Vissza a tartalomjegyzékhez


Mit kerestek a Várban a papok?

Kedves Szerkesztőség!

Ez a kis jelenet a fülem hallatára zajlott le a Kálvin téri aluljáróban. Gondoltam, leírom Önöknek. Időpont: 2007. 09. 13. 16 óra 25 perc
A Városmisszió 2007 aktivistái szorgalmasan dolgoztak a kora délutáni, forgalmas időpontban. Egy szüntelenül mosolygó, ezüstősz hajú, középkorú hölgy három fiatal egyetemista fiút invitált az egyik programra. A legcsíkosabb és legalacsonyabb visszamosolygott, majd szelíden közölte: - Köszönjük, de mi zsidók vagyunk.
Az őszezüst hajú hölgy nem szűnt meg mosolyogni. Még vidámabban invitált:
- Nem baj, ez javítható!
Majd értetlenül nézett a köszönés nélkül távozó ifjak után. Merengő szemén csak lekonyuló mosolya lett közhelyesebb: „Ezek a mai fiatalok...”

Üdvözlettel: Vágó Regina

***

Tisztelt Hetek!

Munkámból kifolyólag rendszeresen járom a várost, és a mellékelt fotót készítettem egy pár napja a Szent Lajos téren.

Borbély József

Tisztelt Szerkesztőség!

Az egyházak állásfoglalását a napi sajtóból ismerem, de a Magyarországi Evangélikus Egyház vezető püspökének és világi felügyelőjének (Ittzés János, illetve Pröhle Gergely) álláspontját külön is - mint evangélikus - az Evangélikus Élet című egyházi hetilapból ismerem. Ezek nem azonosak az azóta már az egyházat nem felügyelő Frenkl Róbert elítélő nyilatkozatával!
Ilyen alapon akár például Horn Gyula is nyilatkozhatna a jelenlegi kormány nevében...
Javaslom a cikk szerzőjének, hogy tanulmányozza az interneten is közzétett ügynöklistákat, illetve a tavaly ősszel az ÉS-ben megjelent többrészes cikksorozatot (Majsai Tamás: Öt évtizeden át ügynökök irányították az Evangélikus Egyházat), hogy mérlegelje, mennyire hiteles személy a jelenleg megszólaltatott Frenkl.
Vagy kérdezze meg például Roszik Gábor lelkész urat, aki egy korábbi HVG-ben nyilatkozott Frenkl úr nem éppen evangélikushoz méltó múltbeli aktivitásairól. Nem tudok arról, hogy a megvádoltak bármelyike is beperelte volna az ügynökmúltjukat felfedő cikkírók bármelyikét...
Vajon miért nem pereltek?

Protestáns üdvözlettel:
Németh Miklós
Sopronból

***

Kedves Hetek!

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium honlapján találtam az alábbiakat. Talán érdekes lehet a most zajló Városmisszió fényében.
Városmissziós programok a SZIG-ben:
Szept. 21., péntek - fáklyás fölvonulás és zárószentmise a Gellért-hegyen. (A missziós hét egyik kiemelkedő eseménye lesz ez az esti hálaadó szentmise. Budapest lakosai négy helyről fáklyás fölvonulással jutnak a helyszínre.)

Iskolai feladat: Erdő Péter bíboros kérésére iskolánkból 100 fiú biztosítja a Szent Imre-templomból induló menetet. Az összes 10-11-12. osztályos fiút kérjük, hogy jöjjön segíteni!

Kérjük, hogy a programot tekintsék kötelezőnek (aki mégsem tud eljönni, írásban adjon le kikérőt az osztályfőnöknek). Később pontos információt juttatunk el az osztályfőnökökhöz. 

 A fenti osztályok lányait és a többi tanulót, a családokat is várjuk, hogy közösen, iskolai szinten vegyenek részt a programon. 
A szentmise 20:30-kor kezdődik Erdő Péter bíboros vezetésével.