Vissza a tartalomjegyzékhez


Battán is megjelent a Magyar Gárda

Október 21-én, vasárnap este 8 óra 10 perckor kifelé jöttem a helyi Tescóból. A bejáratnál szembe találkoztam három „Magyar Gárda”-karszalaggal ellátott, feketemellényes, bőrfejű fiatalemberrel.

(Aznap volt Budapesten a második gárdaavatás, már több mint hatszáz az összlétszámuk!) Egy árva szót se szóltak, csak megálltak a bejárat mellett, és rágyújtottak. Nem tehetek róla, de nagyon rossz érzés fogott el, egyből Mussolini feketeingesei és Hitler, valamint Szálasi gárdistái jutottak az eszembe.
Egy kicsivel arrébb összetalálkoztam városunk egyik illusztris személyiségével. Elmeséltem keserű tapasztalatomat, de ő csak annyit mondott: „Figyelj, nem kell ezt komolyan venni, az egész fel van fújva!”
Tévedés, igenis komolyan kell venni! A múlt század húszas évei végén, harmincas évei elején az emberek nagy része ugyanígy vélekedett Hitlerről, Szálasiról és embereikről, mint ez az ismerősöm a Magyar Gárdáról. És nézzük meg, mi lett a vége. Európában mintegy hatmillió zsidó lett áldozata a nácik ámokfutásának, Magyarországon hatszázezer honfitársunkat lőttek a Dunába, vagy végeztek ki koncentrációs táborokban a fasiszták.
Kérem minden jóérzésű honfitársamat: figyeljünk oda, ne engedjük, hogy országunkban az ordas eszmék tért nyerjenek! A múlt nem ismétlődhet meg. Ahogy mondják: a stílus maga az ember. A Magyar Gárda viselkedésében, ruházatában teljesen a nyilasokra emlékeztet! (EU-s körökben már így is az egyik legantiszemitább európai országként vagyunk számon tartva.)

Pogány András
Százhalombatta