Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Két dudás, egy csárda
Nem fér meg együtt Alonso és Hamilton

A Japán Nagydíjon aratott győzelmével Lewis Hamilton karnyújtásnyira van a Forma-1 világbajnoki címétől. Csapattársával, a világbajnoki címvédő Fernando Alonsóval azonban olyan rossz a viszonya, hogy év végén feltehetőleg valamelyikük távozni kényszerül a McLarentől. Alonso az esélyesebb.

A mindössze 22 éves Lewis Hamilton számos gokartversenyt megnyert, mielőtt 12 évesen szerződést kötött a McLaren Mercedesszel. Ron Dennis csapatfőnök még egy díjátadón szúrta ki a tehetséget, aki akkor azt mondta neki: „Egy nap majd az ön autójában fogok versenyezni.” Ez a nap 2007-ben következett be, és nagyon úgy fest, hogy a sorozat első színes bőrű pilótája rögtön világbajnoki címmel kezdi Forma-1-es pályafutását. Nem csoda, hogy egyre többen tartják úgy, hogy Hamilton a Forma-1 Tiger Woodsa.
„Lewis az a versenyző, aki miatt érdemes bekapcsolni a televíziót a futam ideje alatt” - áradozott a tehetségről Michael Schumacher. Habár két futam még hátra van, legutóbbi győzelmével Hamilton előnye 12 pontra nőtt legfőbb riválisa, a címvédő Fernando Alonso előtt, aki kicsúszott Japánban.
Talán érthető, hogy a kétszeres világbajnok nem repes az örömtől, hogy címvédését egy újonc pilóta akadályozza meg, aki mellesleg a csapattársa is. Kettejük viszonya sohasem volt felhőtlen, a Magyar Nagydíj óta a helyzet még rosszabb. Akkor Alonso azt nehezményezte, hogy Hamilton nem tartotta be a McLaren utasítását, mert az időmérő edzésen Alonsónak kellett volna először a pályára hajtania a két McLaren-pilóta közül, azonban a brit a rádión adott utasítások ellenére sem engedte el a világbajnok spanyolt. Ezután Alonso a bokszutcában otromba módon feltartotta Hamiltont, amiért viszont megbüntették. Ezt heves szóváltás követte a két pilóta között, azóta pedig kerülik egymást.