Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Karácsony hitelre

Az angolszász világban már október végén elkezdődik az ünnepi időszak, a halloween, a hálaadás és a karácsony körül kialakult kereskedelmi őrület miatt azonban mind súlyosabb adósságba verik magukat az emberek. Ilyenkor kicsiktől nagyokig mindenkit elkap a vásárlási mánia, aminek mértéke a hitelkártyák miatt válik teljesen ellenőrizhetetlenné.

Az Egyesült Államokban az idén minden eddiginél hamarabb kezdődött a téli vásárlási szezon, számos áruházban már október közepén megjelentek a rénszarvasok és a hóemberek, ezzel is a vásárlókedvet serkentve az emberekben. A karácsonyi dömpingnek azonban nem mindenki tud ellenállni, így - az elmúlt évek karácsonyi időszakaihoz hasonlóan - idén is burjánzik a fogyasztói hitelek piaca. Pedig a gazdaság az óceán túlpartján sem dübörög: hogy a munkanélküliség egyre kisebb mértékben csökken, az ingatlan-, energia- és egészségügyi kiadások pedig kitartóan kúsznak felfelé. 2006 júniusában (a legfrissebb adatok erre az időszakra állnak rendelkezésre) a lakossági hitelállomány rekordszintre emelkedett az államokban, a hitelek a rendelkezésre álló bevételek 129,3 százalékát tették ki. Ez azt jelenti, hogy az emberek közel másfél évi keresetüket már előre elköltötték. (A megtakarítások a rendelkezésre álló bevételeknek ugyanakkor mindössze 0,2 százalékát tették ki.) A hitelállomány növekedése azonban a törlesztőrészletek növekedését is magával vonta. 2006 második felében a lakosság átlagjövedelmének 14,4 százalékát fordította hitelek törlesztésére. Ez a valaha mért legmagasabb érték, mióta az amerikai szövetségi központi bank nyomon követi ezeket a gazdasági adatokat. Évente mintegy 1,4 millió amerikai megy csődbe, azaz 15 másodpercenként egy ember.
A hitelek finanszírozását korábban a lakáspiac felfutásának eredményeképpen rendelkezésre álló nagyobb jelzáloghitelek felvétele tette lehetővé. Az elmúlt évben azonban a lakáspiac megtorpanása a jelzáloghitel piacát is lassításra kényszerítette, és a hitelkártya-tartozások mértéke is csökkenő tendenciát mutat az év elmúlt időszakában. Ám a rendkívüli eladósodottság már azzal fenyegetett, hogy a jelzálogpiacot is magával rántja. A lakosság által felvett hitelformák közül ugyanis a jelzáloghitelek azok, amelyeket az emberek a legelőbb igyekeznek rendezni, mivel otthonuk elvesztésétől tartanak a leginkább. Ezt követik az autóhitelek, majd végül a fogyasztási hitelek rendezése. Ez viszont azt jelenti, hogy ha a hitel-visszafizetési hajlandóság vagy képesség hiánya már a jelzáloghiteleket is elérte, a másik két hiteltípus, de elsősorban a fogyasztási hitelek rendezésére tett erőfeszítéseket mind nagyobb mértékben adja fel a lakosság.

Nagy-Britanniában sem sokkal biztatóbb a helyzet, ott mintegy 16 millió áruházi törzsvásárlói kártya van forgalomban, melyeken mintegy 2,1 milliárd fontot, azaz mintegy 700 milliárd forintnyi adósságot halmoztak fel a vásárlók. Pedig ez a szám is már közel 25 százalékos csökkenést mutat a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest. Ennek egyik fő oka, hogy a kártyák mintegy 30 százalékos kamata - a brit jegybanki kamat csaknem hatszorosa - jócskán felülhaladja az adott áruház által nyújtott árengedmények mértékét. A többi vásárlói hitelforma összege azonban jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban.
Felmérések szerint több mint 4 millió, azaz minden tizedik brit felnőtt még most is „nyögi” a tavalyi karácsonyi vásárlások során használt hitelkártyák törlesztőrészleteit. Sean Gardner pénzügyi tanácsadó szerint „mindannyian engedhetünk a kísértésnek karácsony tájékán, hogy a hitelkártyánk terhére vásároljuk meg az ajándékokat, de ha évről évre csak magunk előtt görgetjük ezeket a hiteleket, akkor a végén nagy bajba fogunk kerülni”. A hitelre vásárolt termékek esetében ugyanis előfordulhat, hogy mire visszafizetjük a teljes hitelt, kamatokkal együtt kétszer annyit fizetünk ki összesen, mint amennyibe az adott termék került.
Pénzügyi elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ha a karácsonyi vásárlási láz tovább növeli a lakossági hitelállományt, az súlyos problémákhoz vezethet, mégpedig a lakáspiac miatt. A lakosság nagy része ugyanis egyre gyakrabban használja hitelkártyáit év közben is, hogy így ellensúlyozza havi költségvetésében a lakáshitelek mind magasabbra kúszó költségeit.