Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Nem vagyok bábu
- vallja Tarlós István politikai kampányfőnök

Tarlós István vezeti a Fidesz népszavazási kampányát. A Fidesz fővárosi frakciójának vezetője hat feltétellel vállalta el a kampány politikai irányítását, így többek között szabad kezet kapott a népszavazás kommunikációjában is. A referendum a Szociális népszavazás 2008 nevet viseli, és az aktivisták az Alkotmánybíróság döntése után azonnal megkezdik az aláírások gyűjtését.

Miért fogadta el a Fidesz elnökségének felkérését a népszavazási kampány politikai vezetésére?
- Mert több szempontból is egyezik az elveimmel. Azonkívül az SZDSZ engem sértegető nyilatkozata is segített nekem a döntésben. Ha ugyanis a liberálisokat ennyire idegesíti és bosszantja az ügy, akkor ebben lehet valami.
Segítene értelmezni nekem, mit jelent az, hogy politikai kampányfőnök?
- Eddig még csak polgármester és főpolgármester-jelölt voltam, így inkább csak feltételezéseim vannak, hogy a politikai vezető, politikai kampányfőnök fogalma pontosan mit takar. De az az érzésem, hogy a népszavazás politikai tartalmának világossá tételéért és győzelemre viteléért felelős személy.
Akkor a kampány tevőleges szervezése nem az ön vállát fogja nyomni?
- Az biztos, hogy nem plakátragasztó és aláírásgyűjtő leszek.
Hogyan tervezi győzelemre vinni a Fidesz által fontosnak tartott népszavazási kérdést? Ráadásul azt sem tudjuk, hogy hány kérdésről lesz még szavazás, hiszen Kálmán László állampolgárnak a Fideszével ellentétes értelmű kérdései is felkerülhetnek a szavazólapra.
- Az én feladatom kevésbé bonyolult, mint azoké, akik ellenzik a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlését. Ha valaki ugyanis gúnyt űz a népszavazásból, elszabotálására biztat, netán ezekben a kérdésekben szembe megy a legegyszerűbb igazságokkal, az nagyon nehéz helyzetbe hozza magát. Ha pedig a kormányzó koalíció teszi ezt, akkor feltételezhető, hogy saját szavazóbázisának derékhadát veszíti el. Csak remélni tudom, hogy a köztársasági elnök úr nem tűz ki egyidejűleg egymással eleve ellentétes tartalmú népszavazási kérdéseket, a magam részéről ugyanis ezt szintén a népszavazás intézménye megcsúfolásának tartanám.
Mit tehetnek akkor Gyurcsányék, hiszen - valljuk be őszintén - az ő bőrükre megy a vásár?
- Tartsák be az ígéreteiket, és tartsák tiszteletben a tényeket. Szakadozik, kezd megsemmisülni a vitathatatlanul a Kádár-rendszerből megörökölt szociális háló. Magyarországon az elit és a tömegek vásárlóereje közti különbség már égbekiáltóan bántó; az idős nyugdíjasok évtizedeken keresztül abban a tudatban fizették a tébét, hogy öregkorukra biztonságban lesznek, és most mégegyszer kifizettetik velük az alapvető szolgáltatásokat; a vizitdíj esetében pedig erősen félő, hogy belátható időn belül súlyosan emelkedni fog az összege. Utánanéztem: a jelenlegi háromszáz forintból most csak százharminc jut az orvosnak.
Nagyon élénken emlékszem arra - pedig nem vagyok Fidesz-tag -, hogy mikor Orbán Viktor a miniszterelnök-jelölti vitában előre vetítette a vizitdíj lehetőségét, akkor a jelenlegi miniszterelnök felháborodottan bocsánatkérésre és állítása visszavonására szólította fel riválisát, mondván: ne vezesse félre a népet. Na most, vagy ennyire felkészületlen volt egy éve a miniszterelnök úr, és ennyire nem volt tisztában az egészségügy helyzetével, vagy mindazt előre látta, aminek a levét most isszuk. Mindkét megoldás végiggondolása súlyos következtetésekre vezet.
Mivel támasztaná alá azt az állítását, hogy jelenleg csak a jobboldalon van szociális érzékenység?
- Kicsit megfordult a világ. A magát makacsul baloldalinak tituláló kormány sikertelen azon fontos baloldali értékek képviseletében, melyeknek hordozójául szeretné magát feltüntetni. Nem vagyok vállalkozóellenes, nem vagyok bankellenes, nem vagyok megrögzött multiellenes, de ez a kormány látványosan nem a széles plebejus tömegek érdekeit igyekszik képviselni és érvényre juttatni.
Ettől azonban még nem világos egy átlagpolgár számára, hogy bajaira miért a Fidesznél vagy a jobboldalon talál gyógyszert. Van konkrét válaszuk, politikai szaknyelven szólva programjuk, a szociális problémákra?
A kormánypártok, illetve a baloldali média rendre ezt a programot kéri számon önöktől.
- Európában vagy a civilizált országokban teljesen szokatlan, hogy a kormányzó hatalmat nem számoltatják el a munkájáról, ezeket a triviális kérdéseket nem irányozzák nekik, viszont az ellenzéknek meg kell mondania, mit tenne a helyükben. Annyit mondhatok, hogy a polgári szövetségnek most készül egy törvénytervezete arról, hogy az állam hogyan tudja kiváltani az egészségügyben dolgozók számára a vizitdíjat, annak megszüntetése pillanatában.
Igaz, hogy ez csak egy mementó, de én a „Fidesz kontra MSZP” értelmezési szemszögből nem tehetek markáns nyilatkozatot, mert nem vagyok a Fidesz tagja. Az általam alapított Polgári Szociális Bázis sem a párt szervezete, és az alapító tagok közül számosan nem tagjai a Fidesznek, például a Professzorok Batthyányi Körének elnöke sem. Ami a másik szerepemet illeti - ha már programokról beszélünk -, egészen biztos, hogy október során bemutatom a nyilvánosságnak a nevemhez kötődő, bár csapatmunka termékeként született Budapest Tervet. Így Budapesten soha többet nem lehet arról beszélni - amiről tizenhat évig lehetett -, hogy a polgári szövetségnek vagy a jobboldalnak csak kritikái vannak, de nem tud semmit az asztalra tenni.
Ha sikeres lesz a népszavazási kampány, és a nép nagy része egyetért a Fidesz törekvéseivel, akkor reálisnak tartja Orbán Viktor kormánybuktatási szándékát?
- Az biztos, hogy elég érdekes helyzet áll majd elő. Ugyanis a formálisan legitim kormány nem teheti meg, hogy ha ilyen alapvető fontosságú kérdésekben egy népszavazás egyértelműen az ő álláspontja ellen szavaz, akkor csupán megvonja a vállát. Ha így jár el, akkor 2010-re teljesen esélytelenné válik.
Ez biztosra vehető, ugyanakkor ön a Fidesz elnökségének kérésére vállalta el a kampányban a politikai vezető szerepét, ezért cseppet sem közömbös, hogy tud-e személyesen is azonosulni Orbán Viktor végső céljával, melynek egyik előfeltétele a Fidesz szerint a sikeres népszavazás?
- Nézze, az SZDSZ negatív jelzőként aggatta rám nyilatkozatában, hogy lojális vagyok Orbán Viktorhoz, de ez csak bizonyos mértékig igaz. Én elég szuverén személyiségként váltam ismertté már óbudai polgármesterségem idején is, sosem voltam bábu, ezért azt tudom mondani, hogy Orbán Viktornak erkölcsi értelemben feltétlen igaza van. De hogy automatikusan vagy gyakorlatilag is megtörténik-e az, amit a sikeres kampány után remél, azt nem tudom.
A Fidesznek több kezdeményezésére - tagozatok, polgári körök, önkormányzati tanácsok - bizonyosodott már be, hogy életképtelen, ezek közül számos nyomtalanul tűnt el nem sokkal elindítása után. Mit gondol, a Polgári Szociális Bázisnak mennyi ideje van?
- A szociális bázist nem a Fidesz kezdeményezte, hanem én. Az elnök úrnak lehetett ugyan tudomása arról, hogy esetleg ez a bázis megszerveződik, lehettek párhuzamos gondolataink, de az alapötlet az én fejemből pattant ki. Hamis az az interpretáció, hogy Orbán Viktor megint kitalált valamit, és most egy külsőssel eljátssza a kabinetalakítást.
A szociális bázisnak két vonulata van, és ebből az egyik kétségkívül
a népszavazás, de a másik legalább ilyen fontos, és ez a szociális háló megújításának gondolata. Ha ez egyeseknek túl populista, akkor keressük meg ennek pozitív tartalmát: a népközeliséget. Reményeim szerint a népszavazás idejét meghaladóan tudunk majd felvilágosító tevékenységet folytatni, nemzetközi kapcsolatokat építeni, konferenciákat szervezni. Nem tervezek akciókat, nem akarok senkit semmilyen pártba beléptetni, hogy aztán tömegesen kiléphessenek.
Szokták mondani, hogy egy kampányhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz!
- Tőlem hiába kérdezi, hogy mennyibe kerül a népszavazás, honnan lesz pénz a kampányra, mert csak azzal a feltétellel vállaltam el a dolgok politikai irányítását, hogy nem kell foglalkoznom pénzügyekkel. Nem gyűjtök e célra, nem rendelkezem forrásokkal sem, remélem, hogy a Fidesz és a vele szövetséges pártok rendelkeznek. Benne van a nevemben, hogy politikai vezető, a feladatom a tartalmi politikai munka.