Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Mintha optimistábbak lennénk
Mérsékelten erősödő optimizmust jelez az Ecostat kis- és középvállalatok körében végzett felmérése. A konjunktúraindex szeptemberben 93,4 százalék volt, az utóbbi három hónapban ugyan érdemben nem változott, de az üzleti szféra várakozásai az elmúlt év szeptembere óta folyamatosan javultak. A 2007 utolsó és 2008 első negyedévére vonatkozó előrejelzésekben kedvező, hogy a nemzetgazdaság helyzetét pesszimistán megítélő cégek aránya folyamatosan csökken, a saját cégük kilátásait stabilnak, illetve javulónak beállítóké változatlan.

Üres álláshelyek
Több mint 29 ezer betöltetlen álláshely van a piacon, ám nemcsak a fizikai munkásokban van hiány, hanem diplomásokra, műszaki és pénzügyi végzettségűekre is szükség van. Szinte már megszokott, hogy sok üres hely van a segédmunkások számára, de a szakmunkások közül a varrónők, a teherautó-sofőrök vagy a lakatosok is könnyen el tudnának helyezkedni. A szakképzettek közül a gépésztechnikusok, a számviteli és pénzügyi szakemberek, az uniós adójogban jártas pénzügyi szakemberek, a kontrollerek, illetve az informatikusok keresettek.

Itt az efeho
Az evás vállalkozók januártól új adónemben, az erőforrás-fejlesztési hozzájárulás (efeho) keretében fizetnek majd három kis adót: a szakképzési és a rehabilitációs hozzájárulást, valamint az innovációs járulékot. Az efeho alapja a korrigált nettó árbevétel (az iparűzési adóalap) lesz, mértéke pedig a foglalkoztatottak létszámától függ: 19 fős alkalmazotti körig az adóalap 0,3 százaléka, 20-50 fő között az adóalap 0,35 százaléka, 50 fő felett pedig az adóalap 0,6 százaléka.

Jegybankelnök a reformok mellett

Simor András, a jegybank elnöke szerint fontosak az európai uniós források, de nem helyettesítik a reformokat. A versenyképesség helyreállításához sem elégségesek az EU-s források, szerinte nem az a lényeg, hogyan nevezzük, reformnak vagy modernizációs lépésnek a most zajló változásokat, az a fontos, hogy csináljuk. Pozitívumnak nevezte a tb-rendszerben kötelezővé tett regisztrációs kötelezettséget, ugyanakkor elmondta, a versenyképesség javításához szükség lenne az adórendszer átalakítására, az üzleti környezet javítására.

Alkotmánybíróságnál a vasárnapi munka ellenzői
Az Alkotmánybírósághoz fordult a KDNP, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete és Munkástanácsok Országos Szövetsége. Azt szeretnék elérni, hogy a Munka Törvénykönyve csak a társadalmilag feltétlenül indokolt esetekben biztosítson lehetőséget arra, hogy vasárnap is munkát végezhessenek. A cél az, hogy ne Magyarországon dolgozzanak a legtöbben vasárnap egész Európában, hanem e tekintetben is igazodjunk az uniós trendhez, és hasonlóan szigorú szabályok keretében lehessen csak vasárnap munkát végezni.

Pénzjutalom fogyásért
A Journal of Occupational and Environmental Medicine amerikai lap beszámolója szerint a pénz kellő ösztönzéssel bír a fogyni vágyók számára. Az amerikai kutatók 200 túlsúlyos embert vontak be a kísérletbe, az egyik csoport nem kapott pénzbeli ösztönzést, a másik társaság tagjai számára pedig minden egyszázaléknyi súlyfelesleg leadása esetén 7 illetve 14 dolláros jutalmat tűztek ki. A vizsgált személyek közül azok, akiket pénzjutalommal kecsegtettek, közel ötször annyian adták le testsúlyuk öt százalékát is, mint az ettől megfosztottak.

Csökkennek a gyógyszerárak

Több mint 460 gyógyszer ára csökken októbertől átlagosan 8 százalék erejéig. Az Egészségügyi Minisztérium pénteki közleménye szerint vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok, antidepresszánsok, gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók lesznek olcsóbbak. 125 készítmény térítési díja több mint 10 százalékkal csökken októbertől, 235 terméké pedig több mint 5 százalékkal.