Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Kiugrik az SZDSZ a koalícióból?
Egyre mélyebbnek tűnik az MSZP és az SZDSZ közötti konfliktus az egészségügy finanszírozásának reformja ügyében. Az MSZP nagy régiók szerint hozná létre a biztosítókat, és nem kapkodná el a döntést, azaz akár a korábbi menetrendtől eltérve később hozná létre ezeket a szervezeteket, míg az SZDSZ legfeljebb megyei szinteket látna, és a versenyre és a mielőbbi döntésre tenné a hangsúlyt. Lapzártánk után, csütörtökön egyeztetnek a koalíciós pártok a több-biztosítós rendszerről, de a kormánypártok soraiban sokan borúlátóak az egyezség tekintetében. Az SZDSZ korábban a biztosítási rendszer reformjához kötötte a koalícióban való maradást.

Lengyel Zoltán újabb botránya
Rendőrök jelenlétében ordibált utódjával a meztelen képei miatt a Fideszből kilépett Lengyel Zoltán, Sáregres polgármestere. A képviselő emberei egykori bejelentett lakhelyén, a felesége révén kapott, körzeti orvosi szolgálati lakás udvarán vágták ki bosszúból a fákat és a tujákat, mivel a házat péntekre vissza kell szolgáltatniuk az önkormányzatnak.

Orbán a „hazugságbeszéd” kapcsán értékel
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke helyzetértékelést tart jövő kedden az őszödi beszéd (ellenzéki terminus szerint „hazugságbeszéd”) nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulója alkalmából.

Az MSZP és a Jobbik a Gárda-ügy győztese
A Magyar Gárda megalakulása és az azt követő viták is hozzájárulhattak, hogy az MSZP támogatottsága elmozdult a mélypontról (plusz négy százalék), a Jobbiké pedig érzékelhetővé vált - áll a HVG-nek készített Medián felmérésben. Így a Fidesz 54, az MSZP 35, az SZDSZ 3, az MDF 3, a Jobbik 2 százalékon áll a választani tudó biztos szavazók között.

Elítélték az első rendőrt a zavargások ügyében
Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az első, a tavaly őszi zavargások kapcsán elítélt rendőrt a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A rebiszes törzsőrmester október 23-án, a Fidesz-nagygyűlés utáni tömegoszlatáskor a Deák Ferenc tér felől a Károly körúton haladt az Astoria irányába, és eközben társával „intézkedés alá vont” egy férfit, majd testi kényszerrel a rendőrsorfal mögé hurcolták, ahol ismeretlen rendőrök úgy összerugdosták, hogy eltört a lába, majd hasra fektették, megbilin-cselték, és ez után a vádlott a sértett bal kezének harmadik ujját hátrafeszítette és eltörte. Az ügyész perbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a brutális rendőr cselekménye legalább annyira veszélyes a társadalomra, mint a zavargásokban részt vevő hivatalos személyek elleni erőszakot elkövető civileké. Eközben újabb 13 ember ellen emelt vádat az ügyészség az MTV tavaly őszi ostroma kapcsán.

Grippen-vizsgálódás
Egy hónappal, október 15-éig meghosszabbítják a kormány Grippen-bizottságának mandátumát, jelentette be Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. Mint ismeretes, a szerződést az Orbán-kormány kötötte, de később a Medgyessy-kormány alatt módosították. A Fidesz szerint csak a szocialistáknak lehet takargatnivalójuk az ügyben; az eredeti szerződés előnyös volt Magyarországnak.
A svéd államügyész kedden bejelentette: Magyarországra is kiterjesztik a Grippen-beszerzéssel kapcsolatos vizsgálatot.

Demcsák az ATV-n
Hétfő óta már két Híradót láthatnak a Magyar ATV nézői. A hír és közélet napi aktualitásai iránt érdeklődők 17.55-kor kapják az első információcsomagot. Ettől kezdve este 10 óráig nagyon precízen egymásra épülő műsorok váltakoznak, amelyekből politikai, illetve gazdasági hírekről lehet tájékozódni. A Fórum, majd a második Híradó, aztán az Egyenes beszéd, az esti főműsoridőbe, nyolc órára került át a Friderikusz Most. Ezt követi az Újságíróklub vagy a Civil a pályán. A hónap közepén indul szerda esténként Demcsák Zsuzsa (képünkön) közéleti műsora. Az ATV-ben 2008. januártól lesz reggeli műsor is 7-9-ig, ennek egyik arca szintén az egykori szóvivőjelölt lesz.