Vissza a tartalomjegyzékhez


Városmisszió 2007

A Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek által bemutatott szentmisével vette kezdetét a Városmisszió Budapest 2007 rendezvénysorozat vasárnap. A ceremóniára elhozták Lisieux-i Kis Szent Teréz - a világmissziók védőszentjének - ereklyéjét is. Eddig négy fővárosban (Bécs, Párizs, Lisszabon, Brüsszel) került sor a mostani budapestihez hasonló rendezvényre, mióta az európai püspökök 2003-ban elindították a városmissziós mozgalmat.

Az idei héten, szeptember 16-22. között összesen mintegy 1500 programmal várják az érdeklődőket. A rendezvénysorozatra egy éve készülnek országszerte a katolikus plébániák, melyekben több tízezer hívőt képeztek ki az utcai evangelizáció és a személyes bizonyságtétel elsősorban neoprotestáns gyülekezetek által korábban meghonosított technikáira. A résztvevőket a Pesti Est hetvenezer példányos különszáma, számtalan óriásplakát, rádió- és tévéműsorok, katolikus internetes portálok invitálják az egész héten zajló eseményekre, melyeket a katolikus rádiók folyamatosan közvetítenek, az Új Ember című katolikus hetilap pedig naponta különszámot jelentet meg a témában. A szervezők saját forrásaik mellett olyan szponzorokat tudhatnak a hatalmas költségvetésű rendezvénysorozat mögött, mint az ORTT, az OTP, a Pick Szeged Zrt., a Port.hu, a Skoda, a Quaestor pénzügyi tanácsadó cég és a Westend.
A sorozat részeként nemzetközi kongresszusra kerül sor 1000-1200 külföldi résztvevővel. Délelőttönként misszióval kapcsolatos előadások, tanúságtételek és ünnepi szentmisék, délután szemináriumok, szellemi műhelyek, kerekasztal-beszélgetések következnek. Ehhez kapcsolódnak a plébániák missziós programjai egyházi és világi intézményekben és az evangelizációs programok a város forgalmas pontjain Felállított színpadokon, valamint bevásárlóközpontokban, pályaudvarokon. Mindezt száznál is több zenés, kulturális program egészíti ki. Ilyen a Bakáts téri Kontakt fesztivál, ahol teret kapnak a pünkösdi és karizmatikus kisegyházak rock-, jazz-, soul-, funky- és reggae-zenekarai, de velük lép színpadra egy rappelő ferences szerzetes is Amerikából. A West End tetőteraszán négynapos gospelfesztivál zajlik miután Erdő Péter bíboros Mit keres az egyház a plázában címmel vall színt a modernitás kihívásairól.
A városmisszió hetében kerül megrendezésre a Szakrális Művészetek Hete programsorozat, amelyben Budapest 15 legnagyobb múzeuma saját gyűjteményéből állít öszsze szakrális témájú időszaki ingyenes kiállítást. A missziós hét kiemelt eseménye egy Gellért-hegyi szentmise, melyre 15 ezer, mécsekkel felszerelkezett hívőt várnak, a záróakkord pedig egy kerekasztal-beszélgetés lesz, ahol a városmissziós sorozat öt városának főpásztorai válaszolnak Betlen János kérdéseire.