Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Képzeletbeli pokoljárás
Fekete mágia a Kossuth téren

Új stratégiával próbálják megdönteni a kormányt a Kossuth téri forradalmárok. Népi színművet adnak elő. Kritikánk.

Ahhoz képest, hogy a szervezők délután ötre hirdették meg a Gyurcsány pokolra jut című népszínmű előadását, délután ötkor még csak néhányan lézengünk a Kossuth téren. Annyira kevesen, hogy kényelmesen végigszámolhatok mindenkit: az összlétszám harmincöt fő. Amennyiben azonban kivonom a mosolygós arcú japán turistacsoport tagjait - akik szemmel láthatóan nem a kormány megdöntése végett érkeztek nyitott tetejű buszukkal -, dermesztő eredményre jutunk: 2007. szeptember 29-én tizenhat magyar embert érdekel a népi ősbemutató. Ráadásul ennek közel fele maga a társulat. Pedig a helyszín elsőrangú - a Parlament épületénél szebb díszletet nehéz volna elképzelni -, az időjárás kegyes, és a színészek sem ma kezdték a szakmát. Mondjuk, inkább tegnap.
A premier csúszik kissé, a „Még azt mondják, fasiszta vagyok” című jól ismert dallam alatt fáklyás zsonglőrök múlatják az időt, s talán várják a közönséget. Az azonban nem akar megérkezni.
Pedig a meghívó alapján a szervezőkre sem gyanakodhat senki, hiszen a Nemzeti Bizottság 2006 tavaly többszörösen is bizonyította a tömegrendezvények terén szerzett jártasságát, elég csak az MTV-székház felgyújtására és a Kossuth tér használhatatlanná tételére gondolnunk. Ez a szombat azonban valahogy nem az ő napjuk. Úgy látszik, a forradalom gyermekeinek egyéb elfoglaltsága akadt, annak ellenére, hogy Takács úr, az egyik tavalyi főszervező most is jelen van, tehát a vezetés hiánya nem lehet valós indok.
De nézzük az előadást, ugyanis időközben elkezdődött: a vádlottak padján ülő Gyurcsányt - a színész arcát a miniszterelnököt ábrázoló vicces maszk fedi - két huszár tartja pórázon. Mellette védőügyvédje, tőle balra egy apró pulpituson a bíró, őtőle balra pedig az ügyész foglal helyet. A művészek papírból olvassák szövegüket, ami némiképp rontja a kitűnő jelmezek és az ötletes maszkmesteri munka - Gyurcsány - hatását. De sebaj, még nyilván az előadássorozat kezdetén járunk.
Most éppen Gyurcsány beszél: „Mennyit ér az a korona, mondják meg, és megveszem ám kilóra, jó lesz nekem hálósipkának, majd fölrakom fejemre.”
Ügyész: „Ez maga a nemzetgyalázás, tisztelt bíróság, aki a Szent Koronát gyalázza, svájcisapkának nevezi, az meggyalázza a múltat, országunkat. Aki múzeumi tárgynak tekinti a koronát, az méltatlan, hogy Magyarország első embere legyen, méltatlan országunk vezetésére! Magyarnak lenni nem állampolgárság és nyelv kérdése. A nemzettudat kérdése az első számú kérdése a mai tárgyalásnak! (Kiabál) Magyarországnak magyar-e a miniszterelnöke? (Üvölt) Magyarországot magyarok vezetik-e?”