Vissza a tartalomjegyzékhez


Az elefánt és az egér
Magyarország függőség elleni küzdelmei összehasonlítva az Egyesült Államok nagy csatáival

Alkohol

Az Egyesült Államokban 18,7 millió ember, vagyis a lakosság 7,7 százaléka alkoholfüggő. Az anonim alkoholista mozgalomnak 2 millió tagja van. Magyarországon 1 millióra becsülik az alkoholisták számát, évente 250 milliárd forintot költenek honfitársaink alkoholra.

Kábítószer

Amerikában 3,6 millió ember drogfüggő, 700 ezer ember kezelteti magát.
Magyarországon a felmérések szerint a budapesti középiskolás diákok 48 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott szert. Pesszimista kutatók félmillióra teszik
a könnyűdrogfogyasztók számát.

Cigaretta

71,5 millióan fogyasztanak dohánytermékeket a tengerentúlon.
Magyarországon 4 millió nikotinfüggő él. A dohányzás évi 28 ezer ember haláláért felelős.

Szerencse-játék

Az Egyesült Államokban 2 millió ember olyan mértékben függ a szerencsejátéktól, hogy orvosi kezelésre szorul. 4 és 8 millió közé tehető a problémás szerencsejátékosok száma.
Magyarországról nem tudtunk érdemi adatot gyűjteni.

Internet

Sem az Egyesült Államokban, sem Magyarországon nincs szakmai konszenzus arról, hogy mit tekinthetünk internet-függőségnek, miközben a hétköznapi nyelvben már mindenki használja ezt a fogalmat.

Szex

Az usa-ban 16 millióan szenvednek különféle szexfüggőségektől. Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint csak a szexiparból évente 180 milliárd forint folyik a feketegazdaságba, és egyes becslések szerint mintegy 20 ezer prostituált dolgozik.

A kényszerű evés mellett probléma az anorexia, a kényszeres nem evés is, de számon tartanak kapcsolati, televízió-, munka-, vallás-, és érzelemkényszereseket, miként kényszeres vásárlókat is. Magyarországon az alapproblémákon - alkohol, drog és dohányzás - túl a többi függőség kezelése még gyermekcipőben jár. Az anonim alkoholistákról és az ehhez hasonló mozgalmakról a honlapon olvashatnak.