Vissza a tartalomjegyzékhez

Kerezsi Katalin, Veress Vanessa
Csapatépítés kezdőknek
Elrettentő gólyatáborok

Szeptember elejére lezajlottak a gólyatáborok, melyekre úgy invitálták a leendő hallgatókat, hogy kapcsolatépítés és tapasztalatszerzés szempontjából egész jövőjük függhet attól, hogy részt vesznek-e a nagy ismerkedésben. Az egy hét együttlét tulajdonképpen eligazítás és felkészítés az egyetemi életre - hangsúlyozták mindenhol a szervezők. Diákok egybecsengő tapasztalatai szerint a beavatásos gólyatáboroknak ma egyetlen célja van: a kollektív züllés „állat módra.”

Bátortalan vidéki kislány ismerősünk családja álmait megvalósítva bekerült a pesti jogi karra. Az egész família kellő megilletődöttséggel fogadta az értesítést: a nyár legvégén gólyatábort szerveznek a leendő elsősök részére. Megtiszteltetés, pakolás - ruhák, könyv: mint később kiderül, egyikre sincs szükség -, felutazás Pestre, a pályaudvarról irány a Balaton. Az ország egyik legnevesebb egyetemének több száz diákja ismerkedhetett a tó partján. Hamar egyértelművé vált, hogy nem közös kirándulások révén. Az, hogy a tábori szállásokon eleve vegyes, azaz fiú-lány összetételben szerveződik az eloszlás, szinte teljesen általánosnak mondható gólyatábori körökben. Nappalonként igazából az esti bulik kiheverése zajlott lájtos ifjúsági programokkal. Hát volt mit kipihenni. Az alaphangulatot a kollektív lerészegedés jelentette nap mint nap, ezt biztosítandó például vodkaivóverseny zajlott lavórból szívószállal, ezt a lányok csókolózóversenye követte, majd vetkőzőverseny, betetőzésül jött a távvizelőverseny. Obszcén, trágár beszéd jellemezte a tábort egész idő alatt, függetlenül attól, hogy épp ki nyilvánult meg: mezei táborlakó vagy mikrofonos programszervező - nyilván ez is a kiképzés része. Mindennapos volt a vetkőzés, jóslás vagy a szex és a meztelenkedés a nyílt utcán - de hát ez is megszokott a gólyatáborokban, nyugtatgatott mindenki.
Másik neves vidéki tudományegyetemünk gólyatáborában is hasonló események zajlottak: fiúk-lányok vagy olykor azonos neműek egymáson csüngve dölöngéltek az esti utcákon sörös és pezsgős üvegekkel a kezükben. Az öltözéket - ha volt, mert ugyanis előfordult, hogy valaki csak egy sörös céget reklámozó zászlót viselt - a ruha hiánya jellemezte. A beszédtéma az obszcén megjegyzésekben merült ki, melyben az esetleg még a részegségtől nem fetrengő fiatalokat ivászatra és emellett mindenkit szexre buzdítottak. Az ivás, a szex és az üvöltő zene mellett helyet kaptak a kisebb csoportban megtartott „vetélkedők” is, melyek Fogdossuk össze a bogarakat, és együnk meg belőle minél többet címen futottak. A felsőoktatási intézmények vezetői, munkatársai és tanárai a táborban folyó dolgokról nemcsak hogy tudnak, hanem sokszor ők maguk is a diákokkal szórakoznak. Sőt, az egyetem egyik munkatársa szerint, „aki eddig szűz volt, az ezután a tábor után biztos nem lesz az, és aki eddig még sosem volt részeg, az a gólyatábor alatt fetrengeni fog a részegségtől”. Egy rendszeres gólyatábor-szervező - szimpatikus külsejű, huszonnyolc év körüli fiatalember - a közállapotok felőli aggodalmunkra úgy reagált: „Mindenhol ilyen az erkölcsi helyzet, a táborok valóban erről szólnak. Mondjuk, ami engem illet, a barátnőmet én sem engedném el egyetlen gólyatáborba sem.”