Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Kínában a Coca-Cola
Kína lesz a jövőben a Coca-Cola legnagyobb piaca - jelentette ki a cég elnöke, E. Neville Isdell. Kína már most is a negyedik helyen áll, de ha az ország gazdaságának robbanásszerű növekedését nézzük, hamarosan feljebb lép. A cég egyébként az elmúlt hónapokban két új gyárat is épített, így most már 37-re nőtt a számuk. Neville szerint a jövő évi olimpia hatalmas lehetőség lesz az országnak és a Coca-Colának is.

Az APEH markában
Alkotmánysértő, hogy a diákhitel visszafizetését elmulasztókkal szemben az adóhatóság járhat el - állítják alkotmányjogászok. Érvelésük szerint egyetlen bank sem hajthatja be közadó módjára a tartozásokat, márpedig az állami tulajdonban lévő Diákhitel Központ Zrt. is pénzintézet, hiszen pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, és azokért kamatot számol fel, így a szabály rá is vonatkozik.
A Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója szerint viszont az állam a központon keresztül közfeladatot lát el, és így a Diákhitel Központ nem bank, azaz behajtathatja az APEH-hal a tartozásokat. A diákhitelt 2001-es megjelenése óta 234 ezer diák vette fel. Eddig 2500-3000 szerződést bontottak fel, és adtak át az adóhatóságnak.

Dugódíj bevezetése
A jövő évtized elejétől Budapest bizonyos részeire már csak különleges úthasználati díj, azaz dugódíj megfizetésével lehet majd behajtani - mondta Demszky Gábor főpolgármester. Ezt az adót azok fizetik majd, „akik egy bizonyos térségbe, mondjuk Budapest közigazgatási határain belülre belépnek gépkocsival”. Az agglomerációban lakók természetesen nem fogják „megtapsolni” ezt az ötletet, hiszen pénzbe kerül, és életmódváltásra is kényszeríti őket. Demszky hangsúlyozta: nem lát más megoldást az egyre növekvő autóforgalom által okozott környezeti károk enyhítésére. A város szerkezete ugyanis nem az autókra, és főleg nem az ilyen nagymértékű gépjárműforgalomra épült.

Patikacsőd
Az idei évben a Magyar Gyógyszerészi Kamara prognózisa szerint a gyógyszertárak forgalma mintegy 14 százalékkal csökken, a lakossági terhek nőnek, s körülbelül 21 milliárd forinttal növekednek az emberek kifizetései idén, mint egy évvel korábban. A támogatott gyógyszerforgalom mintegy 7 százalékkal, a gyógyszertámogatásra kifizetett összeg mintegy 17 százalékkal volt kisebb 2007 első félévében, mint tavaly. A forgalomcsökkenés népegészségügyi következményei beláthatatlanok, a gyógyszertárak területén is megfigyelhető az a technika, amely gazdasági ellehetetlenítés útján új piaci szereplők megjelenéséhez tisztítja meg a terepet.