Vissza a tartalomjegyzékhez

Csalog Eszter, Grüll Tibor
Jézebel - A rontás hercegnője

Neve az ördögi manipulálás és kegyetlen vérengzés jelképévé vált. Az asszonyt, aki ha kellett gyilkosságokkal is elérte azt, amit akart, míg végül őt is utolérte a végzet, Elvis és Edit Piaf is megénekelte. A gonosz Jézebel királynő élete azonban nem legenda, hanem régészeti leletekkel bizonyított történelmi tény.


Gustave Doré képe Jézabel haláláról

A Harvard Egyetem kutatói igencsak csodálkoztak, mikor az ókori Samariában folytatott ásatásukon olyan elefántcsontból készült intarziás díszeket találtak, amelyekkel izrael királyai, Omri és Akháb ékesítették palotájukat. Ezek a tenyérnyi, áttört díszítésű elefántcsont lapocskák igazolták a Királyok könyvének sorait: „Akhábnak egyéb dolgai pedig és minden cselekedetei, az elefántcsontból építtetett ház, és mind a városok, amelyeket épített, vajon nincsenek-é megírva az Izráel királyainak krónikakönyvében?” Továbbá Ámos próféta dörgedelmes szavait is: „És ledöntöm a téli házat a nyári házzal együtt, és elpusztulnak az elefántcsont házak is.” Újra bebizonyosodott: a régészet tartogat még meglepetéseket a bibliakritikusok számára.
Az Ószövetség talán legrészletesebben bemutatott királyi párja: Akháb és Jézebel cseppet sem dicséretes cselekedeteikkel írták be nevüket az északi országrész, Izrael történetébe. Az Omri-dinasztia immáron a negyedik volt azóta, hogy Salamon halálát követően az ország kettészakadt (i. e. 931). Az északi királyságban Jeroboám, a Nébát fia után annak gyermeke, Nádáb, mindössze két évig uralkodott, amikor a Jisszakár-nemzetségbeli Baása puccsot hajtott végre, és megölte őt. Baásának szintén a fiát érte utol az ítélet „a Jeroboámnak, Nébát fiának vétke miatt”: Elát saját tisztje, Zimri gyilkolta meg. Zimri azonban csupán hét napig élvezhette hatalmát, mivel a nép inkább a hadsereg főparancsnokát, Omrit kiáltotta ki királynak. Omri tetteire egyébként nem sok szót veszteget a Biblia azontúl, hogy róla is megállapítja: ő is ugyanúgy az istentelen Jeroboám nyomában járt, mint valamennyi elődje. Omri dinasztiája ugyanakkor a leghosszabb életűnek és talán a legjelentősebbnek is bizonyult Izrael történetében: elég ha tudjuk, hogy az asszír feliratok rendszerint „Omri házának” (bít Umrija) nevezik az izraeli királyokat, függetlenül attól, hogy ténylegesen melyik dinasztiához tartoztak.