Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács András
Világszenzáció az őssejtkutatásban
Megoldották az etikai aggályokat?

Áttörés történt az őssejtkutatás területén: japán és amerikai kutatók egyidejűleg jelentették be az elmúlt héten, hogy felnőtt testi sejteket embrionális őssejtekké alakítottak át. A módszer új dimenziót nyit a gyógyításban: így ugyanis az eddiginél egyszerűbb módon lehet őssejtekhez jutni, amelyeknek segítségével elhalt sejteket, szöveteket lehet majd pótolni.

A japán és amerikai kutatók sejtszintű „időgépet” készítettek, felfedezésük lényege ugyanis, hogy felnőtt testi sejteket négy gén segítségével embrionális őssejtekké alakítottak át. A két kutató egymástól független felfedezése mérföldkőnek számít az őssejtkutatásban, a módszer segítségével ugyanis úgy lehet embrionális őssejteket izolálni, hogy ahhoz nincs szükség egy valóságos embrióra. Ez pedig megoldást jelent azokra az etikai problémákra, amelyek miatt az embrionálisőssejt-kutatások az Egyesült Államokban eddig nemigen jutottak állami kutatási támogatásokhoz. Az embrionális őssejtek izolálásához mindeddig humán embriókra volt szükség, amelyek a folyamat során elpusztulnak, ez pedig nagyon sokakból - vallási felekezetekből, civil szervezetekből és kormányokból is - erős ellenállást vált ki.
A felfedezésnek köszönhetően megoldódik a betegspecifikus őssejtek izolálásának a kérdése is. Annak érdekében ugyanis, hogy a beteg saját genetikai állományának megfelelő őssejteket izoláljanak, az eddig elméletileg elfogadott módszer szerint először gyakorlatilag létrehozták volna az illető klónját, és a kapott embrióból izolálták volna az őssejteket (a gyakorlatban ez a módszer még nemigen működött). 2005-ben dél-koreai kutatók bejelentették, hogy klónozás segítségével betegspecifikus embrionális őssejteket izoláltak, de később kiderült, hogy ez nem volt igaz (lásd keretes írásunkat).