Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Megbuktatnák Gyurcsányt

Gyurcsány Ferenc után Orbán Viktor is offenzívába kezdett.
A taktikája egyértelmű: szociális kérdéseket tűz a zászlajára, hogy az MSZP szavazói közül is tömegével vándoroljanak át a Fidesz oldalára. Az elkövetkező hónapok első számú Fidesz-programja a népszavazás sikeres lemenedzselése lesz, mely által - mint Orbán szavaiból kiderült - megbuktatható Európa „leggyengébb kormánya”.

A Hajógyári-szigeten, a hétvégeken szórakozóhelyként működő Stúdió csarnokban tartotta a Fidesz a gyűlését, amelyet az őszödi beszéd (amit polgári olvasatban „hazugságbeszédnek” minősítenek) egyéves évfordulója kapcsán rendeztek meg. Orbán Viktor pártelnök mintegy félórás beszédében elsősorban az országot súlytó szociális válságról szólt. Mint mondta: „Ma már egész Magyarország érzi, hogy a régi politika többet ártott, mint amit az emberek tavaly ilyenkor gyanítottak. A régi széljárás súlyosabb kárt okozott, elemibb rombolást végzett, mint sokan akkor elképzelték. Magyarország ma szociális válságban vergődik.”
A politikus szerint „a kormány szociálisan érzéketlen, és azokat a szociális értékeket, vívmányokat, amelyeket a magyar emberek hosszú évtizedeken át felépítettek, és a rendszerváltás viharai közepette is átmentettek, most készek esztelen módon lerombolni”.
Orbán a kormánybuktatás eszközének a népszavazást tartotta, amely szerinte „demokratikus, erőszakmentes és összefogást teremtő eszköz”. A Fidesz ennek érdekében még az ősszel össze kíván gyűjteni egymillió aláírást, hogy Sólyom László még az idén dönthessen a népszavazás (a párton belüli tavaszra várt) időpontjáról.
Fideszes forrásaink szerint ez az offenzíva a pártot is nagy erőpróba elé állítja, mert a szervezet belül szétesett és teljesen koordinálatlan állapotban van. A helyzetet jól írta le, hogy - az Index portálnak kiszivárogtatott információk szerint - gyakorlatilag nem működnek a tagozatok, a közelmúltban létrehozott és Deutsch-Für Tamás által bejelentett igazgatóságokról, azok működéséről még a Fidesz középvezetői sem tudnak részleteket. A polgári körök mellett a legutóbbi pártkongresszuson életre hívott önkormányzati fórum is tetszhalott állapotban van. Emellett azok a képviselők, akiknek nincs önkormányzati tisztségük, frusztráltak, tétlennek érzik magukat.
Több fideszes képviselővel beszélgetve az is kiderült, hogy nem biztosak abban, hogy a kormány „simán megbuktatható”. Általában az a vélekedés, hogy a (szerintük vélhetően) sikeres népszavazást követően „kell valaminek történnie”. Miként a 2005-ös európai parlamenti választásokról is azt állította az MSZP, hogy nincs belpolitikai tétje, majd a kudarcot követően „megpuccsolták Medgyessyt”, úgy lesz következménye a Fidesz sikerének - hangzik a párton belül immár közhelyszerű vélekedés.
Bár a párton belül nem ismertek még a népszavazási kampány szlogenjei és fő üzenetei, a legtöbben úgy vélték: ha a Gárda-ügyek és más ideológiai kérdések helyett „materiális” szociális kérdésekről és az áremelkedésekről tud beszélni a Fidesz, akkor nyert helyzetben van.