Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Halálos kockázat
Ahmadinezsád: A nagyhatalmak forduljanak el a Sátántól

Az idei ENSZ-közgyűlés előadói között is az iráni elnök kapta a legnagyobb figyelmet. A nemzetközi sajtó a nagy érdeklődéssel várt új francia államfő, Nicolas Sarkozy beszédéből szintén az Iránnal kapcsolatos mondatokat emelte ki.

Ahmadinezsád elnök az ENSZ közgyűlése előtt bejelentette: az Iránnal kapcsolatos nukleáris kérdés lezárult, mivel az most már teljes mértékben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) hatáskörébe tartozik, és nem tekinthető többé politikai kérdésnek, hanem pusztán jogi ügyről van szó.
Az Egyesült Államok elleni burkolt célzásokkal teletűzdelt beszédében Ahmadinezsád a jelenlévő képviselők előtt kijelentette: „Irán úgy döntött, hogy a kérdést a megfelelő, jogi úton viszi tovább, az IAEA-n keresztül, és figyelmen kívül hagy minden olyan törvénytelen és politikai büntetést, amelyet arrogáns hatalmak szabtak ki rá.” Az augusztusban létrejött egyezség alapján az iráni kormány elfogadott egy ütemtervet a még megválaszolatlan kérdéseknek az IAEA-n keresztüli megoldására.