítette. Tavaly az volt az általános vélekedés, hogy a játékosnak nem maradt ideje kipihenni a világbajnokság és a bajnoki évad terheit. Ám azóta már volt egy nyári szünete, hogy újra energiát gyűjtsön, sőt amíg pihent, addig több honfitársa - Robinhótól kezdve Diegón át - elhódította a Copa America trófeáját, és érdekes módon róluk nem esik szó, hogy jelentős formahanyatlásban szenvednének.
A spanyol sportsajtó munkatársai is óvatosak vele, hogy biztosra kijelentsék, mi történhetett Ronaldinhóval. Az azonban biztos, hogy a bulvárlapokban gyakran visszaköszön Ronaldinhóról egy-egy fotó, amint valamelyik éjszakai szórakozóhelyen bulizik. Mindezek felett ismerősei is tanúskodnak arról, hogy a kétszeres aranylabdás vészesen sokat ül a tévé előtt a videojátékokat nyüstölve. Hogy Ronaldinho magát is mennyire gyereknek tartja még, arról saját szájával tett tanúságot két éve, amikor egy brazil szambatáncosnőtől gyereke született, és nyilatkozatában elárulta, hogy egyáltalán nem érzi magát alkalmasnak az apaságra, mert aminek teljesen alá tudja rendelni magát, az egyedül a futball.
Minden bizonnyal a Barca vezetőedzője, Frank Rijkaard teljes keresztmetszetében átlátja Ronaldinho dolgait, és ez alapján hozza meg azt a döntést, néhány hete szinte kivétel nélkül - legelőször a Werder Bremen elleni BL-meccsen -, hogy Ronaldinhót csupán maga mellé, a kispadra nevezi az aktuális mérkőzés előtt. Amikor először meghúzta ezt a lépést a holland edző, a szakértők úgy gondolták, hogy a saját kardjába dől bele ezzel a döntéssel, és csak sürgetteti a menesztését, ami a csapat idei gyengébb szereplése miatt folyton ott lóg a levegőben. Ám a saját nevelésű, csupán tizenhét éves Bojan Krkic személyében olyan aduászt húzott elő a tarsolyából, aki annyira lenyűgözött mindenkit, hogy Ronaldinho ügye rögtön háttérbe szorult, és akkor még nem is említettük az argentin Lionel Messit, aki korát meghazudtolva bizonyul idén a Barca vezéregyéniségének. Mindezt a szurkolók is érzékeltetik, aminek mércéje a hivatalos Barca-ajándékbolt mezeladási statisztikája. A kimutatás alapján a tavaly őszi eladásokhoz viszonyítva 40 százalékot visszaesett a Ronaldinho 10-es meze iránti kereslet.
Az a blama, hogy a kétszer is a FIFA által a világ legjobbjának választott brazil focista egy tizenhét éves srác cseréje csupán, rögtön megpezsdítette a nagy átigazolási szenzációkra örökké éhes sportsajtó vérkeringését. Már a nyáron is téma volt, hogy Ronaldinho a Chelsea-be vágyik, és a pénzzel takarózó Roman Abramovics hajlandó is lett volna bármekkora összeget kifizetni a 2010-ig hivatalosan Ronaldinho munkaadójának bizonyuló katalán futballklubnak, ám a játékos sorsáról dönteni hivatott elnökségi ülésen Frank Rijkaard külön kérésének köszönhetően úgy döntöttek, hogy nem válnak meg az összekuszált fogú zsenitől. Mostanában azonban, hogy újra bebizonyosodott, Ronaldinhónak nem sikerült öszszeszednie magát, újra hallani híreszteléseket, hogy a Chelsea továbbra is vevő lenne a brazil cseleire. Az egyik érv, amely amellett szól, hogy Ronaldinho előbb vagy utóbb a londoniak kék mezében lesz látható, az, hogy Frank Rijkaard lehet éppen az, aki leülhet a José Mourinho távozása óta világhírű edzőt nélkülöző kispadra. Bár a Chelsea jelenleg az izraeli Avram Grant vezetésével is jónak mondhatóan szerepel, továbbra is úgy tartják a Stamford Bridge-en, hogy ha a világ legjobb csapata akarnak lenni, akkor csak egy markáns, nemzetközileg is nívós szakember vezetheti csapatukat.
Másrészről azonban a Milan már évek óta harcol a brazil kegyeiért, főleg Silvio Berlusconi klubelnöknek köszönhetően, aki már régóta nagy csodálója Ronaldinhónak, és már akkor szerette volna megszerezni őt, amikor még csak a Paris Saint-Germainben bontogatta a szárnyait. Állítólag Ronaldinhónak is nagyobb vonzerőt jelentene az, hogy a Milanban együtt futballozhatna világbajnok társaival: Cafúval, Kakával, Ronaldóval, illetve a brazil futball következő szupertehetségének kikiáltott Alexandre Patóval. Nagy kérdés azonban, hogy valóban előrelépést és megújulást jelentene-e Ronaldinhónak ez a váltás. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy azok a brazilok, akik Spanyolországban mellőzötté váltak, mint például Ronaldo vagy Rivaldo - egytől egyig profi mentalitást nélkülöző okok játszottak közre -, és átnyergeltek a sokkal szaggatottabb és taktikusabb olasz futballra, azok már többé nem tudtak újra a régi fényükben pompázni. Valószínűleg Berlusconi úgy van vele, hogy mindenképp megéri megpróbálni Ronaldinhót megszerezni, mert ha esetleg nem a tendencia folytatódik, akkor egy Kaká-Ronaldinho-tengely csodákra lehet majd képes, főleg ha hihetünk a híreszteléseknek és José Mourinho ül majd le a Milan kispadjára.
Ronaldinho ügynöke, aki egyben a bátyja is, feltűnt a napokban Barcelonában, amit a katalán lapok már egyértelműen annak tudtak be, hogy tárgyalni érkezett. Azonban a fivér sokat sejtetően annyit nyilatkozott: „Testvérem maga dönti el, hol akar játszani. Jelenleg boldog, ahol van, de a dolgok gyorsan változnak. Nekem nincsenek ajánlataim, azt csak a Barcelona kaphat.” A klubelnök is leszögezte a Deportivo La Coruna elleni győzelmet követően, hogy „Ronaldinhót nem fogjuk eladni márcsak azért sem, mert egyetlen klubbal sem állunk kapcsolatban”. A goal.com nevű internetes portál azonban olyannyira nem veszi komolyan ezeket a nyilatkozatokat, hogy már azt is megszellőztették, kivel fogják pótolni a távozó Ronaldinhót. A gránátvörös-kékek állítólag a Manchester United portugál középpályását, Cristiano Ronaldót szeretnék megszerezni a távozó helyére.