Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
Forrponton
A szír atomcélpontok bombázása Iránnak is üzenet

Hetek óta folynak a viták és találgatások a Szíria elleni izraeli légitámadásról. Több amerikai napilap azt közölte, hogy F-16-os vadászbombázók támadást hajtottak végre egy szíriai létesítmény ellen, melyben észak-koreai segítséggel nukleáris tevékenységet folytattak. Szíria washingtoni nagykövete tagadta az atomprogrammal kapcsolatos értesüléseket, ugyanakkor kijelentette: „Izrael meg fog fizetni a hadműveletéért.” Időközben iráni hírforrások közölték, hogy hatszáz rakétát állítottak fel izraeli célpontok ellen, melyekkel támadni fognak, amennyiben katonai csapás éri Iránt vagy Szíriát.

A Washington Post az elmúlt héten egy közel-keleti szakértőre hivatkozva közölte, hogy az izraeli vadászgépek berepülése a szíriai légtérbe egy légitámadás részét jelentette. A lépés kiváltó oka egy feltehetően nukleáris anyagokat tartalmazó észak-koreai szállítmány volt, mely cementként érkezett szeptember 3-án Tartusz kikötőjébe. Az izraeliek bizonyítékokkal rendelkeztek arról, hogy a rakomány valójában nukleáris felszereléseket tartalmazott.
A Washington Post szerint az elmúlt hat hónapban készült műholdfelvételek alapján Izrael előtt nyilvánvalóvá vált, hogy Szíria egyik atomlétesítményében lázas munka zajlik, méghozzá észak-koreai segédlettel. Az ezzel kapcsolatos értesüléseket egy vezető amerikai tisztviselő is megerősítette, aki szerint biztosan tudják, hogy észak-koreaiak tartózkodnak Szíriában, és hogy Észak-Korea valószínűleg információkkal, technológiával és urándúsító berendezésekkel látta el Szíriát. Emellett minden jel arra mutat, hogy Damaszkusz kapcsolatban állhat más „titkos beszállítókkal”, például Abdul Qadeer Khan pakisztáni atomtudós hálózatával is. Khan csoportja biztosította többek között Irán, Líbia és Észak-Korea számára az atomprogramjukhoz szükséges technológiát.
A tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozásáért küzdő amerikai szervezet, a Nuclear Threat Initiative szerint Szíria az 1980-as évek végén kezdte az ország területén található uránium tesztelését, mely során folyamatosan próbált óriási foszfáttartalékából urániumot előállítani. Ezt követően az Atomenergia Bizottság segítségével kísérelt meg erőművet létesíteni az ország középső részén található Homs nevű városban, ami egy ipari méretű erőmű alapját kívánta szolgálni, melyet később atomreaktorként is használhatnak.