Vissza a tartalomjegyzékhez


A jegesmedvék kétharmada tűnhet el 50 éven belül

Az amerikai geológiai szolgálat (US Geological Survey) tanulmánya szerint a jegesmedvék - a legnagyobb szárazföldi ragadozók - nagyjából a század közepére el fogják veszíteni élőhelyük 42 százalékát, amely a nyári időszakban a vadászathoz és szaporodáshoz szükséges.

Amerikai és kanadai kutatók három jegesmedvecsoport életét tanulmányozták. Bebizonyosodott, hogy a fehér bundájú ragadozók elsődleges táplálékukat, a fókákat alapvetően a jégtáblákon vadásszák le. Amennyiben a sarkvidéki jégtakaró a jelenleg előrejelzett ütemben olvad, a nagy testű emlősök teljesen eltűnnek Alaszkából.
A megfogyatkozott populáció Kanada sarkvidéki szigetvilágába és a Grönlandtól északra fekvő szigetekre fog visszaszorulni. A kutatók azt remélik, hogy a jegesmedve az Egyesült Államokban felkerül a veszélyeztetett állatok listájára, erről várhatóan januárban születik döntés. Feltételezések szerint 20-25 ezer jegesmedve él az északi sarkvidéken; az állomány fennmaradását a felmelegedésen kívül a légszennyezés, a vadászat és a turizmus is veszélyezteti.