Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc, Szobota Zoltán, Hazafi Zsolt
Fehérítő program
Köztisztasági csomag a makacs foltok ellen

A Zuschlag-ügyre adott hétpontos miniszterelnöki „tisztasági csomag” terve akár össznépi szinten is üdvözölhető lenne, ám kérdéses, hogy a politikai elit megtisztításáért érdemi lépésekre képes politikai elit mennyire lesz motivált a konkrét törvények meghozatalában. Az intézkedések rögtönzött jellegére utal, hogy a kormány által a közelmúltban létrehozott Antikorrupciós Koordinációs Testületet még csak össze sem hívták a mostani ügyek kapcsán.

Új és szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvényre tesznek javaslatot, megszüntetnék a pártok ifjúsági szervezeteinek „felemás helyzetét”, nem kapnának állami támogatást a pártpolitikában részt vevő civil szervezetek, szigorú összeférhetetlenségi törvényt alkotnának a pályázatok elbírálása esetében, a magasabb beosztású köztisztviselőknek kötelezővé tennék a vagyonosodási vizsgálatot, bevezetnék a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, illetve átlátható és ellenőrizhető képviselői jövedelmeket akarnak.
Így fest Gyurcsány Ferenc hétpontos tisztasági csomagja, melyet két héten belül az Országgyűlés elé terjeszt a kormány - jelentette be maga a kormányfő hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján.
Gyurcsány „az elmúlt hetekben nyilvánosságra került botrányok” visszaszorításával magyarázta hét pontját, az immáron két hete a börtön vendégszeretetét élvező Zuschlag János szocialista politikus ügyére utalva. A miniszterelnök kritikusai szerint annyiban különös a bejelentés időzítése, hogy a Zuschlag-féle pénzszerzési módszer nem új keletű, s nem is ismeretlen, hiszen már 2005-ben is nyomoztak ellene. Így Gyurcsány hétfői bejelentését nehéz nem PR-fogásnak minősíteni.
A javaslat egyébként nem előzmény nélküli, hiszen 2002-ben Medgyessy Péter közpénzügyi államtitkárt nevezett ki Keller László személyében az adóforintok útjának lekövetésére. Keller korrupcióellenes ténykedése nem sok sikerrel járt, hiszen még egy precedens értékű ügyet sem tudtak produkálni kollégáival, így a következő kormányátalakításnál mezei honatyává minősült vissza. Lapunk szerette volna megtudni, hogy a volt államtitkár milyen falakba ütközött az igazság kiderítésére tett kísérletei során, ám a politikus kategorikusan elutasító válaszában csak annyit tartott érdemesnek megjegyezni, hogy „múltjának ezt a szakaszát végleg lezárta”, és nincs mit mondania annak részleteiről.
Kondorosi Ferenc, a Gyurcsány-féle „új rend” jogi hátteréért felelős kormánybiztos a Hetek megkeresésekor a pártfinanszírozást, a képviselők munkavégzését és a költségtérítés átalakítását nevezte elsődleges feladatának.