Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Egy százalék - tíz év

A tíz éve működő „egyszázalékos” rendszer keretében a személyi jövedelemadóból idén a jogosultak 14,4 milliárd forintot ajánlottak fel, melyből 4,1 milliárdot kaptak az egyházak. A korábbi évek tendenciáját folytatva idén is csak a felajánlásra jogosultak 22 százaléka érezte fontosnak, hogy valamely hazai felekezetnek juttasson adójából. (A 2001-es népszámláláskor 7,3 millió ember állította magáról, hogy valamelyik tradicionális keresztény felekezet tagja.) Az APEH tájékoztatása szerint a katolikus, a református és az evangélikus egyház részére összesen 620 ezer felajánlás érkezett a 3,3 millió adózótól, igaz, ez a szám az egyházak részére juttatott idei felajánlások csaknem 90 százalékát teszi ki.

A toplista első tíz helyezettje közül valamennyi egyház jelentős támogatói létszámnövekedést könyvelhet el, és van egy kakukk-tojás is: a Közösség a Születés Méltóságáért elnevezésű felekezet, amely az „ismeretlenség homályából” előtűnve csaknem 6 ezer felajánlóval büszkélkedhet.
A civil szféra javára 1,5 millió darab érvényes nyilatkozat érkezett, a 27426 civil szervezetnek felajánlott összeg megközelíti a 8,4 milliárd forintot. 2005-ben pedig először nyílt lehetőség arra, hogy olyan kiemelt költségvetési előirányzatok közül választhassunk, mint például a parlagfűmentesítés, a bűnmegelőzés, az egészségjavító sporttevékenység vagy a Szülőföld Alap. Ez évben a kiemelt költségvetési előirányzatokra 281 ezer érvényes nyilatkozat érkezett, a felajánlott összeg meghaladta az 1,8 milliárd forintot.
Az adóhatóság a rendelkező nyilatkozatok közül 206 ezer darabról állapította meg, hogy valamilyen okból érvénytelen, ezek az összes nyilatkozatok 7,5 százalékát teszik ki.