Vissza a tartalomjegyzékhez


Putyin úgy megy, hogy marad

Nagy érdeklődéssel olvastam az újság utolsó számában az ezzel a címmel megjelent írást. Az ott levont következtetésekkel teljesen egyetértek.
Putyin elnök szerintem csak abban különbözik J. V. Sztálintól, hogy róla (egyelőre!) nincs Gulag elnevezve és (látszólagos) demokrácia van azok számára, akik feltétlen hívei!!! Szolzsenyicin írja a Gulag könyvének egyik részében (673. oldal): „Ahogy nincs perc, amikor ne születne és ne halna meg valaki, ugyanígy nem volt perc, hogy ne tartóztattak volna le valakit!”

Írta ezt az 1960-as években! Sajnos mára (2007-re) semmi nem változott. Próbálja csak meg bírálni valaki az orosz elnököt, vagy merjen bárki neki, vagy a politikájának ellentmondani. Az áldozatokat napestig sorolhatnám, de csak néhányuk neve szemléltetésül: Litvinyenko, Hodorkovszkij, A. Politkovszkaja stb. és akkor még nem említettem pl. B. Berezovszkijt, aki Vlagyimir vezér elől külföldre tudott menekülni.
Oroszországban a lényeget illetően semmi nem változott a múlt század közepéhez képest. Putyint ugyanolyan személyi kultusz veszi körül, mint Joszif Viszarionovicsot, és a módszereik is megdöbbentően hasonlóak. (Éles a párhuzam Trockij és Litvinyenko külföldön történő kivégzése között.) Oroszország továbbra is a félelemre és a hazugságra épül, mint Szolzsenyicin idejében.
Az elnök úr egyszerre próbál Izrael barátjának mutatkozni, ám ezzel egyidőben Oroszország a zsidó állam ellen nyíltan háborúra készülő arab országok fő fegyverszállítója is! Számomra ez is a putyini politika kétkulcsosságának bizonyítéka.
Ma már a legtöbb média egyetért abban (politikai beállítottságától függetlenül), hogy bizonyos iszlám államok (pl. Irán, Szíria) egy éven belül háborút indítanak Izrael ellen. Nem lepődnék meg, ha ennek a háborúnak Oroszország, ezen belül is Vlagyimir Putyin lenne a vezetője!

Név és cím a
szerkesztőségben