Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Tarolna a Fidesz, kibukna az SZDSZ és az MDF
A Fidesz kétharmados többséget szerezne, ha most vasárnap lennének a parlamenti választások - olvasható a Tárki közvélemény-kutatásában. A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 67 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 23 százalék. A Tárki novemberi pártpreferencia-kutatásai szerint csak a két nagy párt jutna be a parlamentbe.
A biztos szavazó pártválasztók négy százaléka adná voksát az SZDSZ-re, két százaléka pedig az MDF-re.

Darálás a koalícióban?
Az egészségügyi bizottság leszavazta az MSZP-s Tóth Károly indítványát, melyben a Fidesz által támadott vizit- és ápolási díjat törölte volna el. Ellenben a költségvetési bizottság megszavazta a szocialista renegát felvetését. Egyébként az egészségügyi bizottság mintegy száz olyan módosító indítványra bólintott rá, amelyeket a kormány nem támogatott. A szavazásdömpingben, úgy tűnik, a szocialisták ledarálják a kormány egészségügyi elképzeléseit.

Eörsi mellett Gusztos is lemond
Teljes tisztújítás lesz várhatóan hétfőn az SZDSZ frakcióülésén, Eörsi Mátyás frakcióvezető mellett Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes is lemond tisztségéről. Eörsi Mátyás még áprilisban állapodott meg Kóka János pártelnökkel arról, hogy abban az esetben, ha lemond a miniszteri posztról, átadja neki a liberális képviselőcsoport vezetését. A frakcióvezető mellett azonban helyettese is lemond tisztségéről, így erre a posztra is új választás lesz hétfőn.

Simicskó levelét megírta
Levélben kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől Simicskó István, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának kereszténydemokrata elnöke, hogy ne nevezze ki Laborc Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójának, mert a KGB egyetemén tanult, és kinevezése emiatt nemzetközi bonyodalmat okozna.

Újra keményít a kormány
A kormány a közlekedési szabályszegésért járó büntetőpontokat - függetlenül a vétség típusától - egységesen megemeli. „Egységesen három ponttal emelkedik a közúti közlekedésben a szabályszegésekhez rendelt pontok száma” - jelentette be Juhász Gábor az Országgyűlésben. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a jövőben a szándékos bűncselekmény esetén 10, a gondatlan elkövetés miatt pedig 7 pontot lehet odaítélni. Mivel 18 büntetőpont begyűjtése után bevonják a jogosítványt, két komolyabb kihágás már elég, hogy az autóst eltiltsák négykerekűjétől.
A szimpla szabálysértőket nem kezelik ennyire szigorúan, az eset súlyosságától és rendszerességétől függően a vétkest 1-6 büntetőpontra ítélhetik.

Az Országgyűlés előtt Kuba ügye
Két politikai nyilatkozat is az Országgyűlés napirendjén szerepel. Az egyik a burmai diktatúrát ítéli el, a másik pedig - amelyet Gyurcsány Ferenc is jegyez - a demokratikus Kubáért emel szót.
A politikai nyilatkozat elfogadásához kétharmados többség kell.

Kódolják az ATV-t
Az ATV adása 2008. január 1-től kódoltan lesz fogható. Ez a tény a nézők túlnyomó többségét - hacsak saját vevőberendezéssel nem rendelkeznek - egyáltalán nem érinti, hiszen az erre vonatkozó szerződés közvetlenül a csatorna és a műsorterjesztő között jön létre. Amennyiben a nézők mégis szeretnének meggyőződni arról, hogy az ATV adása 2008 januárjától is biztosan eljut-e az otthonukba, tanácsos, ha erre vonatkozóan közvetlenül a szolgáltatójuk ügyfélszolgálatánál kérnek felvilágosítást - tájékoztatta a Heteket az ATV.