Vissza a tartalomjegyzékhez

Gyurácz Ottilia
Beszélgetni jó

Az érzelmi elhidegülés mára elsődleges válóokká lépett elő, megelőzve a sokáig első helyezett alkoholizmust. Az alábbi házasság története akár tipikusnak is mondható: tíz évnyi boldogság után a feleket „bedarálta” a mókuskerék.

„Amikor összeházasodtunk, légiutas-kísérőként dolgoztam, Zoli meg éppen akkor indította be építőipari vállalkozását - kezdi mondandóját a harminckilenc éves Ági. - Közben a két gyerek is megszületett, de elfoglaltságunk ellenére is oda voltunk egymásért, és ha tehettük, minden időt együtt töltöttünk. Zoli sokszor megcsókolt vagy megölelt a gyerekek előtt is, gyakran elvitt vacsorázni, vagy elrepültünk egy hétvégére búvárkodni, ami mindkettőnk kedvenc hobbija volt. Ritkán veszekedtünk, és soha nem csaltuk meg egymást. Nemegyszer előfordult, hogy napközben egyszerűen csak felhívott, hogy hallja a hangom. Én is viszonoztam apró figyelmességeit, sms-t küldtem neki, hogy mennyire szeretem, és különleges vacsorával várom.”
A problémák úgy öt éve kezdődtek. Zoli a munkája miatt egyre kevesebbet volt otthon, és Ági sokszor éjfélig várt rá hiába. Férje rengeteget dolgozott, hazaérve mindig fáradt és ingerlékeny volt, így Ágiban is szép lassan kialudt a tűz. „A hétvégéket egyszerűen átugrotta volna, pedig sokszor csak ilyenkor jutott időnk egymásra és a dolgok megvitatására. De a megbeszélt dolgokat is másnapra elfelejtette - meséli Ági. - A gyerekekkel sem alakult ki mély kapcsolata, bár mindig szeretetteljes maradt velük. Egy idő után azonban úgy éreztem, útban vagyunk neki a saját otthonunkban. Kommunikációnk a mindennapos teendők sablonbeszélgetéseire korlátozódott, vagy a hibáimról és gyengeségeimről fogalmazott meg éles kritikákat, persze legtöbbször a gyerekek előtt. Már régóta nem tart engem magával egyenrangú partnernek. Ha új frizurával jöttem haza, vagy vettem egy csinos ruhát, szóra sem méltatta. Pedig én kétségbeesetten próbáltam felhívni a figyelmét magamra. Sokszor vártam egzotikus étellel, amit nagyon szeret, de csak annyit mondott, finom. Az elhidegülés jelei a házaséletünkben is jelentkeztek. Nyoma sincs a régi gyengédségének, becézgetéseinek. Emiatt hajnalokig sírtam titokban. Egy idő után sok nő föladja a várakozást.”
Zolinak esténként maximum egy vacsorára és pár órás tévénézésre futotta az erejéből. A fontos dolgokat is a tévé előtt elnyúltan, félig öntudatlan állapotban akarta megbeszélni. Egy idő után már nem is keresték az alkalmat a beszélgetésre, elkezdték egymást kerülni. Az évek óta tartó passzivitás átcsapott rosszindulatú ingerlésbe. „Én is elkezdtem a magam útját járni - emlékszik Ági. - Nem főztem neki vacsorát, és a barátnőmmel jártam welnesshétvégére. Próbáltuk egymást fölülüberelni a teljesítményeinkkel is. Beiratkoztam a jogra, de a diplomától sem lett jobb semmi. Kétségbeesésemben elmentem a legvégsőkig, és beadtam a válókeresetet. Emlékszem, rezzenéstelen arccal vette át a postai értesítőt, és megkérdezte: »Te el akarsz válni?« Mondtam: igen. Aztán megkérdezte, elköltözzön-e. Azt válaszoltam, nem kell. Szótlanul elment, és csak éjfélkor jött haza. Másnap elvitte a gyerekeket iskolába, és azóta is minden úgy megy, mintha mi sem történt volna. A gyerekek máig azt hiszik, hogy férj és feleség vagyunk. A válást már egy éve kimondták, de mi éljük tovább a mindennapjainkat. Ő persze ugyanolyan karrierista, velem szemben pedig érzéketlen. Jó lenne egyszer úgy felkelni, hogy őszinték vagyunk egymáshoz, és hogy ez az egész csak egy rossz álom volt.”