Vissza a tartalomjegyzékhez

Fabini Piroska, Makki Marie-Rose
Célkeresztben az otthon szülés
2008 januárjától legálissá válhat

Az Egészségügyi Minisztérium a közelmúltban megbízta a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot, hogy dolgozza ki az otthon szülés szakmai feltételeit. Magyarországon eddig illegális tevékenységként, úgynevezett „szüléskísérő” szakemberek segítségével zajlott annak az évi 250-300 kismamának a szülése, akik saját felelősségükre az otthon szülés mellett döntöttek. A mostani szabályok kidolgozása nem jelenti azt, hogy az állam tömegeket szándékozna az otthon szülés felé terelni, inkább csak azoknak nyújt egy biztonságosabb keretet, akik ragaszkodnak az alternatív megoldáshoz.

A Magyar Orvosi Kamara jelenlegi állásfoglalása szerint a tervezett otthoni szüléshez szülésznő vagy szülész szakorvos nem mehet házhoz, ez a praxisába kerülhet, míg számos nyugat-európai országban ugyanez legális tevékenységnek számít. Hazánkban évi 250-300 esetre becsülhető a tervezett otthon szülések száma. Az eddigi, joghézag szülte gyakorlat szerint az a kismama, aki ragaszkodik ebbéli döntéséhez, előbb-utóbb találkozik olyan szülészorvossal vagy bábával, aki rendkívül alapos felkészítés után - az előreláthatóan problémamentes esetekben - házhoz megy, és „segítő személyként” jelen van a szülésnél. A szakavatott közreműködők tevékenysége hivatalosan megfoghatatlan, a jogi felelősséget a szülők viselik. Döntésük hátterében többnyire kiábrándító kórházi tapasztalatok, illetve egy olyan felfogás áll, amely a szülés életre szólóan meghatározó eseményét nem tekinti kórházi ellátást igénylő betegségnek.
A rendezetlen helyzet miatt az Egészségügyi Minisztérium nemrég bízta meg a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot, hogy dolgozza ki az otthon szülés szakmai feltételeit. A kollégium sem az 1999-es, sem a 2002-ben kiadott állásfoglalásában nem támogatta az otthon szülést. Dr. Csákány György, a Dél-Pesti Kórház osztályvezető főorvosa, a szakmai kollégium témafelelőse lapunknak elmondta: enyhébb szakmai állásfoglalásra most sem lehet számítani, hiszen az otthon szülés a jelenlegi magyar viszonyok közt mindenképpen rizikósabb, mint egy kórházi szülés. Az új szabályozás - amelynek alapján a szaktárca már 2008. január 1-jétől biztosítani szeretné az intézményen kívüli szülés lehetőségét - nem engedné meg az otthon szülést semmilyen olyan esetben, amikor akár az anya, akár a baba részéről túl nagy a kockázat bármilyen betegség miatt, például alvadászavar, asztma, epilepszia, cukorbetegség és egyebek esetén. Kizáró ok lehet még, ha az anya nincs 18 éves, vagy elmúlt 35, az ikerterhesség, vagy ha a gyerek túl kicsi, vagy túl nagy.
Mint tudvalevő, múlt szombaton egy 35 éves hölgy otthoni szülése közben elakadt a kisbaba válla. Hiába jött pár percen belül a mentő, és vitte be őket a közeli kórházba, a kisbabát kihúzták ugyan az édesanyából, de már nem tudták újraéleszteni. A szülők és Geréb Ágnes egykor kórházban dolgozó szülész-nőgyógyász felelősségének kivizsgálására rendőrségi eljárás indult. A szülészszakmában rettegett komplikációról lévén szó, nehéz lesz felelősséggel megítélni, mi lett volna a baba sorsa egy kórházban. A főorvos a tragikus babahalállal kapcsolatban úgy véli, az otthon szülést eleve kizárta az anya kora (35 év) vagy a baba súlya (4,4 kg), mert ilyen tényezők mellett magasabb a szövődmények kockázata. A haláleset egyébként nem befolyásolja őket a szakmai ajánlás kidolgozásában.
„Mindent megtettünk, amit csak lehetett, amit szakmailag ilyenkor kell, közben pedig mentőt hívtunk nagyon hamar” - írja a szules.hu honlapon Geréb Ágnes. 17 éves saját klinikai gyakorlata alatt is előfordult hasonló helyzet, hogy komplikációmentes szülés és vajúdás után elakadt a válla a kisbabának. Ilyenkor „a szülészek heroikus küzdelme kellett a baba világra segítéséhez. Ezek közül a gyerekek közül többen maradandó oxigénhiányos károsodást szenvedtek, és olyan is volt, aki belehalt. Külföldön otthon szülés során is előfordult már ilyen. Itthon eddig nem”.
Ole Olsen, a koppenhágai egyetem kutatóorvosa 25 ezer szülés vizsgálata során - Dániában legális az otthon szülés - a következő megállapításra jutott: „Az összehasonlítás [kórházi versus otthon szülés] eredménye: a csecsemőhalálozási arány nem mutatott különbséget a kórházi és otthon szüléseket összevetve. Viszont szignifikáns különbségek voltak a két csoport között a következőkben: az otthon szülő anyáknál ritkábban volt szükség közbeavatkozásra, kevesebb baba született rossz állapotban. Kevesebbszer volt szükség gátmetszésre, ritkábban volt szükség a szülés megindítására vagy gyógyszeres közbeavatkozásra. Kevesebbszer kellett fogót, vákuumos szívást vagy császármetszést alkalmazni. A megfigyelt anyák egyike sem halt meg, egyik csoportból sem.” ()
Csákány György az otthon szülés jövőbeni folyamatát úgy látná elképzelhetőnek, hogy szakorvos segédletével zajlik, aki a szülés megindulását jelenti a legközelebbi kórházban. Az erre felhatalmazott orvosoknak rendelkezniük kell hatósági engedélyekkel (ÁNTSZ), felelősségbiztosítással és az átlagosnál jóval nagyobb szakmai tapasztalattal. A közelben várakozó mentő biztosítását - külföldi példa - magyar viszonyok között megvalósíthatatlannak tartja.
A szabályok kidolgozásával az állam azoknak nyújt valamiféle hátteret, akik eddig is mindenképp ezen a módon akarták megszülni gyermeküket. Magát az otthon szülés iránti lelkesedést Csákány egyébként misztifikáltnak tartja.
Horváthné Kondor Katalin, a Bábaszövetség alelnöke lapunknak kifejtette: az új szabályozás nagyon fontos lesz a tekintetben is, hogy meg fogja határozni a szülésznők kompetenciáját (működhetnek-e orvostól függetlenül), a kórházból való hazabocsátás lehetséges időpontját és még sok egyebet. Így a szülő nő nem csupán két véglet közül választhat majd: szakorvos által levezetett kórházi szülés vagy otthon szülés illegálisan részt vevő, egészségügyi végzettségű segítőkkel. Hiszen számtalan köztes megoldás is van: születhetnének kisbabák például otthonosan berendezett születésházban, akár pár percnyire egy műtőtől, vagy kórházban, de csak szülésznővel - ilyen már most is létezik. Van, aki csak a gyermekágyas osztálytól ódzkodik, a szülőszobától nem, nekik lehetne ambulánsan, a szülés után pár órával távozva is szülni. Ám a születés folyamatára való felkészülés, valamint az önismeretből fakadó felelősségteljes döntés mindig is az anyák feladata marad.