Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Ciklámenvirágzás Sopronban

Sopron környékének kellemes klímája messze földön híres, jótékony hatást fejt ki az üdülni, regenerálódni vágyókra. A várostól délre eső dombvidék, a Lővérek a város legszebb, legelőkelőbb üdülőnegyede, melynek különlegességét a csendes erdők, fenyvesek, tölgyesek, gesztenyések adják. Természeti környezetével a Balfi-dombság, a Fertő tóval pedig egy páratlan, egymással teljes harmóniában lévő tájképet alkot.

Csodálatos természeti látnivalókat ígér a Soproni Tájvédelmi Körzet védett területe: a város fölé emelkedő Lővérek erdeiben jelzett tanösvényeken, turistautakon barangolhatunk. A tiszta alpesi levegő és a szinte folytonos madárcsicsergés kellemes kikapcsolódást ígér. Legmagasabb pontja a 398 méter magas Károly-magaslat, melynek 23 méteres kilátótornyáról akár a pozsonyi várig is elláthatunk. A gyümölcsök, gombák, virágok természet nyújtotta szépsége az erdő jellegzetes susogásával, neszeivel válik maradandó élménnyé.
A botanikus kert az Alpokalja főkörzetébe sorolt Soproni-hegység lábainál fekszik, ahol jelentős a szubatlanti hatás, ezért Magyarország más területeihez hasonlítva itt viszonylag enyhe a tél, a tenyészidőszak hűvös, és több a  csapadék. A meleg nyár miatt azonban most számos, egyébként tavasszal virágzó növény másodvirágzását is láthatjuk: többek között a rózsalonc és a teltvirágú boglárkacserje is újra színesbe öltöztette a kertet.
A füvészkert a maga mintegy tizennyolc hektáros területével - a Vácrátóti botanikus kert után - a második legnagyobb az országban. Hogy ilyen hosszan virágozzék a Nyugat-Magyarországi Egyetem Botanikus Kertjének erdeiciklámen-gyűjteménye, már évek óta nem tapasztalták. A jövő évben nyolcvanötödik születésnapját ünneplő kertben a termőhelyének megfelelő körülmények közepette található meg a mintegy hatezerféle faj. Az idén különösen a boroszlánok, az orchideafélék, a zuzmók, a mohák és gombák példányai kápráztatták el a látogatókat. A park rendkívül gazdag védett madarakban is.
Felejthetetlen élménnyel gazdagodunk, ha felkeressük a Fertő-Hanság Nemzeti Park részeként óvott Fertő-tájat, valamint az itt található Fertő tavat, Európa legnagyobb sós vizű tavát. A Fertő-vidék nem téveszthető össze egy hazai tájegységgel sem: sűrű nádasok, mocsarak, 200 km hosszú csatornahálózat, számos belső tó és tisztás tartozik a területhez.
Az egyedülálló növény- és madárvilágáról nevezetes vidék sok kellemes meglepetést és gyönyörű látnivalókat tartogat a természetjárók számára. Gondosan kiépített turistautak, madármegfigyelő lesek és kilátóhelyek segítik a természet és az itteni élővilág alapos megismerését: több mint negyven forrás, húsz patak, hét tó, öt kilátó és ezernyi meglepetés vár.