Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Megállapodás a BKV-nál
A héten elmaradt a beígért sztrájk, mivel vasárnapról hétfőre virradó éjszaka megállapodás született a BKV menedzsmentje és a szakszervezetek között: a dolgozók fizetése szeptembertől 6000 forinttal, januártól további 7100 forinttal emelkedik. Mivel az emelésekre pluszpénz nem volt, a kollektív szerződéshez kellett hozzányúlni. A társaság ezért a pihenőidők átszervezésével és a túlórák hatékonyabbá tételével szabadított fel forrást. A dolgozói szakszervezet alelnöke, Nemes Gábor viszont lemondott posztjáról, mivel sem a béremelés mértékével nem tudott egyetérteni, sem azzal, hogy a bérfejlesztés a pihenőidők terhére valósuljon meg.

Elszáll a SkyEurope
Bezárja budapesti és krakkói bázisát a SkyEurope. A diszkont légitársaság utolsó járata október 27-én, a nyári menetrend utolsó napján landol a Ferihegyi repülőtéren. Az utasokat nem éri kár, mivel a téli menetrendi időszakra már korábban sem lehetett jegyeket kapni budapesti indulással. A hivatalos indoklás szerint Magyarországon kedvezőtlenek a piaci feltételek, magasak az adók és csökkent a fizetőképes kereslet. Az erős szezonalitás miatt pedig a nyár és a karácsony nyereséges, de ősszel és télen kevesen akarnak utazni. A SkyEurope döntése 110 magyar munkavállalót érint.

Egyre több kkv optimista
A hazai vállalkozások fél évre szóló helyzetértékelése összességében kedvező, és fokozatosan javul. A gazdasági helyzet stabilitását megteremtő intézkedések első eredményeit látva a kis- és középvállalatok konjunktúra-előrejelzéseinek múlt évi romló tendenciája emelkedőre váltott - foglalta össze augusztusi felmérésének eredményeit az Ecostat. Az intézet által számolt kkv konjunktúraindex augusztusban 93 pontra mérséklődött a júliusi 93,8 pontról. A júniusi szélsőséges elmozdulástól eltekintve az elmúlt fél évben a mutató értéke kiegyensúlyozottan, mintegy tíz százalékponttal emelkedett.