Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A szabadság közös érték
Amerikai külügyi vezető Budapesten

„Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy Magyarország mielőbb felkerülhessen a vízummentességet élvező országok listájára” - mondta Karen P. Hughes amerikai külügyi államtitkár Budapesten a Közép-Európai Egyetemen (CEU) tartott előadásában. Beszédével Hughes - aki az első elnöki ciklusa idején George W. Bush beszédeinek fő szövegírója is volt - egy előadássorozatot nyitott meg, amelyet a CEU és a budapesti amerikai nagykövetség közösen szervez, és amelyen vezető washingtoni diplomaták fognak előadásokat tartani.

Karen P. Hughes elmondta, hogy George W. Bush elnök tavalyi budapesti látogatása óta több változás is történt: a pár hónapja elfogadott új vízumtörvény értelmében rugalmasabb feltételekkel lehet vízumot igényelni. Az előadás után újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: bár egyelőre nincs pontos időpont meghatározva arra, hogy Magyarország mikortól élvezhet vízummentességet, erre várhatóan két-három éven belül sor kerülhet.
Az államtitkár előadásában kiemelte, hogy a transzatlanti kapcsolatok alapja az értékek és az érdekek szövetsége, melyben az Egyesült Államok megbízható barátra talált Magyarország személyében. „Hiszünk a közös értékekben, az emberi szabadságban, az államhatalom korlátozásában, a szólás-, a vallás- és a gyülekezési szabadságban” - mondta Hughes, majd hozzátette, hogy Washingtonnak és Budapestnek az érdekei is közösek, legyen szó biztonságról, a terrorizmus elleni harcról vagy a gazdaságról. A világban zajló változások és az előttünk álló kihívások miatt ugyanis ez a szövetség „fontosabb, mint valaha”. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok partnereként Magyarország fontos szerepet vállal Afganisztánban és Irakban, Kubában és Fehéroroszországban a demokrácia elterjesztésére tett erőfeszítésekben, és jelentős stabilizáló szerepe van a Balkánon is.
Hughes elmondta, hogy 1989 óta az amerikai cégek több mint 9 milliárd dollárt fektettek be Magyarországon, ezzel a negyedik legfontosabb befektetőnek számít az Egyesült Államok hazánkban. A kétoldalú kereskedelem tavaly elérte a 3,8 milliárd dollárt, ez 13 százalékos bővülést jelent az elmúlt öt évben.
Az államtitkár az energetikai kérdésekre is kitért, ezzel kapcsolatban elmondta: Washingtonnak nincs ellenére, hogy Budapest Oroszországgal is együttműködik ezen a téren, hiszen a „befolyási övezetek” már nem léteznek, Budapestnek nem kell választani Washington és Moszkva között. Az Egyesült Államok is egy erős Európában érdekelt, mellyel egyre szorosabb együttműködést építhet ki. Magyarország számára pedig fontos, hogy minél több forrásból elégítse ki energiaszükségleteit. Ennek kapcsán megköszönte, hogy szeptemberben Budapesten kerülhetett megrendezésre a Nabucco gázvezetékről tartott konferencia.
Hughes szerint különösen fontosak az oktatási csereprogramok, melyekben ma is több száz magyar, illetve amerikai diák vesz részt, ám ezért felelős diplomataként ő tovább szeretné növeli ezt a számot, mivel úgy véli, a jó képzés reményt is jelent az emberek számára. Példaként említette, hogy ilyen programban vett részt korábban több mint száz jelenlegi nemzetközi vezető politikus, többek között Gordon Brown brit miniszterelnök, Nicolas Sarkozy francia elnök és Abdullah Gül török elnök.
Az előadás után tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Koszovó függetlensége kapcsán Washington az Ahtisaari-tervet támogatja, emellett folyamatosan egyeztet Brüsszellel is. Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere, volt washingtoni magyar nagykövet kérdésére kifejtette, hogy a szomszédos országok közötti vitára az egyetlen megoldás a párbeszéd lehet. Egyetértett azzal a magyar illetékessel, akivel korábban már tárgyalt erről, és aki szerint: „Egy pohár bor mellett kell megbeszélni az ilyen ügyeket.”