Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
Tilalmi politika
Izraeli főrabbik: Ne menjenek zsidók a keresztény felvonulásra

Keresztény szervezetek nyilatkozatban bírálták az izraeli főrabbik határozatát, amely megtiltja zsidók számára, hogy részt vegyenek az október elején Jeruzsálemben sorra kerülő nemzetközi felvonuláson és konferencián. A tiltást a főrabbinátus azzal indokolta, hogy a sátorok ünnepe idejére eső keresztény rendezvényeken „missziós tevékenység történik”. A szervezők képviselője lapunknak cáfolta a vádakat, és elmondta, hogy hivatalosan is tiltakoztak az izraeli kormánynál a diszkrimináció miatt, amely „jelentős károkat okoz az evangéliumi keresztények és Izrael állama kapcsolatában”.


Norvég keresztény felvonulók a sátorok ünnepén 2003-ban
Fotó: Reuters

Az 1980 óta minden évben megrendezett Jeruzsálem-menetre idén is közel száz országból mintegy hatezer Izrael-barát - jellemzően evangéliumi keresztény - résztvevő érkezik. A rendezvényt, amely idén a legnagyobb létszámú izraeli turisztikai esemény, a Jeruzsálemi Nemzetközi Keresztény Nagykövetség (ICEJ) szervezi. A felekezetközi szervezetként működő ICEJ célja, hogy tudatosítsa Izrael és a zsidóság jelentőségét a keresztény világban, és népszerűsítse a szentföldi zarándoklatokat. A hangsúlyozottan Izrael-barát, a cionizmust erőteljesen támogató szervezet közel három évtizedes tevékenységét korábban az izraeli parlament, a knesszet és a Turisztikai Minisztérium is nyilatkozatban méltatta. Az októberi konferencia jelentős bevételt hoz az izraeli gazdaság számára, a szervezők közleménye szerint a résztvevők 15-18 millió dollárt költenek az utazásra.
A sátorok ünnepi eseménysorozat leglátványosabb eleme a Jeruzsálem-felvonulás, amikor a különböző nemzetekből érkezett keresztény zarándokok zászlókkal, zeneszó mellett vonulnak át az izraeli főváros utcáin. A menetet rendszeresen több ezer izraeli érdeklődő kíséri figyelemmel, és korábban - főleg a kilencvenes években - rendszeres volt kormánytagok, politikusok, sőt rabbik részvétele is a felvonuláson. „Slomo Goren volt izraeli főrabbi a zsoltárok szavaival köszöntötte a konferenciánk résztvevőit” - emlékszik vissza Malcolm Hedding tiszteletes, az ICEJ igazgatója azokra az időkre, amikor még felhőtlen volt az együttműködés a keresztény szervezetek és az izraeli vallási hatóságok között. Ebben az időszakban magyar vonatkozású rendezvények is voltak Jeruzsálemben. 1996-ban a város fennállásának 3000. évfordulójára a Hit Gyülekezete által megrendezett nemzetközi keresztény konferenciát a jelenlegi kormányfő, Ehud Olmert nyitotta meg, mint főpolgármester.
Ez ma már a múlté: szeptember végén a Jerusalem Post című izraeli angol nyelvű napilap közzétette az országos főrabbinátus egyik szervezetének, a „Szent Földön Végzett Missziós Tevékenység Terjesztését Megelőző Bizottságnak” a határozatát. A bizottság döntése - amelyet mindkét Izraelben működő főrabbi támogatott - kimondja, hogy a Halakha, vagyis a zsidó vallási törvény alapján tilos minden zsidónak - vallásosnak és világinak egyaránt - részt vennie „a Nemzetközi Kongresszusi Központban tartott rendezvényeken csakúgy, mint a Jeruzsálem utcáin történő éves felvonuláson”.
„A rendelkezésünkre álló információk szerint a Nemzetközi Kongreszszusi Központban megjelenő csoportok némelyike egyéb tevékenységei mellett aktívan arra törekszik, hogy zsidó embereket térítsen el a hitüktől” - állítja a bizottság, amely nem állami hatóság, így jogi úton nem szerezhet érvényt a tiltásnak. A határozat azonban morálisan megbélyegzi azokat a zsidókat, akik ennek ellenére részt vesznek a keresztény rendezvényeken. „Azoknak, akiknek fontos a lelkük üdvössége, távol kell tartaniuk magukat… Mindazok, akik hallgatnak ránk, biztonságban lesznek” - állítja a határozat.
„Minden zsidó maga dönti el, hogy elfogadja-e a főrabbik tiltását” - mondta a Heteknek David Parsons, a Keresztény Nagykövetség médiaigazgatója, aki inkorrekt eljárásnak tartja, hogy huszonnyolc éves működés után a megkérdezésük nélkül bélyegezték meg a tevékenységüket. Néhány hónapja a rabbinátus már a mostanihoz hasonló módon eltiltotta a zsidókat egy Jeruzsálemben megrendezett keresztény női konferenciától, szintén arra hivatkozva, hogy egyes szervezők aktív térítő tevékenységet kívántak folytatni.
„A Nemzetközi Keresztény Nagykövetségnek nincs missziós programja Izraelben és az ide látogató zarándokoknak is azt tanácsoljuk, hogy tartózkodjanak a térítő munkától ittlétük alatt. Az igazság az, hogy ezek a zarándokok pontosan Zakariás prófétának az Ószövetségben szereplő felszólítása alapján érkeznek Jeruzsálembe a Szukkót ünnepe alkalmával, és ezt tudják jól a rabbik is” - állítja Malcolm Hedding igazgató, aki szerint a Bibliával ellentétes az ünnepre érkező keresztényektől eltiltani az érdeklődőket. „Sajnálatos, de egyeseket Izraelben zavar az a fajta kereszténység, amely már nem megfélemlítő vagy ellenséges a zsidósággal való viszonyában.”
A Jerusalem Post kommentárja szintén politikai okokat gyanít a rabbinátus határozata mögött. A tiltás - véli a lap - „rámutat az egyre mélyülő megosztásra, amely az evangéliumi keresztény világgal baráti kapcsolatokat ápoló izraeli főáramlatot képviselő közvélemény, illetve az ultraortodoxok vezette főrabbinátus között tátong”.
Vannak politikusok, akik nem értenek egyet a határozattal. „Rendkívül aggasztó, hogy egyes rabbik - az ügy alapos vizsgálatának hiánya miatt - téves következtetésekre jutnak, és emiatt veszélyes félreértésekre adnak okot Izrael és más országok kapcsolatát illetően” - nyilatkozta az eset kapcsán Benny Elon knesszet-képviselő, volt turisztikai miniszter. A Nemzeti Vallásos Párt képviselője maga is rabbi, és egyben az evangéliumi keresztények és Izrael kapcsolatát segítő parlamenti bizottság vezetője. Elon felkérte a rabbinátust, hogy gondolja át a kérdést, és korrigálja „a rosszul megfogalmazott határozatot”. Az egyeztetések lapzártánkig nem hoztak eredményt.