Vissza a tartalomjegyzékhez


Mai hírességek A Pál utcai fiúkról

Csiszár Jenő műsorvezető:

Kedves NEMECSEK ERNŐ, természetesen így, csupa nagybetűvel! Bármilyen furcsa is: Neked, valamint barátaidnak, ellenségeidnek és első sorban Apukátoknak, Molnár Ferencnek köszönhetem életem egyik legfontosabb pillanatát, amikor igazán örültem annak, hogy magyar vagyok. Olaszországban éltem, Comóban az első olaszórámra a tanár egy szép könyvvel a kezében lépett be. Ez volt a fedelére írva: I ragazzi della Via Paal. Először csak azt gondoltam, az új nyelvtankönyv. De hamarosan kiderült, hogy A Pál utcai fiúk olasz fordításáról van szó. És arról, hogy az én magyarságomról ezúttal nem a gulyásleves vagy egy pornócica jutott eszébe valakinek külföldön, hanem néhány srác a grundról és a Füvészkertből. Néhány magyar srác. Mio fratello, Ernesto, grazie!

Kornis Mihály író:

Molnár Ferenc vagy fél tucat remekművet írt. Legtündöklőbb közöttük A Pál utcai fiúk. Van a műben valami elemezhetetlen és érinthetetlen tisztaság. Ez a látszólag igénytelen ifjúsági regény a mártírium titkáról szól, ezért szerte a glóbuszon értik, és a szívük csücskében érzik azok, akik nemcsak a gittet rágják, de meghalni is tudnak - az ügyért? - az önmagukkal való azonosság jegyében.

Pelsőczy Réka színésznő:

Nekem nem alapkönyvem a „Pálutcai”. Ahogy alapdarab a Liliom. Úgy nem.
„Kötelező.” Zsigeri ellenállás, nem akarás, halogatás mindennel szemben, ami kényszer.
Aztán sírtam persze. Persze azért ez fiúkönyv, fiúélmény. Ez nem az én történetem. Nem az enyém volt.
Ami mégis megmaradt, amit ébresztett, egy gondolat: mi lesz az Áts Ferikből? Hová tűnnek el? Hová múlnak?
Vannak fiúk, férfiak, akiknek a kamaszkoruk a legjobb koruk. Az aranykoruk. Szegények, de szépek, izmosak, duzzadnak, hasítanak.
Kiállnak a sarokra, és beleszippantanak a levegőbe. Vadásznak, harcolnak.
De aztán… Mi lesz az Áts Ferikből aztán? Villanyszerelő?

Vörös István író:

(…) A gyerekek csak hősök, akik megvívják a maguk trójai háborúját, de semmilyen hatalmuk nincs a gyerekkoron kívül. A Pál utcai fiúkkal kezdődik a gyerekkor, nem az enyém, bármelyikünké. A gyerekkor a történelemben. A gyerekek a csatát elvesztették, de a háborút megnyerik. Molnár Ferenc mindent tudott róluk, a gyerekkor felnőtteiről. (Forrás: PIM)