Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Turbulencia a Gripen körül

Egyre nagyobb vihar kerekedik a Gripen vadászgépek beszerzése körül. Már nemcsak a svéd ügyészség, hanem az amerikai hírszerzés, a CIA is nyomoz a svéd-brit vadászgépek cseh és magyar vásárlása ügyében.

Több millió dolláros vesztegetési ügy gyanúja lengi körül a hat évvel ezelőtti eseményeket. 2001-ben a Fidesz-kormány váratlanul a svéd-brit BAE Systems-SAAB konzorcium által gyártott Gripen vadászgépek lízingelése mellett döntött, szembemenve ezzel a Szabó János akkori honvédelmi miniszter vezette tárca javaslatával, amely az amerikaiak F-16-osai mellett tette le voksát. A gyors váltás sokakat meglepett. A szerződésben a Medgyessy-kormány módosította a feltételeket, így 210 milliárd forint ellenében 14 Gripen típusú vadászgép kerül a magyar állam tulajdonába. Ebben az időszakban a csehek is hasonló döntésre jutottak.
A történet a nyilvánosság számára a közelmúltig érdektelennek számított: néhány újságcikk szólt arról, hogy érkeznek a gépek, hogy kiképezték a magyar pilótákat, olvasni lehetett arról is, hogy ellentételezésként a svédek felépítettek egy-két üzemet vidéken.
A vizet nyáron svéd tévések kavarták fel, amikor tényfeltáró összeállításukban azt állították, hogy Alfons Mensdorff-Poully osztrák üzletember nyolcmillió dolláros kenőpénzt kapott cserébe azért, mert közrejátszott abban, hogy a csehek és a magyarok az F-16-osok ellenében Gripeneket vásároljanak. A svéd ügyészség azonnal vizsgálatot kezdeményezett, itthon pedig parlamenti vizsgálóbizottság ült össze.
A történet a napokban kapott igazán figyelmet, amikor a The New York Times azt állította, hogy a BAE több millió dolláros kenőpénzt fizetett magyar pártoknak azért, hogy Gripent vásároljanak. A lap megszólaltatta Tome H. Walters altábornagyot, aki „nem kellően átláthatónak” nevezte az akkori tárgyalásokat. Amerikai tisztségviselők szerint az akkori magyar és cseh kormányokat pénzzel befolyásolták az ügylet során.
Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter hivatalos tájékoztatást kért az USA budapesti nagykövetétől. Demeter Ervin, a Fidesz-kormány volt titkosszolgálati minisztere szerint pártjának érdeke a tájékozódás, ugyanakkor hozzátette, az újság állításait némileg beárnyékolja, hogy a vadászrepülőgépek beszerzésekor az amerikaiak a vesztes oldalon álltak. Leszögezte: semmilyen valóságtartalma nincs a lap állításainak. Vadai Ágnes, a honvédelmi tárca szocialista államtitkára is elterelte pártjáról a figyelmet. Mint mondta: nem sejti, mely pártra gondolhat az amerikai lap, de biztos nem az MSZP-re, mert ők ellenezték a szerződés megkötését.
Orbán Viktor is megszólalt az üggyel kapcsolatban, elmondta, hogy minden szempontból, szakmailag, katonapolitikailag, gazdaságilag megalapozott döntést hozott a kormánya. A Gripen-bizottság jelentése ugyanakkor megállapította, hogy nem volt ok a vadászgépek beszerzésére, a döntést nem előzte meg költségelemzés, sem szakmai elemzés, elmaradt a közbeszerzés, és a szerződés szövege sem volt szakmailag megfelelő. Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter lapunknak kifejtette, kormányra kerülésük után nekiláttak kideríteni, mi is történt 2001-ben, ám gyakorlatilag nincsenek az ügyletről szóló dokumentumaik. Az események mögötti valóság így csak a nemzetközi vizsgálat útján derülhet ki.