Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Őszinteségi rohamot kapott Szanyi Tibor, aki szerint elképzelhető a nagykoalíció

Szanyi Tibor, a Medgyessy- és az első Gyurcsány- kormányban is politikai államtitkári pozíciót betöltő politikus egy egyetemistáknak tartott konferencián arról beszélt a lex Mol kapcsán, hogy az csak látszólag nem korrupció.

Szerinte arról van szó, hogy egy óriásvállalatot a törvények ügyes mozgatásával 5-10 ember „lenyúl”, azaz száz százalékban a saját befolyása alá vonja, noha egyébként messze nem tulajdonosa az egész cégnek. A szocialista képviselő elmondása szerint három párt képviselőjével is megbeszélte az ügyet. A saját pártjában azzal nyugtatták meg, hogy minden meg van beszélve. „Meg van beszélve - egy igazi törvényhozási indok” - foglalta össze Szanyi ironikusan az MSZP-s indokot. „A Fidesztől is kérdeztem: Ti ezt meg fogjátok szavazni? Igen - mondták. - És melyik változatot? - kérdeztem, mivel ez már az ötödik változat. - Tiborkám, a szöveg nem befolyásolja a mi politikai elkötelezettségünket - szólt a válasz.” Szanyit az elviekben a szabad versenyt támogató SZDSZ indoklása lepte meg a legjobban. „Természetesen az elvi politizálásnak is megvannak a határai, és ezek forintban is kifejezhetőek” - hangzott a közelebbről megnevezni nem kívánt szabadelvű képviselő válasza.
A lex Mol-ként ismert törvény célja, hogy megóvja az olajvállalatot a külföldi - az osztrák OMV által tervezett - felvásárlástól. A törvényt szinte egyhangú többséggel támogatta az országgyűlés, noha az Európai Unió tiltja a szabad tőkeáramlás korlátozását.
Szanyi egy hallgatói kérdésre azt mondta: a történtek után megfordult a fejében a lemondás, ám végül úgy döntött, fontosabb, hogy „egy hanggal több legyen”, aki foglalkozik a kérdéssel.
„Azt látom, hogy a parlament harmada már be van annyira rágva a folyamatokra, hogy cselekedni is képes. Ha ez egy kritikus tömeget elér, akkor a mai parlamenti mandátumok egy nagyon speciális átszerkesztése kapcsán akár új kormánytöbbség is kialakulhat” - mondta. Az elmondottakat egy rövid példán - ami „picit több, mint elméleti” - keresztül világította meg. „Tegyük fel, hogy feláll száz-száz fideszes - szocialista képviselő, és azt mondja: nemzeti közép nagykoalíciót állítanak fel.” Ennek megvalósulása Szanyi meglátása szerint csak szervezőerő kérdése.