Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Drágulást ígérnek a gazdák
Betett az aszály az élelmiszeriparnak

A hús akár 20 százalékkal, a tej 5-12 százalékkal drágulhat idén ősszel. Egy kilogramm kenyér ára jóval meghaladja a 200 forintot, a tojás akár 50 forintba is kerülhet. Van olyan tejtermelő cég, amely két hónap alatt 12 százalékkal emelte az árait, de - mint mondták - „nem ez a vége, megy ez tovább is”.

A gyenge mezőgazdasági termés miatt a piacon óriásit ugrottak a gabonaárak, ami a kenyér-, a hús-, a tojás- és a tejárakra is felhajtó erővel bír. Az árakat a világpiacon csökkenő készletek is növelik, illetve a liszt drágulása miatt a kenyér ára mintegy 30 forinttal emelkedik. A finomliszt ára egy évvel ezelőtt 54 és 69 forint között volt, mostanra 79-89 forint közé emelkedett, drágulásra számítanak az állattartók is a magas takarmányárak miatt, így a hús, a tej és a tojás szintén drágul a takarmányárak miatt. A szakma a kormány beavatkozását követeli, mert nagyarányú kukorica felvásárlással megmenthető lenne a hazai állattenyésztés, amely csökkentené az alapvető élelmiszerek áremelkedését.
„Nincs a kormányzat kezében olyan eszköz, hogy nagy mennyiségben felvásárolja a termelőktől a magyar kukoricát” - mondta Raskó György agrárközgazdász, egykori mezőgazdasági államtitkár lapunknak.
Az agrártárca legfeljebb annyit tehet, hogy az egy-két héten belül meghirdetendő 1,2 millió tonnás kukorica tenderen mégis nagyobb állami szerepvállalással vesz részt, de ennél tovább nem mehet, mivel az uniós agrártörvények szigorúan korlátozzák a lehetőségeit - hangsúlyozta lapunknak a szakember. Raskó szerint ilyen esetben elfogadható, hogy a megvett kukoricát akár veszteséggel adja tovább a termelőknek a tárca, de Brüsszel nem nézi mindezt tétlenül és „beszól” a kormánynak.
A helyzet az, hogy az aszály egész Közép-Európát érinti, és a stratégiai készletek elfogynak, de a gabonatermés az egész világon gyenge lett az USA-tól Ausztráliáig bezárólag. Így a következő év elejére egy gerjesztett takarmányhiány alakul ki, ezáltal még lehetetlenebb helyzetbe került az állattenyésztés a régióban, mivel csak nagyon magas áron jutnak majd takarmányhoz az állattenyésztők. Raskó szerint a bevásárlóláncok emelni fogják az áraikat, és külföldi importtal törik le a hazai árakat, de 15 százalékos áremelésnél nagyobbal nem számol, mert a hazai vásárló ennél többet nem bír el.
Az agrárközgazdász szerint egyre nagyobb problémát jelent, hogy az energiaipar elhappolja a nyersanyagot az élelmiszeripar elől. Raskó György kifejtette, ebben az évben 80 tonna, jövőre pedig 100 tonna kukoricát használnak fel biodízel és bioetanol előállítására. Ez jelentősen megemeli a takarmánykukorica árát, ezért várhatóan 2013-2015 körül az Európai Unió is le fogja állítani a bioenergia támogatását, hogy megelőzze az élelmiszerárak drasztikus emelkedését.
Az állattartók nem tudják kigazdálkodni a takarmányárak növekedését, a takarmánykukorica tonnája ugyanis egy év alatt 27-ről 32-34 ezer forintra drágult. Amennyiben a magyar húsiparnak nem sikerül keresztülvinnie az átlagosan 10 százalékos - bizonyos húsfélék esetén 20 százalékos - emelést, akkor sokan csődbe jutnak az ágazatban - tette hozzá Raskó György.
A baromfifeldolgozó cégek elégedettek ugyan az augusztusi 7 százalékos áremeléssel, de számolni kell azzal, hogy a következő hónapokban újabb drágulás következhet be, amennyiben az állattartók termelési költségei tovább emelkednek.
A hús végleges árát a piac alakítja majd ki - mondta lapunknak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A sertés- és marhahús drágulásáról egyelőre nem lehet pontosat tudni, a piaci szereplők hallgatásának oka minden bizonnyal az, hogy még tartanak az egyeztetések az állattartók, a feldolgozók és a kereskedők között. Éder Tamás szerint az élelmiszerárak az alapanyagok árával összefüggésben fognak emelkedni, de azokat végül a piac alakítja ki. Európában is gyengébb volt a gabonatermés de nem olyan mértékben, mint a közép-európai térségben. A kereslet csökkenése és a világpiaci árverseny miatt a hazai húsfeldolgozók egészen biztosan nem tudják majd a fogyasztói árakban teljesen érvényesíteni saját költségeik növekedését - fogalmazott az elnök.
A tojás ára elérheti az 50 forintot is darabonként - állította Kiss Zoltán termelő. A kánikula miatt kevesebbet tojtak a tyúkok, a hazai tojóállomány termelése legalább 20 százalékkal csökkent a nyáron. A szokásos heti 18 millió tojás helyett csak 14,4 millió tojás jut a piacra.
A tojás önköltsége már 18 forint, 40 százalékkal nagyobb, mint egy éve - ecsetelte a statisztikai adatokat a farmer. A hivatalos kereskedelmi adatok szerint tojásból sem a világ-, sem az európai piacon nincs felesleg, ezért gyakorlatilag megszűnt az import lehetősége is. Egyébként a tojás fogyasztói ára Nyugat-Európában szinte mindenütt 50 forint felett van - fejtegetett Kiss, aki szerint itthon is jelentős áremelésre szorulnak majd a gazdák.