Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács András
Hol tanul az elit?
Itt az egyetemek világranglistája

A napokban hozta nyilvánosságra a világ legjobb egyetemeit rangsoroló listáját a Times Higher Education. Az idén negyedik alkalommal összeállított rangsor, amely ezúttal is a Harvard Egyetemet tartja a világ legjobbjának, egyértelmű angolszász dominanciát mutat az elit egyetemek világában.

A legjobb egyetemeket összesítő lista számos érdekes és látványos elemet tartalmaz. Az egyik legszembetűnőbb az angolszász dominancia: a szűkebb, tízes listába ugyanis csak angol és amerikai egyetemek fértek be. Az angolszász dominancia akkor is megmarad, ha a húszas listát nézzük, de ez már kibővül egy ausztrál és egy kanadai egyetemmel. Rajtuk kívül két ázsiai egyetem is befért az első húszba: a Tokiói Egyetem és a Hongkongi Egyetem. A kétszázas listát elemezve már árnyaltabb a kép, a legjobb kétszáz egyetem ugyanis a világ 28 országában található, közülük négy nem a leggazdagabb országok közé tarozik: Brazília két egyetemmel, Mexikó és Dél-Afrika pedig egy-egy egyetemmel szerepel ezen a listán.
Az egyetemek rangsorolása érdekes eredményeket hozott európai szinten is: míg az Egyesült Királyság 32 egyetemmel rendelkezik a kétszázas listán, a nagy hagyományokkal rendelkező Németország ebben az évben mindössze tizeneggyel, ezek közül is a legjobb csak a hatvanadik helyre futott be (a Heildelbergi Egyetem), szemben a legjobb angol egyetemmel (Cambridge), amely a második helyen kvalifikálta magát. A francia-német „versenyt” ugyanakkor Németország nyerte 11-5-re - a győzelem azonban nem teljes, mivel a két legjobb kontinentális európai egyetem Franciaországban található, a 26. és 28. helyen.