Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Mohamed nem játék

Nemzetközi nyomásra elnöki kegyelemben részesült, és szabadon engedték Gillian Gibbons brit tanárnőt, akit azért tartóztattak le Szudánban, mert megengedte a diákjainak, hogy egy játékmackót Mohamed névre kereszteljenek. Iszlám vallási vezetők azonban káromlásnak minősítették az esetet, és a legkeményebb büntetést követelték a brit tanárnő számára.

Gillian Gibbons brit tanárnőt tizenöt nap börtönbüntetésre ítélte a szudáni bíróság azért, mert megengedte a diákjainak, hogy Mohamed névre kereszteljék az osztály játékmackóját. A büntetést így is számosan enyhének tekintették, mivel a Szudánban 1991 óta életben lévő saria törvény szerint káromlásért negyven korbácsütés, pénzbírság és akár egy évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.
A Szudánba ősszel érkezett tanárnő (kis képünkön) még szeptemberben, a tanév elején arra kérte a hat-hétéves diákjait, hogy öltöztessenek fel és nevezzenek el egy játékmackót, és vezessenek naplót a mackó életéről, akit minden nap más kisdiák visz majd haza. Az osztályba járó egyik kislány be is hozta kedvenc mackóját, akit az osztálynak kellett elnevezni. A névadás során felmerült a Hasszán és az Abdullah név is, ám végül a Mohamed győzött elsöprő fölénnyel - az osztály legnépszerűbb kisfiúja után.
Akkor egyetlen szülő vagy tanár sem tett panaszt, csak jó két hónappal később az iskola egyik alkalmazottja tett feljelentést a szudáni oktatási minisztériumban, más osztályokba járó diákok szüleinek „buzdítására”. Ezt követően jelentek meg - a tanárnőnek otthont is adó - iskolában a felbőszült rendőrök, és követelték a tanárnő kiadását. Ezt az iskola igazgatója megtagadta, attól tartva, hogy meglincselik a tanárnőt.
„Nem állt szándékában senkit sem megsérteni vagy megbotránkoztatni” - nyilatkozta Peter Price, a Unity High School igazgatója. A múlt század elején alapított brit iskola keresztény elvek szerint működik Kartumban, Szudán fővárosában. Magas falai mögött a szudáni hétköznapoktól teljesen eltérő, inkább egy angol magániskola hangulatát árasztó intézmény bújik meg. Diákjai nagyrészt Szudán felsőosztálybeli családjaiból kerülnek ki, akik készek bármennyi pénzt megadni azért, hogy gyerekeiknek a legjobb iskoláztatást biztosítsák. A muzulmán országban azonban nem mindenki látja szívesen a brit iskolák működését, ezért az esetet követően az iskolát biztonsági okokból bezárták, és várhatóan januárig zárva is marad, remélve, hogy addigra elcsitulnak az indulatok.
A tanárnő letartóztatása nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, és kis híján diplomáciai válságot gerjesztett Nagy-Britannia és Szudán között. Gordon Brown brit miniszterelnök személyesen járt közben Omar al-Basír szudáni elnöknél Gibbons ügyében. Majd a brit felsőház két muzulmán vallású tagja, Lord Ahmed és Warsi bárónő utazott Szudánba, hogy személyesen tárgyaljanak a helyi vezetőkkel. Közben brit muzulmánok követelték Londonban Gibbons szabadon bocsátását.
Ugyanakkor szudáni vallási vezetők a per újratárgyalását és szigorúbb büntetés kiszabását követelték. Múlt pénteken több ezer muzulmán gyűlt össze a szudáni elnöki palota, majd a brit nagykövetség előtt. Az imám pénteki beszédében ugyanis azt állította, hogy a tanárnő szándékosan káromolta az iszlám vallást, amire a bebörtönzés nem jelent elegendő büntetést. Ez annyira felkorbácsolta a hallgatóság indulatait, hogy a mecsetet elhagyva azonnal zavargást szerveztek, Gibbons fotóját ábrázoló újságokat égettek el, és a tanárnő halálát követelték. A tanárnőt letartóztatását követően titkos helyre szállították, mivel félő volt, hogy máskülönben a szudáni hatóságok nem tudják biztosítani a testi épségét.
A nemzetközi botránnyá fajuló játékmackóügy meglehetősen kényelmetlen helyzetbe hozta a szudáni kormányt, mivel már így is konfliktusban állt a nemzetközi közösséggel a darfuri események miatt. Al-Basír elnök végül Gibbons szabadon bocsátása, de az országból való kitoloncolása mellett döntött. A tanárnő megkezdett börtönbüntetését félbeszakítva kedden elhagyta az afrikai országot. Szabadon bocsátása után kiadott nyilatkozatában Gibbons elnézést kért a történtekért.


A tanárnő elítélését követelők Kartumban...


...és szabadon bocsátásáért tüntetők Londonban