Vissza a tartalomjegyzékhez

Martin Melisko, Pozsony
Magyarázatok

A szlovák történészek kifogásolják, hogy a politikusok beavatkoznak a szakmájukba, és úgy vélik, a Benes-dekrétumok érinthetetlenségéről szóló nyilatkozat nem segíti elő a Szlovákia és Magyarország közötti konszolidációt. A pozsonyi lapoknak nyilatkozó jogászok értelmetlennek tartják a nyilatkozatot, mivel a dekrétumok egy részét - például a csehszlovák állampolgárság elvesztéséről szóló határozatot - későbbi törvények már hatályon kívül helyezték.

Szlovák politikai elemzők és történészek szerint három ma-gyarázat lehetséges: 1. A parlament nem sokkal azután határozott így, hogy a szlovákiai Magyar Koalíciós Párt előterjesztette a két ország megbékéléséről és kölcsönös megbo-csátásáról szóló egyezményt.
A megerősítést erre való reakciónak vélik az egyes elemzők. 2. „A szlovák parlamentet becsapta Jan Slota” - állítja a Szlovák Tudományos Akadémia jogtörténésze, Katarina Zavacká, aki szerint a Szlovák Nemzeti Párt, amely-nek nincs politikai programja, ilyen akciókkal próbál rájátszani a nemzeti érzelmekre. 3. Vladimír Manka szlovák EP-képviselő, a szocialista képviselőcsoport tagja a határok megváltoztathatatlanságát, „a történelem kerekének visszafordíthatatlanságát” hangsúlyozta a Benes-dekrétumról szóló pozsonyi parlamenti határozat kapcsán az Európai Parlamentben a hétfői napirend előtti vitában. Több szlovák EP- képviselő az eset kapcsán felhívta a figyelmet a Magyar Gárda megalakulására, ezzel is indokolva a Benes-dekrétumokról szóló nyilatkozatot.