Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Ősz gemencen

Európa féltett kincse a sokszínű Gemenci-erdő, mely országos jelentőségű természetvédelmi terület: kontinensünk legnagyobb ősvadon jellegű darabja, legszebb típusa az ártéri erdőknek. Kirándulóközpontja Bárányfokon van, Szekszárdtól csupán 5 km-re keletre: az innen induló kisvasút útvonalán vagy a Sió     torkolatában közlekedő sétahajó fedélzetéről közelebbről is megismerkedhetünk e nyugodt vidék jellegzetességeivel.

Gemenc valamikor egy kis erdőrész volt, a táj arculatában a 19-20. század fordulója hozott jelentős változást: a Duna, valamint a Sió és a Sárvíz szabályozásával jelentősen megváltozott az élet. Ősszel a legszínesebb az erdőség: a reggeli köd fátyolként borul a békés tájra, míg esténként a szarvasbőgést is hallhatja, aki szerencsés, sőt meg is lesheti az állatokat, aki az ártéri erdőt választja kirándulóhelyül.
Néhány órás erdei pikniket vagy hosszú hétvégés programot kereső turisták, vad- és madárleső természetfotósok, a bringás és gyalogtúra szerelmesei egyaránt megtalálják itt számításukat. Talán a legromantikusabb a Veránka-sziget, a Forgó-tó és a Fekete-erdő, de Szomfalva, Buvat és Grébec erdőrészei is megragadják az embert.
Érdemes felkeresni a Decs közelében lévő Cserenci Vadászházat: itt a természettudományi bemutatóteremben megismerkedhetünk Gemenc gazdag élővilágával. A világhírű tájegység állatvilágának kiemelkedő értékei: a védett jégmadár, a fokozattan védett rétisas, fekete gólya és kerecsensólyom. Gyakoriak a nagyvadak is: gímszarvas, dámvad, vaddisznó, ezért a térség mindmáig nemcsak az ország, de egyben Európa egyik legjelentősebb vadászterülete is, ahol gazdag növénytársulás is él. Mostanság a nedves réteken a halvány rózsaszínű virágokkal pompázó őszi kikerics kápráztatja el az arra járókat a ezerszínű falevelek mellett.
A festői szépségű, háborítatlan táj az idegenforgalom számára is nyitott: négy tanösvénye közül talán a Szekszárd-Bárányfoki Tanösvény a legszebb. Ám az ártereket sokan kenuval fedezik fel: erre a legjobb tanösvény a Rezéti-Holt-Duna túra, ahol a vidék vízi világát ismerhetik meg a látogatók. A mellékág látványos, háborítatlan szakaszán a turisták csendesen merítik az evezőt a vízbe, mert az ártéren akár fürdőző állatokat is láthatnak. A ködfátyolba burkolódzó vizek felett pedig messzire száll a vadlibák és a szarvasbőgés hangja.
Szakvezetés is kérhető a gyalogos tanösvénytúrákra valamint a kenutúrákra, melynek ára: 3-4 órára 20 főig 6000 Ft/csoport, 20 fő felett 300 Ft/fő, egész napos túrára 20 főig 12000 Ft/csoport, 20 fő felett 600 Ft/fő.