Vissza a tartalomjegyzékhez

Busa Viola
Nincs visszaút
Sikertelen puccskísérlet Pakisztánban

Hiába tért vissza Pakisztánba Nawaz Sharif száműzetésben élő egykori kormányfő, nagyszabású tervei már a repülőtéren meghiúsulni látszottak. Alighogy hazájába ért, a pakisztáni rendőrség máris letartóztatta, majd röviddel ezután feltették egy szaúdi gépre, amellyel néhány órával később Dzseddában landolt. Az októberi elnökválasztás előtt belpolitikai káosz fenyeget az egyetlen muzulmán atomhatalomnak számító Pakisztánban.

„Az a küldetésem, hogy helyreállítsam hazámban a demokráciát és a törvényes rendet. Ez egy nemes küldetés. Pakisztán népét vezetem majd a diktatúrával szemben” - jelölte meg küldetését Sharif még Londonban, mielőtt Pakisztán felé vette volna útját. Ambíciói azonban tiszavirág-életűnek bizonyultak, miután a reptéren fekete egyenruhások vették körül, és a VIP-váróban közölték vele, hogy eljárás indult ellene pénzmosás és korrupció vádjával. Sharif néhány órával később már Szaúd-Arábiában volt.
Sharif választott kormányát Pervez Musaraf döntötte meg 1999-ben egy vér nélküli puccs keretében. Akkor éppen Sharif volt az, aki Musaraf gépének pakisztáni landolását próbálta meghiúsítani, ám akkor végül megint csak Sharifot tartóztatták le, és korrupció, valamint gépelterítés vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Később elengedték, és Szaúd-Arábiába száműzték, állítólag azzal a megállapodással, hogy tíz évig nem tér vissza Pakisztánba. Sharif azt állítja, ő csak ötéves távollétbe egyezett bele annak idején.
Az akkori megállapodást a szaúdi hatóságok és a néhai libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri segített tető alá hozni. Bár a pakisztáni legfelsőbb bíróság a múlt hónapban úgy határozott, hogy Sharif családjával együtt visszatérhet hazájába, és a hatóságok ebben nem akadályozhatják meg, a pakisztáni kormány és a szaúdi hírszerzés vezetője, valamint Rafik Hariri fia, Saad is arra figyelmeztette Sharifot: tartsa be a korábbi megállapodást. Mindemellett egyes források szerint Sharif több ezer követőjét börtönözték be az elmúlt hetekben, a fogadására készülő támogatókat pedig a reptérnek még csak a közelébe sem engedték.
Musaraf elnök intézkedése ugyanakkor lehet, hogy visszájára sül el. Népszerűsége amúgy is számottevően csökkent az utóbbi időben, Sharif letartóztatása pedig csak tovább erősítheti az emberekben azt a képet, hogy egy önkényúr „ül a nyakukon”. Ez pedig a közelgő parlamenti és elnökválasztás előtt nem jó reklámot jelent számára. Musaraf hatalma akkor ingott meg igazán, amikor nemrégen megpróbálta elmozdítani pozíciójából a legfelsőbb bírót. Törekvései akkor tömeges demonstrációkat váltottak ki, és a helyzet azóta sem javult. Ennek ellenére szemmel láthatóan azt reméli, hogy október közepétől egy újabb ötéves elnöki terminust tölthet majd be, jóllehet maga az alkotmány sem támogatja ezt.
Sharif egyébként egy évvel ezelőtt megállapodást kötött egy másik korábbi miniszterelnökkel, Benazir Bhutto asszonnyal, aki azonban Musaraffal is megállapodásra törekszik. Bhutto, a Pakisztáni Néppárt vezetője Amerika támogatását is élvezi, mivel Washington úgy látja, Bhutto pártjának liberális filozófiája megerősítheti Musarafot, akinek reformjait a vallásos pártokkal való viaskodás erőteljesen megtépázta.